Στην αναβίωση και λειτουργία του ξενοδοχείου Βερεγγάρια στη κοινότητα Προδρόμου, προσβλέπει η εταιρεία Limadino Ltd συμφερόντων της εταιρείας bbf. Με βάση την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή, εκδόθηκε Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης σύμφωνα με την οποία μπορεί να αδειοδοτηθεί το έργο, εφόσον οι επιπτώσεις που αναγνωρίστηκαν μπορούν να μετριαστούν με την επιβολή συγκεκριμένων όρων, ώστε να μην επηρεαστεί η ακεραιότητα του Δικτύου Natura 2000 και της προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας.

Η όλη ανάπτυξη με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής €40 εκατ. θα αποτελείται από το ιστορικό ξενοδοχείο, όπου θα διατηρήσει αυτούσια την παλιά του εξωτερική όψη, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί εσωτερικά, με νέους χώρους ευεξίας και φιλοξενίας. Με την προσθήκη των νέων χώρων θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών. Η περίοδος εκτέλεσης του έργου υπολογίζεται στα τρία χρόνια μετά την αδειοδότηση.

Για τις ανάγκες του έργου αναμένεται να επηρεαστούν 118 δέντρα, με μέση ηλικία τα 70-80 έτη, με εκρίζωση, κοπή, κλάδευση ή κάλυψη του εδάφους γύρω τους. Στο χώρο ανάπτυξης υπάρχουν περίπου 460 δέντρα. Λόγω της σημασίας του είδους Pinus nigra για τα είδη Oenanthe cypriaca, Lanius nubicus, Parus ater cypriotes και Certhia brachydactyla dorotheae, ο αριθμός των ατόμων μαύρης πεύκης που θα αποκοπούν, πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό με μέγιστο αριθμό τα 26 άτομα.

Μετά από εισηγήσεις της ad-hoc Επιτροπής και της Περιβαλλοντικής Αρχής, η εταιρεία ανάπτυξης προχώρησε σε βελτιώσεις στον σχεδιασμό του έργου, ώστε να μειώσει περαιτέρω τις επιπτώσεις του στην περιοχή και ειδικότερα όσον αφορά στον επηρεασμό ατόμων μαύρης πεύκης.

Οι αλλαγές που προέκυψαν αφορούν επανασχεδιασμό δύο κατοικιών, με μείωση του δομήσιμου εμβαδού τους, ενώ άλλη κατοικία μετατρέπεται σε τριών υπνοδωματίων από τεσσάρων και μειώνονται και οι χώροι στάθμευσης από δύο σε ένα και επαναχωροθέτηση άλλης κατοικίας.

Το υπό μελέτη τεμάχιο, στο οποίο προτείνεται να χωροθετηθεί το έργο, βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 130 μέτρων από το Δασικό Κολλέγιο και εφάπτεται με τα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους» – (CY5000004). Βόρεια και ανατολικά εφάπτεται με τα όρια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους που αποτελείται κυρίως από δασική έκταση με μεμονωμένες καλλιέργειες.

Κατά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, αναγνωρίστηκαν οι πιο κάτω πιθανές επιπτώσεις:

● Κατά το στάδιο της κατεδάφισης και κατασκευής του έργου, θα υπάρχουν αυξημένα επίπεδα θορύβου και σκόνης, επηρεάζοντας τα είδη πανίδας και πτηνοπανίδας, τουλάχιστον εντός του τεμαχίου και μέχρι κάποια απόσταση από τα όρια του τεμαχίου. Οι επιπτώσεις αφορούν την πιθανή εγκατάλειψη από τα είδη πανίδας, έστω και προσωρινή, των χώρων διαβίωσης τους εντός του τεμαχίου και σε κάποια απόσταση από τα όρια αυτού. Επίσης, η αύξηση της σκόνης πιθανόν να επηρεάσει και τη χλωρίδα εντός του τεμαχίου.

● Η εκχέρσωση ή και αποκοπή ή και αραίωση (π.χ. κλάδευση) της βλάστησης, θα επιφέρει επιπτώσεις τόσο στα ίδια τα άτομα των φυτών, όσο και στην πανίδα που πιθανώς να απολέσει ενδιαιτήματα. Με βάση την αποτύπωση που έγινε σε τοπογραφικό σχέδιο, αναμένεται να επηρεαστούν 118 δέντρα, με μέση ηλικία τα 70-80 έτη, με εκρίζωση, κοπή, κλάδευση ή κάλυψη του εδάφους γύρω τους κατά την κατασκευή του προτεινόμενου έργου. Τα δέντρα που ενδέχεται να επηρεαστούν ανήκουν στα είδη Juniperus foetidissima (Αόρατος), Quercus infectoria (Δρυς), Cedrus brevifolia (Κέδρο), Platanus orientalis (Πλάτανος) και Pinus nigra (Μαύρη Πεύκη). Επίσης, αναμένεται να επηρεαστεί ένα από τα τρία αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης που καταγράφηκαν εντός του τεμαχίου.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του Τμήματος Δασών, εντός του τεμαχίου καταγράφεται ο οικότοπος 9530*, ο οποίος θα επηρεαστεί από την αποκοπή 36 ατόμων μαύρης πεύκης και από την αποψίλωση της χαμηλότερης βλάστησης. Το ποσοστό του οικοτόπου που θα επηρεαστεί είναι μικρότερο του 1% ολόκληρης της έκτασης του στην επικράτεια της Δημοκρατίας.

Ο εν λόγω οικότοπος αποτελεί ενδιαίτημα για τα είδη καθορισμού της ΖΕΠ: Oenanthe cypriaca, Lanius nubicus, Parus ater cypriotes και Certhia brachydactyla dorotheae, όμως δεν έχουν καταγραφεί εντός του τεμαχίου φωλιές των εν λόγω ειδών.

Από τις εργασίες αναβίωσης του κτιρίου ενδέχεται να επηρεαστεί η δυνατότητα φωλεοποίησης του είδους Apus apus και των άλλων ειδών πτηνοπανίδας που φώλιαζαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο.

● Κατά τη λειτουργία του έργου, θα υπάρξει αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας εντός του τεμαχίου, καθώς και αύξηση του θορύβου και του φωτισμού, στοιχεία τα οποία πιθανόν να επηρεάσουν την επιστροφή των ειδών πανίδας στο τεμάχιο.

Όσον αφορά τις συσσωρευτικές επιπτώσεις, το προτεινόμενο έργο βρίσκεται παρά την πλατεία του χωριού, όπου λειτουργούν εστιατόρια και μικρές αγορές (κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Επίσης, στη γύρω περιοχή υπάρχουν υφιστάμενες οικιστικές μονάδες, ένα πάρκο και ένας κατασκηνωτικός χώρος, καθώς και το Δασικό Κολλέγιο. Οι εν λόγω δραστηριότητες αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του έργου, αλλά δεν αναμένεται ότι θα προσθέσουν επιπλέον επιπτώσεις από πλευράς επισκεψιμότητας και οχληρίας. Μελλοντικά πιθανόν να αυξηθεί η ζήτηση για περαιτέρω ανάπτυξη, κυρίως οικιστικών μονάδων των ιδιωτικών τεμαχίων στην περιοχή.