Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα η πρόταση του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (ΚΥΚΠΕΕ) σε σχέση με το μέλλον του ζωολογικού κήπου Λεμεσού.
Η νέα πρόταση η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο δημοτικό σώμα είναι όπως ο ζωολογικός κήπος μετατραπεί σε ένα νέο πάρκο ζώων με την ονομασία «Limassol Animal Farm Park». Έχοντας υπόψη τις σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζονται στη λειτουργία του υφιστάμενου ζωολογικού κήπου και την ανάγκη για μια πιο φιλική προς τα ζώα προσέγγιση, το ΚΥΚΠΕΕ εισηγείται ως μια εναλλακτική προσέγγιση, την μετατροπή του σε μικρό αγρόκτημα ή πάρκο, όπου θα φιλοξενούνται φιλικά προς τα ζώα είδη σε φυσικό περιβάλλον και κτηνοτροφικά, οικόσιτα και κυπριακά είδη ζώων.
Στην πρόταση τονίζεται ότι ο χώρος θα δίνει έμφαση στην αναπαραγωγή και τη διατήρηση ειδών χωρίς την έκθεση ζώων σε κλουβιά. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενούνται οικεία ζώα όπως μικρά κατσίκια, χοίροι, αγελάδες, άλογα, κότες, γουρούνια, κουνέλια και άλλα τοπικά ζωικά είδη. Στην πρόταση γίνεται εισήγηση όπως ο νέος χώρος λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό κέντρο, όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται για τη σημασία της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος αλλά και θα μπορεί να έχει κάποιες δραστηριότητες με τα ζώα.
Μερικές δραστηριότητες που προτείνονται και οι οποίες θα φέρνουν τον άνθρωπο κοντά στα τα ζώα είναι το τάϊσμα τους, διαγωνισμοί ζωγραφικής, διαδρομές περιήγησης, φωτογράφιση με ζώα, δράσεις εθελοντισμού, βόλτα με γαϊδούρια, μάζεμα αυγών και άρμεγμα αγελάδας.
Το νέο πράσινο πάρκο ζώων «Limassol Animal Farm Park» θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει έκθεση ενδημικών και μη ειδών, προσφέροντας πληροφορίες για την οικολογία, τη συμπεριφορά τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Επιπλέον, η ένταξη του νέου πάρκου ζώων «Limassol Animal Farm Park» που προτείνεται στον ευρύτερο βοτανικό κήπο θα ενισχύσει την εκπαιδευτική λειτουργία του Δημοτικού Κήπου, προσελκύοντας σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα για εκπαιδευτικές επισκέψεις, προσφέροντας προγράμματα και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τη φύση και τη μάθηση μέσα από την πράξη.
Στην πρόταση του το ΚΥΚΠΕΕ προτείνεται μεταξύ άλλων και μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού με φωτογραφίες και πληροφορίες από την ίδρυση, τη μετεξέλιξη και την αναδιαμόρφωση του, στις διάφορές περιόδους του ώστε να συνδεθεί ο επισκέπτης και να γνωρίσει την ιστορία του.