Το υπέρογκο ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο τεσσάρων χρόνων μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από ταξιδιώτες μέσω Λάρνακας και Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, ρώτησε τις εκπροσώπους του Τμήματος Τελωνείων, κατά πόσο οι πιο πάνω πληροφορίες του είναι ορθές. Απαντώντας στο ερώτημα μια εκ των δυο λειτουργών, είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Ο κ. Δημητρίου επανήλθε με νέο ερώτημα: «Είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ;». Η λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων φέρεται να απάντησε καταφατικά.

Κατά τ΄ άλλα, στη συνεδρίαση, που έκλεισε για τους δημοσιογράφους μετά τις πρωτολογίες βουλευτών, υπήρξαν αναφορές που οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές στην προκειμένη δεν ενεργούν στο πλαίσιο ενός μηχανισμού.

Υπήρχε, δηλαδή, αδυναμία παρακολούθησης και έγκαιρης επέμβασης σ΄ αυτά τα φαινόμενα που παραπέμπουν σε ύπαρξη κυκλωμάτων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το Τμήμα Τελωνείων έπρεπε να διαβιβάζει στοιχεία για τους ταξιδιώτες που μεταφέρουν υπέρογκα ποσά σε μετρητά κάθε 15 ημέρες στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), αλλά υπήρξε και περίπτωση που τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν μετά από τρεις μήνες.

Πάντως, επιβεβαιώθηκε και η είδηση που είχε δημοσιεύσει ο «Φ» την περασμένη Τετάρτη και στο οποίο κάναμε αναφορά σε συνεννόηση της Αστυνομίας και του Τμήματος Τελωνείων, προκειμένου το τελευταίο να την ειδοποιεί άμεσα, όποτε ταξιδιώτης φέρνει στην Κύπρο 100.000 ευρώ και άνω σε μετρητά.