Πρόβλημα με την απρόσκοπτη παροχή πόσιμου νερού θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά τα επόμενα δύο χρόνια σε περίπτωση που η βροχόπτωση είναι περιορισμένη και τον επόμενο χειμώνα και δεν αυξήσει την εισροή νερού στα φράγματα για να καλύψει το απόθεμα νερού που θα χρησιμοποιηθεί φέτος για τις ανάγκες της άρδευσης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διανύουμε και ζήτησε την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε για κατανομή των αποθεμάτων νερού κατά περιοχή και κατά χρήση.

Εγκρίθηκε η παροχή νερού από τα κυβερνητικά υδατικά έργα, με συνολικές ποσότητες 106 εκατομμυρίων κ.μ. νερού για ύδρευση και 39,7 εκατομμυρίων κ.μ. νερού για άρδευση για το 2024. Για την ύδρευση καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, η ποσότητα για άρδευση είναι μειωμένη κατά 33,7% σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα των 59,9 εκατ. κ.μ. που καταναλώθηκε το 2023 και θα κατανεμηθεί με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας ως προς το είδος των καλλιεργειών: μόνιμες φυτείες, θερμοκήπια, εποχιακά και χώροι πρασίνου.

Στην ενημέρωση που έκανε η αρμόδια Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνεται ότι δεδομένης της κακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω των χαμηλών αποθεμάτων νερού στα φράγματα, κρίθηκε σκόπιμο όπως το σενάριο για την κατανομή των αποθεμάτων νερού ετοιμαστεί πιο νωρίς το τρέχον υδρολογικό έτος, ώστε να δοθεί περιθώριο ορθού προγραμματισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά την έγκριση των αιτήσεων των καταναλωτών νερού άρδευσης. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που τελικά σημειωθούν σημαντικές εισροές νερού μέχρι το τέλος της φετινής βροχερής περιόδου (Απρίλιος 2024), που να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεμάτων νερού στα φράγματα κατά 25%, το Σενάριο Κατανομής θα επανεξεταστεί με σκοπό να παραχωρηθούν επιπρόσθετες ποσότητες για άρδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), η βροχόπτωση της περιόδου 1/10/2023 μέχρι 1/2/2024 έφθασε τα 238,9 χιλιοστόμετρα ή στο 81% της κανονικής. Μέχρι την 1/2/2024, η συνολική εισροή νερού στα μεγάλα φράγματα έφθασε τα 11,8 εκατ. κ.μ. νερού, ενώ τα συνολικά αποθέματα στα μεγάλα φράγματα, έφθασαν στα 135,5 εκατομμύρια κ.μ., ή στο 46,6% της πληρότητάς τους.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΥ εισηγήθηκε την κάλυψη των αναγκών νερού για ύδρευση από τα κυβερνητικά υδατικά έργα κατά 100% και παράλληλα, την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών στον βαθμό που επιτρέπουν τα αποθέματα νερού στα φράγματα, διατηρώντας τα ελάχιστα αναγκαία αποθέματα ασφαλείας, ώστε να υπάρχει επάρκεια για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον. Επισημαίνεται ότι, εάν οι εισροές παραμείνουν σε μέσα επίπεδα και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων υδατικών πόρων για όλες τις χρήσεις, η παροχή νερού για ύδρευση, με βάση τα σημερινά υδατικά αποθέματα, μπορεί να απειληθεί το 2025 και 2026.