Πρόκληση συνιστά, για το ΑΚΕΛ, το γεγονός ότι «ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται, τα δημόσια ταμεία, τα ταμεία των τραπεζών αλλά και άλλων επιμέρους κλάδων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), συνεχίζουν να γεμίζουν με απροσδόκητα κέρδη. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να χρησιμοποιηθούν για στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα των Δημόσιων Οικονομικών».

Σε γραπτή του δήλωση, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του τομέα οικονομίας Χάρης Πολυκάρπου αναφέρει πως οι κυπριακές τράπεζες καταγράφουν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ (σ.σ. τα οποία δημοσίευσε σήμερα ο Φιλελεύθερος) «τα υψηλότερα κέρδη στην Ευρωζώνη -μετά την Κροατία– σε σχέση με το μέγεθος τους, γεγονός που τεκμηριώνει ότι τα υπερκέρδη στις τράπεζες, όχι μόνο θεωρητικά δεν είναι, αλλά είναι και από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Υπερκέρδη που τροφοδοτούνται απευθείας από τους προϋπολογισμούς των οικογενειών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το βιοτικό επίπεδο για την πλειοψηφία της κοινωνίας».

Ο κ. Πολυκάρπου προσθέτει ότι «μπροστά στην πρωτοφανή ακρίβεια, η επιβάρυνση με ολοένα αυξανόμενα επιτόκια κάνει την καθημερινότητα για την κοινωνία ακόμα πιο δύσκολη. Όμως, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη συνεχίζει να καταγράφει μια πρωτόγνωρη αδυναμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Αδυναμία που πληγώνει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την οικονομία».