Εκστρατεία ώστε να μετατρέψει τους παρατηρητές της γειτονιάς της Αστυνομίας και σε παρατηρητές πυρασφάλειας, άρχισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ήδη διοργανώνονται συγκεντρώσεις και διαλέξεις σε κοινότητες ή σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Πάφου κυρίως, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να συνδράμει στον αγώνα κατά των πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέας Κεττής, στόχος με το πρόγραμμα αυτό είναι η πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και να μας ενημερώνουν μόλις αντιληφθούν μια πυρκαγιά. Επίσης αν δουν μια ύποπτη κίνηση επίσης τους καλούμε να μας το αναφέρουν. Αυτό το διάστημα γίνονται συγκεντρώσεις πολιτών στην περιοχή Τροόδους ώστε οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ύπαιθρο, όταν δουν κάτι να το αναφέρουν, λέει ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Όσον αφορά στην κατάσταση με τις πυρκαγιές όπως προδιαγράφεται τώρα με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι ο παρατεταμένος καύσωνας επιδεινώνει τις προσπάθειές μας για να μην έχουμε κάποιο επεισόδιο.

Οι ψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται μηδενίζουν την υγρασία γι’ αυτό και με το παραμικρό ξεσπούν πυρκαγιές. Όμως, όπως τονίζει, για να ξεσπάσει μια πυρκαγιά χρειάζεται και αιτία. Δυστυχώς, ανέφερε, πολλές φορές την προσφέρουν οι άνθρωποι με τις δραστηριότητές τους, ηθελημένα ή άθελα. «Δεν είναι μυστικό πλέον, τονίζει με έμφαση, όπου στις ορεινές Λεμεσού και Πάφου κάθε χρόνο ξεσπούν οι περισσότερες πυρκαγιές και καίγονται περιοχές από ανθρώπινο χέρι».

Όπως παρατηρεί, έχει πυρκαγιές που ξεσπούν τυχαία, όπως προχθές όπου κάποιο πουλί κάηκε από μετασχηματιστή, όμως υπάρχουν και αυτές που δεν δικαιολογούνται. Ο κ. Κεττής ανέφερε ως παράδειγμα πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στην επαρχία Πάφου η ώρα 4 τα ξημερώματα.