Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους οδηγούς αστικών λεωφορείων της ΕΜΕΛ το σύστημα φωτοεπισήμανσης και συγκεκριμένα οι κάμερες στις κεντρικές διασταυρώσεις της Λεωφόρου Μακαρίου και Αμαθούντος στη Λεμεσό. Τα εξώδικα και οι ποινές στους οδηγούς πάνε και έρχονται με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δίπλωμα οδήγησης αφού μαζεύουν συνεχώς βαθμούς ποινής.

Το θέμα όπως πληροφορείται ο «Φ» συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν οι οδηγοί λεωφορείων Λεμεσού, Λευκωσίας και συντεχνιακοί, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη. Ο τελευταίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους εμπλεκόμενους ότι θα μελετήσει μαζί με την Αστυνομία τρόπους διευκόλυνσης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια ώρα το Υπουργείο μελετά εναλλακτική λύση η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ενημερώνει τους οδηγούς πριν τα φώτα τροχαίας, εάν έχουν χρόνο να περάσουν τη διασταύρωση.

Για το θέμα μίλησε στον «Φ» ο εκπρόσωπος της ΕΜΕΛ, Πέτρος Θεοχαρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους οδηγούς λεωφορείων, εξηγώντας ότι σχεδόν κάθε βδομάδα κάποιος λαμβάνει πρόστιμο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οδηγοί που περνάνε 20 με 30 φορές την ήμερα από κάμερες φωτοεπισήμανσης.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι φωτογραφίες δείχνουν τον προφυλακτήρα λεωφορείου 12 μέτρων, να είναι 2- 3 εκατοστά πιο μπροστά από την γραμμή με τον οδηγό του λεωφορείου να καλείται να πληρώσει πρόστιμο €300. Επιπρόσθετα τόνισε ότι ένας οδηγός που οδηγεί λεωφορείο 12 μέτρων, γεμάτο με επιβάτες κάποιοι εκ των οποίων και όρθιοι, δεν μπορεί να φρενάρει απότομα στην εναλλαγή του φαναριού, για να μην πάρει πρόστιμο. «Από τα εξώδικα διαβάζουμε ότι οι οδηγοί έχουν παραβιάσει το κόκκινο φως, δηλαδή άναψε κόκκινο πριν να σταματήσει το λεωφορείο για τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου. Όλες οι ποινές των οδηγών μας αφορούν αυτά τα θέματα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο λαμβάνουν ποινές για τον μήνα Οκτώβριο.

Μια ακόμη περίπτωση είναι ότι πολλές φορές οι οδηγοί καλούνται να φρενάρουν απότομα αφού και το προπορευόμενο αυτοκίνητο σταμάτησε απότομα, για να μην περάσει τη γραμμή και το πιάσει η κάμερα.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι και το καλύτερο σημείωσε ο κ Θεοχαρίδης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν οδηγοί που σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα αφού με το παραμικρό λάθος καλούνται να πληρώσουν εξώδικο το οποίο αγγίζει το μεροκάματο της εβδομάδας. Καταληκτικά είπε ότι το πρόβλημα με τις ποινές είναι ακόμη πιο μεγάλο αφού μαζεύονται και βαθμοί ποινής.