Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ρίχνει πλέον το μπαλάκι στον δήμαρχο Αγίας Νάπας για τη Μονή στο Κάβο Γκρέκο και τον καλεί να μην προβεί στη λήψη περαιτέρω μέτρων περιλαμβανομένης της καταχώρησης υπόθεσης στο Δικαστήριο και της έκδοσης σχετικού διατάγματος για άρση της παρανομίας και αποκατάστασης της νομιμότητας.

 Σημειώνεται ότι υπουργός Εσωτερικών στις 3/4/2024 ήρθε σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μέσω του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννη Χαριλάου.

Ο Μητροπολίτης δεσμεύτηκε να προβεί στην κατεδάφιση της οικοδομής, και αποκατάσταση της περιοχής σε περίπτωση απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής. Ωστόσο, με βάση την τελευταία επιστολή του προς τον Δήμο Αγίας Νάπας ημερ. 4/4/2024 ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου δηλώνει πλέον ότι σε περίπτωση που η ιεραρχική προσφυγή δεν εγκριθεί, τότε θα προχωρήσει με την καταχώρηση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Προχωρώντας μάλιστα περαιτέρω δηλώνει ότι θεωρεί παντελώς πρόωρη και κακόπιστο να προβεί ο Δήμος Αγίας Νάπας σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαταλάβει το αποτέλεσμα της δικαστικής προσφυγής και επιφυλάσσει κάθε νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής από τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και της προσφυγής που προτίθεται να καταχωρήσει στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Αυτούσια η επιστολή

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ημερομηνία: 04/04/2024

Προς

Δήμο Αγίας Νάπας

ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

Επιστολή σας ημερομηνίας 20/03/2024 αναφορικά με το τεμάχιο με αρ. 385. Αρ. Σχ. 2-295-372, τμήμα 08 στην Ανία Νάπα

Σε απάντηση της πιο πάνω αναφερόμενης επιστολής σας καθώς και σε συνέχεια προηγούμενης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας για το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

1. Έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο της επιστολής σας και έχουμε αναστείλει όλες τις οικοδομικές εργασίες εντός του πιο πάνω αναφερόμενου τεμαχίου.

2. Έχουμε προχωρήσει με την καταχώριση ιεραρχικής προσφυγής κατά της ειδοποίησης επιβολής στις 03/04/2024. Η ιεραρχική προσφυγή μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα εξεταστεί.

3. Σε περίπτωση που η ιεραρχική προσφυγή δεν εγκριθεί, θα προχωρήσουμε με την καταχώρηση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο. Αν η προσφυγή δεν επιτύχει και δεν εγκριθούν οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας κατά παρέκκλιση, που εκκρεμούν, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε με την κατεδάφιση όλων των οικοδομών εντός του πιο πάνω αναφερόμενου τεμαχίου. Μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών δεν θα προβούμε σε καμία οικοδομική εργασία στο πιο πάνω τεμάχιο.

Ενόψει της δέσμευσής μας για κατεδάφιση των οικοδομών που ανεγέρθηκαν εντός του τεμαχίου αν δεν εκδοθούν οι σχετικές άδειες στο πλαίσιο των εκκρεμουσών διαδικασιών, θεωρούμε παντελώς πρόωρο και κακόπιστο να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαταβάλει το αποτέλεσμά τους και επιφυλάσσουμε παν νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση που λάβετε μέτρα πριν από την ολοκλήρωση των εκκρεμουσών διαδικασιών.

Μετ’ ευχών,

Ο Μητροπολίτης

Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Βασίλειος