Μονογονιός ταλαιπωρείται από το 2022 να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ότι τα δύο παιδιά της αποκτήθηκαν εκτός γάμου ζητώντας το σχετικό επίδομα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά προσέφυγε στην Επίτροπο Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η οποία και τη δικαίωσε.

Σύμφωνα με παράπονο στην Επίτροπο, τα τελευταία 2,5 χρόνια υποβάλλει αιτήσεις για επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας στα ΚΕΠ, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παρόλα αυτά, οι αιτήσεις της πάντα απορρίπτονται χωρίς να υπάρχει κάποιος ευσταθής λόγος, και ποτέ δεν κατάφερα να μιλήσω με κάποιον λειτουργό για να μου εξηγήσει τον πραγματικό λόγο που δεν εγκρίνονται. Όπως αναφέρει περαιτέρω, της ζητήθηκε πατρική αναγνώριση και για τα δύο της παιδιά. Κατάφερε να αποκτήσει την πατρική αναγνώριση για τον γιο της ΧΧΧΧΧΧΧ, 3 ετών, που γεννήθηκε στην Κύπρο, ενώ για την κόρη της ΥΥΥΥΥΥΥΥ, 7 ετών, δεν τα κατάφερε, γιατί γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας για να το αποκτήσει.

Κατά τη διερεύνηση του παραπόνου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας εξέφρασε τη θέση ότι για να μπορέσει να εξεταστεί η αίτηση της παραπονούμενης για καταβολή σε αυτή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας για το έτος 2023, δεδομένου ότι η κόρη της γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατή η προσκόμιση Ένορκης Δήλωσης Αναγνώρισης Εξώγαμου Τέκνου, θα πρέπει να προσκομίσει «Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης».

Σε έκθεσή της η Επίτροπος αφού αναλύει το νομικό πλαίσιο που αφορά στα επιδόματα για μονογονιούς, διαφωνεί ριζικά με τις θέσεις της ΥΔΕΠ, διαπιστώνοντας παράλληλα τα εξής: Ότι η παραπονούμενη δεν είναι παντρεμένη με τον πατέρα των παιδιών της, ότι δεν τον παντρεύτηκε ποτέ, ότι ζει μόνη με τα δύο παιδιά που απέκτησε χωρίς γάμο, και ως εκ τούτου δικαιούχος επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας. Επομένως, καταλήγει, οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία που αποκλείει την παραπονούμενη από το επίδομα μονογονιού καθίσταται αυθαίρετη και καταργεί κάθε έννοια καλής πίστης εφόσον η υπαγωγή περιπτώσεων βάση ερμηνείας ή συμπερασμάτων πέρα από αυτό που ρητά ο νομοθέτης ορίζει, είναι εκτός διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων και γι’ αυτό καθίσταται αυθαίρετο.

Η Επίτροπος Διοίκησης προβαίνει τέλος στην εισήγηση  όπως η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, στην οποία υποβάλλω την παρούσα έκθεση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, μεριμνήσει ώστε να επανεξεταστεί άμεσα, λόγω του ιστορικού της ταλαιπωρίας που υπέστη η παραπονούμενη, η αίτηση που υπέβαλε το 2022 για καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προσκόμισε και της καταβληθούν και οποιαδήποτε αναδρομικά που ενδεχομένως να δικαιούται.