Συνήλθε σήμερα η ανακριτική επιτροπή που όρισε η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να εξετάσει τα σκάνδαλα στη μονή Οσίου Αββακούμ. Η Επιτροπή δεν είδε τελικά τους δύο εν αργία μοναχούς, τους οποίους θα καλέσει την προσεχή βδομάδα για ανάκριση.

Σήμερα, τα μέλη της περιορίστηκαν στον προγραμματισμό των εργασιών της επιτροπής, οπόταν η όλη διαδικασία αναμένεται να κινηθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Όπως πληροφορείται το philenews, κρίθηκε ότι προτού κληθούν οι δύο μοναχοί, η επιτροπή θα ήταν καλύτερα να διεξέλθει όλο το ενώπιον της μαρτυρικό υλικό, ώστε να ρωτά επί συγκεκριμένων πτυχών.

Οι δύο μοναχοί θα κληθούν να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος κατέθεσε επί ώρες στην ίδια επιτροπή. Ανάμεσα σε άλλα, θα κληθούν να απαντήσουν σε όσα αποτυπώνονται σε φωτογραφίες, όσα έχουν καταγραφεί σε βίντεο με ήχο και τα οποία εκ πρώτης όψεως τους αφήνουν πλήρως εκτεθειμένους.

Οι δύο, προφανώς, θα επαναλάβουν τον ισχυρισμό ότι όλα όσα τους καταλογίζονται αποτελούν προϊόν παράνομων καταγραφών και παράλληλα είναι «πειραγμένα» με παρέμβαση τεχνικών, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να χειρίζονται συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικών μέσων.

Η επιτροπή συνήλθε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μετά την περάτωση των εργασιών της δεν έγιναν δηλώσεις επί της ουσίας. Ο πάτερ Ελευθέριος, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής, απλώς, επανέλαβε: «Όπως έχουμε δηλώσει και με την ανακοίνωση της ανακριτικής επιτροπής ημερομηνίας 19 Μαρτίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου μας που είναι η συγκέντρωση όλου του υλικού και η κατάρτιση πορίσματος το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, για τη λήψη απόφασης, δεν θα προβαίνουμε σε οποιασδήποτε περαιτέρω δηλώσεις επί της ουσίας της υπόθεσης, όσο το έργο της επιτροπής συνεχίζεται κανονικά».