Είναι στιγμές που νομίζεις ότι είσαι μέσα στη ζούγκλα ή σε πυκνό δάσος ή σε μια όαση, αλλά η πραγματικότητα σε προσγειώνει όταν περπατώντας βλέπεις εικόνες που σου θυμίζουν περισσότερο σκυβαλότοπο. Είναι ο ποταμός Πεδιαίος ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα κατέλθει ορμητικός και θα πάρει στο διάβα του στρώματα, μπουκάλια, κορμούς δέντρων, κιβώτια, βαρέλια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου.

Ακόμη και στο γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο, σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο, ένα μεγάλο βαρέλι ακινητοποιήθηκε/σφηνώθηκε όπως και ένας κορμός δέντρου και με τις πρώτες ραγδαίες βροχές το πιο ευάλωτο σημείο κατά μήκος του ποταμού θα υπερχειλίσει. Το βαρέλι προφανώς σφήνωσε στο γεφύρι από την προηγούμενη κάθοδο του ποταμού και όμως ουδείς το μετακίνησε. Περπατώντας κανείς κατά μήκος του ποταμού διαπιστώνει ότι οι σακούλες απορριμμάτων αντικαθίστανται, οπόταν είναι αδύνατον αυτοί που τις αντικαθιστούν να μην πρόσεξαν τις ακαθαρσίες, τα μπάζα και τα λογής-λογής αντικείμενα που απορρίπτουν είτε χρήστες του πεζόδρομου (κυρίως μπουκάλια, μικρά κουτιά κ.λπ.) είτε άλλοι πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν από έπιπλα μέχρι οικιακές συσκευές και κλαδέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύματα καταλήγουν στον Πεδιαίο Ποταμό (εικόνες)

Βεβαίως κάποιος μπορεί να πει ότι ανέκαθεν απορρίπτονταν ακαθαρσίες, μπάζα κ.λπ. στον Πεδιαίο, ο οποίος κάθε φορά που κατερχόταν ορμητικός φρόντιζε να τα κουβαλήσει μέχρι τις αυλές σπιτιών που βρίσκονταν κοντά στην κοίτη του. Ειδικά, όμως, μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη και την αύξηση του κόστους μεταφοράς των προς απόρριψη αντικειμένων, θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι πολλοί θα επιλέξουν να ξεφορτωθούν τα άχρηστά τους κατά μήκος του Πεδιαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε όσους τυχόν υποδείξουν ότι οι δήμοι, μέσω των οποίων διέρχεται ο Πεδιαίος, θα καθαρίσουν την κοίτη του, απλώς να υποδείξουμε ότι βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βρέξει και να προκληθούν προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι στη Λακατάμια καθαρίστηκε μέρος της κοίτης του ποταμού, αλλά στα όρια του Δήμου Στροβόλου και του Δήμου Λευκωσίας η εικόνα δείχνει ότι δεν άγγιξε χέρι στην κοίτη του ποταμού.

Περπατώντας στον πεζόδρομο κατά μήκος του ποταμού από τη Λακατάμια μέχρι και το ύψος του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετά κλαδιά δέντρων ή και κορμοί που σε κάποιο στάδιο θα παρασυρθούν από το νερό και θα φράξουν κάποιο γεφύρι, το οποίο θα υπερχειλίσει διοχετεύοντας το νερό στη γύρω περιοχή. Σε κάποια σημεία κατά μήκος του ποταμού υπάρχει περίφραξη, αλλού υπήρχε και έπεσε και αλλού δεν υπάρχει καθόλου. Δυστυχώς είναι εμφανές ότι κάποιοι πετάνε άδεια μπουκάλια νερού ή και κουτιά αναψυκτικών και χυμών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χείμαρρος σκουπιδιών και ντροπής ο Πεδιαίος (εικόνες)

Πραγματικά είναι κρίμα είτε οι πολίτες είτε οι τοπικές Αρχές να ενεργούν κατά τρόπο που δημιουργεί άσχημη εικόνα στον Πεδιαίο ή να αδρανούν επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Αναγνώστες του «Φ» μας πληροφόρησαν πως σε κάποια σημεία, κυρίως προς την πλευρά της Λακατάμιας, θεάθηκαν ακόμη και αλεπουδάκια. Κατά μήκος του ποταμού μπορεί να δει επίσης κανείς δεκάδες γάτες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησαν πολίτες, αγέλες σκύλων επιτίθενται και εξοντώνουν γάτες. Εξάλλου, στα λιγοστά σημεία όπου υπάρχει ακόμη νερό, μπορεί κανείς να διακρίνει και αρκετά πουλιά, κάποια εκ των οποίων όχι και τόσο συνηθισμένα.