Δυσφορία στους δημοσιογράφους προκάλεσε η απόφαση για αποκοπή του δρόμου που οδηγούσε στο κέντρο συντονισμού που έστησε η Πυροσβεστική, σε δεύτερο σημείο στην Παραμύθα όπου από το βράδυ της Κυριακής, κατέφθαναν Υπουργοί και διάφοροι εμπλεκόμενοι.

Το πρωί της Δευτέρας, ο δρόμος προς το συγκεκριμένο κέντρο είχε αποκοπεί, μετά από σχετικές οδηγίες που δοθήκαν, όπως ανάφεραν τα μέλη της Αστυνομίας, που είχαν τοποθετήσει και κορδέλα.

Εκεί βρέθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, που έχει αναλάβει συντονιστικό, εποπτικό ρόλο, η Πρόεδρος της Βουλής και Προέδρευσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου όπως και διάφοροι υπηρεσιακοί αλλά και βουλευτές. Την ίδια ώρα στο κέντρο συντονισμού του Τμήματος Δασών στην Αψιού, βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος παρά τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση που έχει υποβληθεί πρόσφατα, ήταν στο σημείο και ενημερωνόταν από πρώτο χέρι, από τους υπευθύνους του Τμήματος Δασών για την υπάρχουσα κατάσταση.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των αρμοδίων. Από τη μια η ενημέρωση ότι τα ελληνικά καναντέρ επιχείρησαν ενώ τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, στο ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο μέχρι το απόγευμα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονταν. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης χθες το απόγευμα και περί παρεξήγησης και παρανόησης για τη δήλωση του υπουργού Γεωργίας, για επικείμενη σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες για το «τι πήγε λάθος».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, αρχικά συνεχάρη δασοπυροσβέστες, πυροσβέστες και εθελοντές για τις τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν και να κατασβήσουν την πυρκαγιά. Παρουσιάζοντας τον χάρτη της περιοχής που κάηκε, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών έχει υπό την ευθύνη του τη μεγαλύτερη έκταση, εξηγώντας ότι χρειάστηκαν πάρα πολλές δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις. Σε ερώτηση του «Φ», κατά πόσο η χθεσινή μεγάλη αναζωπύρωση στην Άλασσα, οφείλεται σε λάθος χειρισμούς, ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους μετά την κατάσβεση της φωτιάς. «Δεν μπορώ να πω τίποτε. Απλά ότι είναι θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες» είπε και πρόσθεσε πως «σαφώς μας προβληματίζει, αλλά εκείνη τη στιγμή, όπως έχω πληροφορηθεί, υπήρχε μεγάλη ένταση ανέμων».

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείσα το απόγευμα για τη σύσκεψη που ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας τις επόμενες ημέρες είπε, «νομίζω ότι είναι παρεξήγηση και παρανόηση του τι είχε στο μυαλό ο υπουργός Γεωργίας. Αυτό που είχαμε πει όλοι μεταξύ μας και στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή και στις χθεσινές συζητήσεις, είναι ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά, όταν καταφέρουμε να σβήσουμε την πυρκαγιά που είναι το πρώτιστο μέλημα όλων μας, τότε εκεί θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε, να κάνουμε ένα debrief να δούμε πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και να βάλουμε κάποια πράγματα κάτω. Νομίζω να μη δίνουμε διαστάσεις σε κάτι ως ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τέτοιου είδους συσκέψεις γίνονται συνεχώς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρκαγιές: Φθάνουν δυνάμεις πυρόσβεσης από το Ισραήλ – Δείτε χάρτη από την καμένη γη

«Έχουν γνώση οι φύλακες. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας και όλα τα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπαίνουν κάτω στο τραπέζι της συζήτησης μαζί με τα δεδομένα, μαζί με τους ειδικούς, τους επιχειρησιακούς, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη διαχείριση των κρίσεων, και αυτών που αντιμετωπίζουμε τώρα αλλά και των κρίσεων στο μέλλον», είπε.

«Ακολουθούμε τα εθνικά σχέδια δράσης»

Για τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις φωνές και περί ολιγωρίας και ότι τους «ξέφυγε η φωτιά», κλήθηκε να σχολιάσει ο αρχιπύραρχος, Νίκος Λογγίνος. «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν παρόν από την Παρασκευή, ποτέ δεν έχει φύγει από την πυρκαγιά. Όχι, μόνο η Πυροσβεστική αλλά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολουθούμε τα εθνικά σχέδια δράσης».

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την πρώτη ημέρα είχαμε δηλώσει ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί υπάρχει ένταση του αέρα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι κάποτε οι συνθήκες είναι τέτοιες, που όσο και να προσπαθήσεις, δεν σου επιτρέπουν να κάνεις αυτό που θέλεις». Επιπρόσθετα ανέφερε «πως ένα τέτοιο περιστατικό μεγάλο πάντα θα υπάρχουν ορισμένες ζημιές. Το θέμα είναι ότι  καταφέρνουμε με επιτυχία, μέχρι στιγμής, να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, χωρίς να υπάρχουν απώλειες σε οικίες, παρά κάποιες μικρές απώλειες, που είναι μέσα στην κατάσταση που μπορεί να επικρατήσει».

Ερωτηθείς πώς η φωτιά πετάχτηκε απέναντι, ο αρχιπύραρχος απάντησε ότι «όταν μια καύτρα ξεφύγει κάτω από ένταση ανέμου, μπορεί να διανύσει μία απόσταση μέχρι και 750 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε αν έχει τέσσερις-πέντε καύτρες, γίνεται μια κατάσταση εξάπλωσης της πυρκαγιάς αμέσως και τότε πρέπει να εφαρμόσουμε τα σχέδια, όπως είπα. Ίσως, κάποτε πρέπει να τρέξουμε μπροστά από την πυρκαγιά, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, να μην καταστραφούν οικίες, να μην καταστραφούν υποστατικά και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Άρα ακολουθούμε αυτές τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μπορέσουμε να κατασβήσουμε την πυρκαγιά εκεί που πρέπει να την κατασβήσουμε».

Σε σχέση με τα αίτια της αρχικής πυρκαγιάς στην Άλασσα, ο αρχιπύραρχος είπε ότι διερευνώνται με κάθε μυστικότητα. «Έχουμε πληροφορίες, έχουμε δώσει στην Αστυνομία τις πληροφορίες, η ίδια η Αστυνομία έχει πάρει πληροφορίες από πολίτες και αυτά τα δεδομένα τα επεξεργάζεται για να είμαστε βέβαιοι ότι θα βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα».