Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του νέου Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων» που θα έχει σύστημα αποθήκευσης ενέργεια ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστήμιυ Κύπρου, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας του να καταστεί πρωτοπόρο ίδρυμα στην αειφόρο ανάπτυξη, προχώρησε με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του νέου Φωτοβολταϊκού Πάρκου «Απόλλων». Το έργο εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για την μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη πόλη, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευέλικτο τρόπο, τις μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Το 2015 λειτούργησε στην Πανεπιστημιούπολη το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο «Φαέθων», το οποίο βρίσκεται στην δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης. Η συνολική ισχύς των υφιστάμενων συστημάτων είναι 436 kWp. Το φωτοβολταϊκό πάρκο «Απόλλων»  αναμένεται να παράγει ετησίως 8,4 GWh καθαρής ενέργειας που αντιστοιχεί με το 50% των σημερινών αναγκών σε ηλεκτρισμό της Πανεπιστημιούπολης. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 5 ΜWp καθώς και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, χωρητικότητας 2,35 ΜWh.

Η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας καθιστά το έργο πρωτοποριακό, καθότι θα είναι η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση τέτοιου συστήματος στην Κύπρο, και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του μελλοντικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας  της Πανεπιστημιούπολης και θα συντείνει στον εξηλεκτρισμό των συστημάτων ενέργειας, και της απεξάρτησης τους από ορυκτά καύσιμα. Αναμένεται ότι το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, θα επιφέρει μείωση περίπου €2 εκατ.  στους λογαριασμών ενέργειας του ιδρύματος και θα μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 5.600 τόνους, ετησίως.