Μέχρι τον Ιούλιο θα παραδοθούν 20 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η έκδοση και ανανέωση Δελτίου Ταυτότητας και Διαβατηρίου, η επανέκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως και θανάτου, η έκδοση Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης.

Εντός του 2024 θα ξεκινήσει να λειτουργεί η πύλη gov.cy και η εφαρμογή Ψηφιακός Πολίτης. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Καινοτομίας, δρ. Νικόδημος Δαμιανού κατά τον απολογισμό του πρώτου έτος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ενώ παραδέχθηκε ότι η αποκατάσταση του ejustice είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Ειδικά ο δρ. Δαμιανού σημείωσε ότι «εντός του 2024 θα ανακοινώσουμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες». Μέχρι τον Ιούλιο του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικά:

•       Έκδοση Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης του Υπουργείου Άμυνας.

•       Υπηρεσίες του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: τις αιτήσεις για Έκδοση και Ανανέωση Δελτίου Ταυτότητας και Διαβατηρίου και Επανέκδοση Πιστοποιητικών Γεννήσεως και Θανάτου.

•       Αιτήσεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για Διορισμό / Αντικαταστάσεις και Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών.

Επιπρόσθετα, νέα συστήματα θα τεθούν σε λειτουργία:

•       Σύστημα Αυτοματοποίησης των Σημείων Συναλλαγής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, μέσω του οποίου μηχανογραφείται η διαδικασία εξυπηρέτησης του κοινού.

•       Επέκταση του συστήματος των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) μέσω των οποίων ο πολίτης θα μπορεί να διευθετεί ηλεκτρονικά ραντεβού για όλες τις υπηρεσίες των ΚΕΠ, αλλά και να εξυπηρετείται μέσω τηλεδιάσκεψης για αριθμό νέων υπηρεσιών.

•       Επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος Ιππόδαμος του Τμήματος Πολεοδομίας. Το έργο αφορά νέες λειτουργίες, όπως οι αιτήσεις για Στρατηγικές Αναπτύξεις και Διατηρητέες Οικοδομές, και  επέκταση του συστήματος στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης την 1η Ιουλίου 2024, με σκοπό τη διαχείριση της αδειοδότησης της ανάπτυξης (πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών).

«Εδώ πρέπει να σημειώσω πως ο Ιππόδαμος είναι και το πρώτο σύστημα στο οποίο εντάσσεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων για την υποβολή αιτήσεων, αλλά για σκοπούς έκδοσης της άδειας, από τους λειτουργούς των αρμόδιων αρχών», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Σε σχέση με τον Ψηφιακό Πολίτη, διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει εντός του 2024 με την έναρξη λειτουργίας της κεντρικής κυβερνητικής πύλης gov.cy και με τη ψηφιοποίηση τριών βασικών εγγράφων στην εφαρμογή κινητές συσκευές «Ψηφιακός Πολίτης». Τα έγγραφα είναι η Ταυτότητα, η Άδεια Οδήγησης και το πιστοποιητικό καταλληλότητας οχήματος (MOT). Σταδιακά, θα προστίθενται επιπλέον λειτουργίες, ψηφιακά έγγραφα και δυνατότητες μέσω της εφαρμογής, ούτως ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον πολίτη.

«Όπως γνωρίζετε, εργαζόμαστε για τη βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση του συστήματος e-justice. Πρόκειται για μία διαδικασία που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Ανάδοχο εταιρεία, και με την υποστήριξη εξωτερικού οίκου, η οποία απαιτεί σημαντική επένδυση χρόνου και προσπάθειας», τόνισε.

Στόχος, είπε, είναι η μετάβαση σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό κράτος, ο οποίος μεταφράζεται σε τρεις βασικούς και αλληλένδετους άξονες δράσης:

1.      Την ψηφιακή πολιτική, που αφορά ενίσχυση του ψηφιακού οικοσυστήματος του κράτους, με έμφαση την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και της λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

2.      Την κυβερνοασφάλεια, που αφορά στην θωράκιση των κρίσιμων υποδομών της χώρας και την ενίσχυση του πλαισίου κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

3.      Την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την έρευνα και την καινοτομία, με έμφαση στη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό αλλά και την ενίσχυση των ικανοτήτων και της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος.