Ο σταθμός λεωφορείων Καραβέλλα στο κέντρο της Πάφου έχει κλείσει για έργα εδώ και μήνες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε πηγαίνοντας στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς που δεν είναι εύκολα προσβάσιμος. Για ποιο λόγο δεν μπορούσε η Καραβέλλα να κλείνει τμηματικά, αφού είναι τεράστιος χώρος; Αλέξης Α.

Το έργο στην Καραβέλλα δεν σχετίζεται μόνο με την διακίνηση των λεωφορείων, ανέφεραν στην ανταποκρίτριά μας στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου αρμόδιοι λειτουργοί. Όπως της εξήγησαν, αυτό σχετίζεται με το συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δημοσίων συγκοινωνιών, γεγονός που επέβαλλε την ολική αλλαγή.

Πρόκειται, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κουλουντής, για το έργο της δημιουργίας 173 σύγχρονων στάσεων λεωφορείων εντός της δημαρχούμενης περιοχής Πάφου. Με την έναρξη των εργασιών για τον κεντρικό τερματικό σταθμό στην Καραβέλλα, σηματοδοτείται ουσιαστικά και η έναρξη των προεργασιών για την κατασκευή και τοποθέτηση και των νέων αυτών υποδομών που θα συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης και της περιαστικής περιοχής, καθώς και στην σύγχρονη εξυπηρέτηση των πολιτών.

« Τα συγκεκριμένα 173 σημεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ομάδες, αναλόγως του αν οι στάσεις λεωφορείων μπορούν να καλύπτουν οκτώ αναμένοντες επιβάτες ή τέσσερις ή αν πρόκειται απλώς για σημεία που δεν υπάρχει στέγαστρο αλλά μόνο μια πινακίδα που να δηλώνει στάση λεωφορείου», αναφέρει. « Ο προτιμητέος προσφοροδότης θα αναλάβει τη δαπάνη για την εγκατάσταση των στάσεων, τη συντήρηση τους και τις επισκευές που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της 10χρονης σύμβασης που έχει υπογραφεί. Μετά την λήξη της σύμβασης, οι στάσεις των λεωφορείων θα παραδοθούν στο Δήμο σε πλήρως λειτουργήσιμη κατάσταση.

Τα νέα στέγαστρα θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά το υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν wi-fi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Στα σημεία όπου υπάρχουν μόνο ενδείξεις στάσης και όχι στέγαστρο εναπόκειται στον προτιμητέο προσφοροδότη αν θα τοποθετήσει και εκεί στέγαστρα ή αν λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση».

Ως στήλη πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε όλες τις ελεύθερες περιοχές του νησιού, η διακίνηση με τα λεωφορεία δεν είναι και εύκολη υπόθεση, παρόλο που το κράτος επιχορήγησε και επιχορηγεί με εκατομμύρια τις εταιρείες που κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε και έτσι, ανέλαβαν τη διαχείριση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Υποσχέσεις για σύγχρονες στάσεις λεωφορείων, με διαδίκτυο και τα σχετικά, ακούσαμε για πρώτη φορά όταν υπουργός Συγκοινωνιών ήταν ο νυν δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης. Από τότε μέχρι σήμερα, υπουργοί άλλαξαν, εταιρείες λεωφορείων για διαχείριση των δημόσιων συγκοινωνιών επίσης άλλαξαν, όμως επιβάτες εξακολουθούν να αναμένουν λεωφορεία στις στάσεις που ούτε ένα απλό στέγαστρο δεν διαθέτουν.