Στα βαθιά μπαίνουν πλέον οι έρευνες της Αστυνομίας που διενεργούνται σε τρία επίπεδα, σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Καθημερινά προστίθενται και νέα εξοργιστικά στοιχεία για την υπόθεση που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία για 10 ημέρες και θεωρείται άγνωστο πότε θα ξεκαθαρίσει και πώς.

Στις καταγγελίες του μητροπολίτη Ησαΐα κατά των δύο αρχιμανδριτών της Μονής και ανάποδα, προστέθηκαν τώρα η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας για τον ξυλοδαρμό γυναίκας από αρχιμανδρίτη και η καταγγελία πολίτη για σεξουαλική παρενόχλησή του από άτομο στη Μονή.

Οι δύο νέες υποθέσεις διερευνώνται από την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (Υ.Δ.Υ.Ε.Π.) στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιβεβαιώθηκε δημοσίευμα του «Φ» προ ημερών ότι στην υπόθεση θα σκάσει βόμβα, αν άτομο αποφασίσει να προβεί σε καταγγελία για περιστατικό που συνέβη σε κάποιο στάδιο (όχι πρόσφατα) στη Μονή. Ο πολίτης που σχετιζόταν κατά κάποιον τρόπο με τη Μονή, κατάγγειλε στην ΥΔΥΕΠ ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ βρισκόταν στο μοναστήρι. Η κατάθεση-καταγγελία του δόθηκε μόλις προχθές και τώρα άρχισε η διερεύνησή της.

Ο πολίτης κατέθεσε λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν και σύμφωνα με πληροφορίες εκτός Αστυνομίας, γίνεται και αναφορά σε περιστατικό που ακολούθησε εσωτερικά στη Μονή μετά τα όσα φέρεται να υπέστη ο πολίτης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ο καταγγέλλων έχει αποστείλει επιστολή για το περιστατικό αυτό και στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, ώστε να γίνει κοινωνός του ζητήματος. Ο «Φ» ζήτησε σχόλιο από την πλευρά των μοναχών και εκπρόσωπός της ανέφερε πως «εδώ που φτάσαμε τίποτε δεν αποκλείεται να δούμε για να πληγούν οι δύο αρχιμανδρίτες». Η έρευνα πάντως γι’ αυτή την καταγγελία μόλις έχει ξεκινήσει και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται προσπάθεια να προστατευθεί ο παραπονούμενος και να μην βρεθεί στη δίνη των δύο στρατοπέδων που μάχονται με διαρροές ώστε να πληγεί η άλλη πλευρά.

Αναφορικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα για τον ξυλοδαρμό γυναίκας με ζώνη από μοναχό, χθες κλήθηκε και μετέβη στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος, προκειμένου να ανακριθεί ως ύποπτος. Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Υποδιεύθυνσης άρχισε μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει μοναχό να κτυπά με ζώνη μια γυναίκα και να φωνάζει «έξω, έξω». Στην Υποδιεύθυνση κλήθηκε αρχικά η Ελένη Ρούσου που φέρεται να είναι η γυναίκα που κακοποιήθηκε ώστε να προβεί σε καταγγελία εις βάρος του μοναχού. Ωστόσο, αυτή αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταγγελία και με αναρτήσεις της είχε αναφέρει πως πρόκειται για δικό της λάθος και πως από την επομένη το περιστατικό είχε λήξει.

Στους ανακριτές που διερευνούν το περιστατικό είχε κληθεί και ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο οποίος επίσης δεν ανέφερε οτιδήποτε βοηθητικό προς τις έρευνες. Χθες ο αρχιμανδρίτης Προρφύριος έσπευσε στους ανακριτές με δήλωση – όπως έκαναν και η γυναίκα και ο ηγούμενος της Μονής Νεκτάριος – που ετοίμασαν οι δικηγόροι του, στην οποία σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να αναφέρει οτιδήποτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπόθεση αυτή μόλις συμπληρωθούν οι ανακρίσεις, θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, ενώ δεν αποκλείεται να καταχωρηθεί στο Δικαστήριο και εκεί το θύμα να κληθεί να εξηγήσει ενόρκως γιατί δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε καταγγελία.

Το θέμα με τις κάμερες και τα βίντεο από το εσωτερικό της Μονής λαμβάνει διαστάσεις, αφού οι αρχιμανδρίτες έχουν καταγγείλει γραπτώς συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται να δρούσε για λογαριασμό της μητρόπολης Ταμασού. Όπως αναφέρουν σε γραπτό σημείωμά τους στους ανακριτές οι αρχιμανδρίτες, όταν τοποθετήθηκαν οι κάμερες εντός της Μονής, είχαν προγραμματιστεί να μην καταγράφουν και ήχο αλλά μόνο εικόνα. Είναι γι’ αυτό που όποιος εισερχόταν στον χώρο με τις κάμερες μιλούσε ως να μην καταγραφόταν ο ήχος. Τελικά, κάποιος που είχε πρόσβαση και γνώριζε τους κωδικούς, ενεργοποίησε το σύστημα και καταγραφόταν ο ήχος, με την πλευρά των αρχιμανδριτών να δείχνουν συγκεκριμένη κατεύθυνση από την οποία δόθηκαν οι εντολές.

Για το θέμα των καμερών, έγινε και καταγγελία στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία εξετάζει το θέμα και αναμένει τη θέση της Αστυνομίας και άλλων για το ποιος εγκατέστησε τις κάμερες και ποιος ενεργοποίησε τον ήχο, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Πάντως, οι έρευνες των δύο άλλων κλιμακίων της Αστυνομίας μπαίνουν σε νέα διαδικασία, αφού πλέον οι ανακριτές έχουν σχηματίσει εικόνα του τι συνέβαινε και τώρα θα επιχειρήσουν με μαρτυρίες να δέσουν με στοιχεία έναν έναν τους ισχυρισμούς που εκφράστηκαν και αφορούν ποινικά αδικήματα.