Σφοδρές κατηγορίες κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη εξαπέλυσε η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον τέως ΥΠΕΞ για κτίσιμο της εικόνας του, «με τρόπο ιδιοτελή και ανέντιμο», αξιοποιώντας το κονδύλι της Διαφώτισης. Κάνει, μάλιστα, λόγο για «ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές».

«Ο πολυδιαφημιζόμενος διάλογος του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την κοινωνία των πολιτών φαίνεται να άρχισε τουλάχιστον από το 2018, με τρόπο ιδιοτελή και ανέντιμο, αξιοποιώντας το κονδύλι της Διαφώτισης», σημειώνει αρχικά η κ. Ατταλίδου.

«Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση, που λάβαμε στη σχετική Κοινοβουλευτική μας Ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τη χρήση του Κονδυλίου Διαφώτισης, καθώς και από πρόσφατη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής», υποστηρίζει ακολούθως η βουλεύτρια.

Προσθέτει ότι «διαπιστώνουμε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, όσο κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, αν σε κάτι ήταν πραγματικά συνεπής, αυτό ήταν οι δημόσιες σχέσεις και η οικοδόμηση της δημόσιας εικόνας του», τονίζοντας ότι «δεν θα υπήρχε τίποτα μεμπτό, αν αυτό δεν γινόταν με κρατικό χρήμα».

Και θέτει το ερώτημα «Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η χρήση ενός κονδυλίου που, ενώ προοριζόταν για το Κυπριακό ζήτημα, χρησιμοποιήθηκε για την αγορά υπηρεσιών προβολής του τέως Υπουργού Εξωτερικών και των εκδηλώσεων που διοργάνωνε;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τελική ευθεία με το βλέμμα στραμμένο στις μετρήσεις

Σημειώνει στη συνέχεια ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία πληρωμών που ζητήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε μισθώσει μέσω του Κονδυλίου Διαφώτισης, εταιρεία επικοινωνίας, με σκοπό την αύξηση των θεάσεων (impressions) του προσωπικού λογαριασμού του κ. Χριστοδουλίδη στο twitter, μέσω πληρωμένων αναρτήσεων (promoted tweets)». Επισημαίνει ότι «το πιο πάνω εύρημα συμπληρώνει την ευρύτερη εικόνα, σε σχέση με την χρήση του Κονδυλίου Διαφώτισης κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Χριστοδουλίδη» .

«Ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια μόλις το καλοκαίρι, όταν σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφηκαν σειρά στοιχείων που υποδεικνύουν την ανορθολογική χρήση του συγκεκριμένου κονδυλίου. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε από την απάντηση του νυν Υπουργού Εξωτερικών σε Κοινοβουλευτικό μας ερώτημα, το Κονδύλι Διαφώτισης, ένα κονδύλι που όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για την προώθηση του Κυπριακού, επί Υπουργείας του κ. Χριστοδουλίδη μετονομάστηκε ώστε να καλύπτει δραστηριότητες που αφορούν τους τομείς της επικοινωνίας και της δημόσιας διπλωματίας, καθώς και πτυχές οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Διευρύνθηκαν, δηλαδή, τα κριτήρια, με τρόπο που να δίνουν το δικαίωμα στον κ. Χριστοδουλίδη να αξιοποιεί το κονδύλι για οικοδόμηση της δημόσιας εικόνας του μέσω πραγματοποίησης κοινωνικών εκδηλώσεων, μαραθωνίων δρόμων, συναυλιών και άλλων δράσεων. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι σταμάτησε η λειτουργία της ειδικής επιτροπής, που εξέταζε τα αιτήματα χρηματοδότησης από το Κονδύλι Διαφώτισης», σημειώνει η κ. Ατταλίδου.

Τονίζει ότι «από τον έλεγχο που πραγματοποιήσαμε στα στοιχεία των ετήσιων δαπανών του Κονδυλίου Διαφώτισης για τα έτη 2018-2021, έχουμε εντοπίσει δαπάνες ύψους τουλάχιστον €70,000, των οποίων οι δράσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προώθηση του Κυπριακού».

Εξηγεί ότι «αυτές αφορούσαν στη δημιουργία νέας ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών στη μετάφραση κειμένων για την ιστοσελίδα, στη δημιουργία λογοτύπων και γραφικών για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στη φωταγώγηση κτηρίων για συμμετοχή του ΥΠΕΞ σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διοργάνωση μαραθωνίων δρόμων με την ομάδα «MFA and Friends», όπου δαπανήθηκαν λεφτά για εκτύπωση φανελών, μεταφορά δρομέων και παραχώρηση δεξιώσεων, γευμάτων και δείπνων, στην κάλυψη κόστους πραγματοποίησης επίσημων επισκέψεων στην Κύπρο, με την ετοιμασία σκηνικών και γραφικών, στην πραγματοποίηση συναυλιών, στη κινηματογραφική κάλυψη και προβολή των επισκέψεων του κ. Χριστοδουλίδη στο εξωτερικό και πολλά άλλα, που αποσκοπούσαν προφανώς στην προβολή και ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του κ. Χριστοδουλίδη στην Κοινωνία των Πολιτών».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «είναι στην κρίση του κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι οι πιο πάνω ενέργειες συνιστούν ανορθολογική χρήση του κονδυλίου της διαφώτισης, παραβιάζουν τις αρχές χρηστής διοίκησης και αποτελούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «για πολλούς εγείρονται ενδεχομένως και ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τις αρμόδιες Αρχές».

Τονίζει ακόμη ότι «ο βίος και πολιτεία του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και τα σοβαρά ηθικά και πολιτικά του ατοπήματα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού (λογοκλοπές ομιλιών και προτάσεων, δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών για επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους), αποδομούν την εικόνα του άφθαρτου, αμόλυντου και ηθικού πολιτικού που ο ίδιος επιχειρεί να μεταδώσει στην Kοινωνία».

«Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει όντως να είναι άτομο ευρείας αποδοχής. Αρκεί να την έχει χτίσει με την προσωπικότητα, τα έργα και τη διαδρομή του. Όχι με τα λεφτά των πολιτών», σημειώνει καταληκτικά.