Παρά τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί το θέμα αποκλεισμού έξι μαθητών λόγω των μαλλιών τους, από την επίσημη τελετή αποφοίτησης Γυμνασίου της Λάρνακας την περασμένη Τρίτη, η θύελλα αντιδράσεων εναντίον του διευθυντή, που καταγγέλλεται για ρατσιστική συμπεριφορά, συνεχίζεται. Παρέχοντας νέα κάλυψη στον γυμνασιάρχη, το υπουργείο Παιδείας, διά του Πρόδρομου Προδρόμου αυτή τη φορά, επιχείρησε να στρέψει τα βλέμματα από την ουσία της υπόθεσης, επαναλαμβάνοντας καταγγελία για ρίψη κροτίδας από πατέρα. 

Εν τω μεταξύ, η δημοσιοποίηση από τον «Φ» του περιβόητου κουρέματος ενός από τους μαθητές, που θεωρήθηκε προκλητικό από τον γυμνασιάρχη, έφερε νέες αντιδράσεις και καταγγελίες, με την προσπάθεια του 15χρονου μαθητή, ο οποίος, όπως ανέφερε πάλεψε πολύ για να πάρει το απολυτήριο, λαμβάνοντας μάλιστα στις τελικές εξετάσεις πολύ καλούς βαθμούς, να έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. 

«Εδιάβασα πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες και ήθελα να πετύχω. Έπιασα Ιστορία και Βιολογία 19 από τα 20, Φυσική και Χημεία 17, Ελληνικά 15 και Μαθηματικά 13. Οι καθηγητές είπαν μου “μπράβο σου, εν το περιμέναμε, μας έκανες πολλά χαρούμενους”. Γι’ αυτό ήθελα να βκω πάνω να πάρω απολυτήριο, επειδή πάλεψα πάρα πολλά. Ήθελα να βγω να με δει ο κόσμος, να με δουν οι καθηγητές, να με δουν οι γονείς μου, επειδή δεν περίμεναν να περάσω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο μαθητής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Σάββα, πατέρας τελειόφοιτου μαθητή, διαψεύδει κατηγορηματικά πως έριξε κροτίδα, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης την περασμένη Τρίτη. «Εγώ ήμουν ο πρώτος που σηκώθηκε και φώναξα “αίσχος, ντροπή αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα”.  Δεν έριξα κροτίδα, κρατούσα μια τσάντα στον ώμο με το απολυτήριο και την πλακέτα που δόθηκε στο γιο μου, τα παπούτσια του και μία φανέλα μήπως ιδρώσει. Εάν συνεχίσουν να λένε ο γυμνασιάρχης και ο αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης πως έριξα κροτίδα, τότε θα τους πάρω στα Δικαστήρια. Μίλησα ήδη με δικηγορικό γραφείο». 

Αναφέροντας πως οι γονείς νιώθουν πολύ αδικημένοι από τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε πως «δεν γίνεται να βγάζουν ψεύτες 200 άτομα». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστας Κώστα, ανέφερε πως θα υπάρξει έκτακτη συνεδρία του συνδέσμου, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το θέμα με τον γυμνασιάρχη και θα ληφθούν αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα. «Το δημοσίευμα της εφημερίδας, επιβεβαιώνει αυτά που ως ομοσπονδία γονέων έχουμε διαπιστώσει. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αυταρχική, ετσιθελική και ρατσιστική αντιμετώπιση από τον εν λόγω διευθυντή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ήθελα να βγω να πάρω απολυτήριο, πάλεψα πολύ» (εικόνες)

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν πρόκειται να δεχθούν το αποτέλεσμα οποιασδήποτε έρευνας από το υπουργείο Παιδείας, που δεν θα περιλαμβάνει μάρτυρες από το περιστατικό της περασμένης Τρίτης. Οργίλη ήταν η αντίδρασή του και για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. «Όταν συγκαλούσε τη σύσκεψη με τους διευθυντές στο υπουργείο Παιδείας, ήμουν σίγουρος ότι θα κάλυπτε πλήρως τον διευθυντή του Γυμνασίου και θα φόρτωνε την ευθύνη σε άλλους. Έτσι και έγινε. Τι και αν όλα τα δημοσιεύματα κατέγραψαν την πλήρη αλήθεια. Ο υπουργός έχει πάντα τη δική του “αλήθεια”».  

Σημειώνεται πως μετά το περιστατικό την περασμένη Τρίτη, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, δέχθηκε αριθμό καταγγελιών για τον εν λόγω διευθυντή, οι οποίες διερευνώνται. 

Επιπρόσθετα, εκπαιδευτικοί που επικοινώνησαν με τον «Φ», οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν επίσημες καταγγελίες, έκαναν λόγο για «αυταρχική συμπεριφορά» από τον εν λόγω διευθυντή.

Άλλα των άλλων από τον υπουργό Παιδείας

Αίσθηση πάντως προκαλούν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, μετά το πέρας χθεσινής σύσκεψης για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Χωρίς να αναφερθεί στις σφοδρές αντιδράσεις γονέων λόγω της μη παρουσίας των έξι μαθητών στη σκηνή της τελετής αποφοίτησης, έκανε λόγο για περιστατικό «όπου ένας γονέας, Ελληνοκύπριος, προσήλθε στην τελετή αποφοίτησης φέροντας μαζί του κροτίδες. Είναι φαινόμενα τα οποία δεν αφορούν μόνο στο σχολείο, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, παρείχε κάλυψη στον διευθυντή, λέγοντας πως «τέτοια φαινόμενα είναι ανεπίτρεπτα, μαρτυρούν δυσκολίες στο περιβάλλον εκείνου του σχολείου και δεν σχετίζονται με φυλετικές διακρίσεις. Γι’ αυτό είναι που θα σταθούμε δίπλα στις Διευθύνσεις των σχολείων και αυτό που υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη είναι ότι οι κανόνες λειτουργίας των σχολείων, δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν φυλή, αλλά ισχύουν για όλους. Αυτό υπογράμμισαν οι διευθυντές που ζήτησαν τη στήριξη του υπουργείου για να υπάρχει στα σχολεία ηρεμία, με εφαρμογή των Κανονισμών και με το επιβαλλόμενο πνεύμα κατανόησης και παιδαγωγικής ευθύνης και τη στήριξη αυτή θα την έχουν».

Είπε μάλιστα πως «ούτε ο ρατσισμός ούτε ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης γίνεται αποδεκτή στα σχολεία», απορρίπτοντας την εντύπωση «που δημιουργείται, ότι υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία». 

«Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ταυτόχρονα», υπέδειξε, «πως τα σχολεία λειτουργούν με κάποιους Κανονισμούς, οι οποίοι ισχύουν για όλους και η καλύτερη ένταξη και για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία είναι να αντιμετωπίζονται ισότιμα».

Αναφέροντας πως η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, «στηρίζεται σε διεθνείς πρακτικές και τις ευρωπαϊκές συστάσεις για την υποδοχή και την αποδοχή όλων των παιδιών αδιακρίτως» υπέδειξε πως πρέπει να εφαρμόζεται «με ψυχραιμία και με τους κατάλληλους μηχανισμούς» η πολιτική του υπουργείου Παιδείας.

Εύλογα βέβαια μπορεί να διερωτηθεί κάποιος, με βάση «ποιες διεθνείς πρακτικές» και ποιες «ευρωπαϊκές συστάσεις» για «αποδοχή όλων των παιδιών», η Διεύθυνση του εν λόγω Γυμνασίου στη Λάρνακα, γράφει σε ανακοίνωσή της πως στην τελετή αποφοίτησης οι μαθητές επιτρέπεται να φορούν μόνο «ρολόι, ένα σταυρό και κομποσκοίνι». 

Δεν εντόπισαν φυλετική διάκριση

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, με μια μακροσκελή ανακοίνωση για την πολιτική του ΥΠΠΑΝ για τις διακρίσεις, σε μια μικρή παράγραφο, ανακοινώθηκε και το αποτέλεσμα της περιβόητης έρευνας της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, για το περιστατικό στην τελετή αποφοίτησης στη Λάρνακα. 

Όπως αναφέρεται, «Από την εξέταση και τη συγκέντρωση όλων των πληροφοριών, έχει προκύψει ότι δεν υπήρξε περίπτωση φυλετικής διάκρισης, αφού το θέμα που έχει εγερθεί σχετικά με την τελετή αποφοίτησης αφορούσε Κανονισμούς που ίσχυαν αδιακρίτως για όλους τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Διακριβώθηκε μάλιστα ότι η Διεύθυνση του σχολείου είχε εκ των προτέρων ενημερώσει γραπτώς όλους τους γονείς σχετικά με το τι θα ίσχυε στην τελετή αποφοίτησης».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως γίνεται και πάλι αναφορά στην καταγγελία με τις κροτίδες, ωστόσο γίνεται λόγος «για μεταφορά» και όχι για ρίψη τους από πατέρα. «Σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερη σημασία πρέπει μάλιστα να δοθεί στο γεγονός ότι συγκεκριμένος γονέας προσήλθε στην τελετή αποφοίτησης μεταφέροντας, με σκοπό να χρησιμοποιήσει, κροτίδες. Αυτή η ενέργεια που δεν είχε σχέση με το περιστατικό που συζητήθηκε, δεν παύει να είναι πολύ σοβαρή, απολύτως απαράδεκτη, αλλά και ενδεικτική του προβληματικού κλίματος που δημιουργούν εξωτερικοί παράγοντες σε σχολεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.