Η προσοχή πλέον της προεκλογικής στρέφεται στις τελευταίες μετρήσεις πριν το άνοιγμα της κάλπης. Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα που σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να δημοσιοποιηθούν δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, όχι τόσο ως προς τα ποσοστά αλλά ως προς τις τάσεις που ενδεχομένως να δείξουν και οι οποίες, λόγω της χρονικής εγγύτητας με την κάλπη, εκτιμάται ότι θα είναι και πιο ενδεικτικές αλλά και τροχιοδεικτικές για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Αυτό το οποίο δηλαδή αναμένουν να δουν τα στρατηγεία των υποψηφίων είναι εάν διαφαίνεται μία αλλαγή της εικόνας, όπως έχει αποτυπωθεί στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν και ταυτόχρονα, να δουν και το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουν σε οργανωτικό επίπεδο. 

Τις επόμενες μέρες αναμένονται τουλάχιστον 3-4 δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν ανάλογα από τα επιτελεία, κάνοντας το καθένα τη δική του ανάγνωση. Είναι γεγονός επίσης ότι στα επιτελεία των κομμάτων αυτή τη στιγμή τρέχουν δικές τους κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τα δικά τους αποτελέσματα τα οποία αντιπαραβάλλονται και με αυτά των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελευταίες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα

Την ίδια ώρα όμως, αξιολογούνται και τα αποτελέσματα των αντιδράσεων που έχουν τα στελέχη των επιτελείων από την επαφή τους με τον κόσμο. Αυτή την περίοδο τα τηλεφωνικά κέντρα υποψηφίων παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά. Από τις επαφές αυτές γίνεται μια αξιολόγηση των αντιδράσεων και ανάλογα τυγχάνουν χειρισμού με προσωπική ή τηλεφωνική επικοινωνία για να ακούσουν και να καταγράψουν αντιδράσεις. Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος η οποία αξιολογείται από πλευράς των επιτελείων και των εκλογικών συμβούλων των υποψηφίων. 

Αυτό το οποίο διαπιστώνεται γενικότερα από όλα τα επιτελεία, είναι μία προσπάθεια δημιουργίας ανάλογου κλίματος προς τον δικό τους υποψήφιο. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των δημοσκοπήσεων καταγράφεται ένα καθαρό προβάδισμα Νίκου Χριστοδουλίδη και μια αμφίρροπη μάχη των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον τελικό γύρο των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόποι αναλύουν στον ACTIVE τα δεδομένα στην τελική ευθεία

Αυτό το οποίο διαρρέεται από πλευράς των επιτελείων των δύο και κυρίως από πλευράς Πινδάρου και Εζεκίας Παπαϊωάννου, είναι ότι διαπιστώνεται μια τάση συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία εκτιμούν ότι έχει τον αντίκτυπο της στα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν, δεν πρέπει να αποκλείεται ακόμα και το σενάριο ολικής ανατροπής, παρόλο που κάτι τέτοιο φαίνεται απομακρυσμένο. Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, από πλευράς του επιτελείου Νίκου Χριστοδουλίδη, οι πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω είναι ότι το ισχυρό προβάδισμα του παγιώνεται και μιλούν ακόμη και για διψήφια διαφορά. Παραπέμπουν στα στοιχεία των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας πως αυτά συμβαδίζουν και με τις δικές τους μετρήσεις.

Τα ποσοστά των υπολοίπων

Το ποσοστό που θα λάβουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, έχουν τη δική τους σημασία ως προς το ποσοστό που θα κινηθούν και οι τρεις κύριοι υποψήφιοι. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των υπολοίπων, σε τόσο μικρότερα ποσοστά θα κυμανθούν τα ποσοστά των τριών πρώτων. Σε αυτή την εξίσωση ασφαλώς, θα προσμετρηθεί και το από ποιες δεξαμενές θα αντλήσουν ψήφους οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων είναι ένας παράγοντας που έχει τη δική του σημασία.

Το ποσοστό αποχής

Παραδοσιακά το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές είναι μεγαλύτερο σε σχέση πάντα με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 η αποχή είχε φτάσει το 28,12% που ήταν το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και το ποσοστό της αποχής δεν μπορεί να προβλεφθεί, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάση για μεγαλύτερη συμμετοχή. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιτελείων είναι ότι η αποχή θα κυμανθεί περίπου στα ίδια ποσοστά όπως και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων ήταν μόλις 10.558. Στοιχείο το οποίο δείχνει ότι αφενός το ενδιαφέρον των νέων παραμένει χαμηλό και αφετέρου ότι αυτοί που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι οι «παλιοί» ψηφοφόροι, με ό,τι και να συνεπάγεται αυτό.

Το «κλειδί» της συσπείρωσης

Η συσπείρωση που θα καταγράψουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι ίσως το σημαντικότερο «κλειδί» για τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη ως προς τη μεταξύ τους μάχη, με αντίκτυπο ασφαλώς και στα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η συσπείρωση των δύο, πιέζει τα ποσοστά του. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων πραγματοποιούν μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ έχει φτάσει σε αρκετά ψηλά επίπεδα, με περιθώρια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ παραμένει ακόμα σχετικά χαμηλή, ωστόσο από πλευράς Πινδάρου υποδεικνύουν ότι παραδοσιακά το κόμμα συσπειρώνεται την τελευταία βδομάδα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι όσο αυξάνεται η συσπείρωση του ΔΗΣΥ, τόσο αλλάζει γενικότερα το σκηνικό. Το ζητούμενο βέβαια είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει και αν μπορούν να υπάρξουν ανατροπές.

Συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα

Με την ηγεσία της ΣΕΚ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υποψήφιος ανέπτυξε την πρόταση του για το οικογενειακό εισόδημα. 

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την οικογένεια και με τις δύο προσεγγίσεις μας, η μια για φοροελαφρύνσεις ουσιαστικά στη μεσαία τάξη όπου θα επωφεληθούν 126.000 νοικοκυριά πληρώνοντας λιγότερους φόρους, άρα αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και παράλληλα αυτούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να παίρνουν συμπλήρωμα, ούτως ώστε κανένα νοικοκυριό να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

Τις δυνατότητες, τις προοπτικές, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάρειο Νοσοκομείο, είχε τη δυνατότητα σήμερα να διαπιστώσει από κοντά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του και στα δύο κρατικά νοσηλευτήρια, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.«Από την πρώτη στιγμή ήμουν ένθερμος υποστηρικτής του ΓεΣΥ με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και θα παραμείνω και εφόσον εκλεγώ». Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι «θα ενισχύσουμε το ΓεΣΥ και θα το αναβαθμίσουμε, με μοναδικό στόχο να ενισχύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ως Λιζ Τρας χαρακτήρισε τον Αβέρωφ Νεοφύτου με αφορμή την πρόταση του για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο κ. Νεοφύτου, πιστός υπηρέτης των λίγων και εχόντων, προτείνει μια φορολογική μεταρρύθμιση που χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια σε υψηλόμισθους, ευνοώντας τα ψηλά εισοδηματικά στρώματα, δυσανάλογα με τη μικρομεσαία τάξη, κάτι που στην ουσία αναιρεί την προοδευτική φιλοσοφία του φορολογικού μας συστήματος», σημειώνει.

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες το σύνολο της οικονομικής κατάστασης της προεκλογικής του εκστρατείας για σκοπούς διαφάνειας, ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης. «Καλώ τους υπόλοιπους υποψηφίους, εάν εννοούν τη διαφάνεια, να αποκαλύψουν χορηγούς, χρηματοδότες και δαπάνες για το ΣΥΝΟΛΟ της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει την πλήρη αλήθεια για όλους», αναφέρει.

Πυρ και μανία οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Έντονα ενοχλημένοι με δηλώσεις υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με τις οποίες δεν παρέστη ποτέ σε μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, παρουσιάζονται οι σύνδεσμοι αγωνιστών ΕΟΚΑ. Αν και αποφεύγουν να κατονομάσουν τον υποψήφιο στον οποίο αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι σύνδεσμοι αγωνιστών ΕΟΚΑ, η αναφορά τους, είναι προφανές, ότι αφορά δηλώσεις του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη που έγιναν στην digital εκπομπή «snippers» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Τσαγγάρη και Ανδρέα Παράσχο. «Οι αγωνιστικές δυνάμεις καταδικάζουν μετά βδελυγμίας δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιους και αν προέρχονται, και καλούν τους αγωνιστές και τα παιδιά τους, όπως, ψύχραιμα και αποφεύγοντας αντεγκλήσεις, ψηφίσουν κατά συνείδηση, τιμώντας τον Αρχηγό τους. O Διγενής φεύγοντας από την Κύπρο τον Μάρτιο του 1959 μας κάλεσε, όπως ενωμένοι εργαστούμε με ομόνοια και ομοψυχία για την ευημερία του λαού μας, αποφεύγοντας τον ψυχοφθόρο διχασμό».