Ανατροπή στην έρευνα που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΙΠΑ) για το παράπονο του Μιχάλη Νεοφύτου ότι κτυπήθηκε πέρσι από καπνογόνο έξω από το Προεδρικό, μετά που αυτός απεβίωσε ένα χρόνο μετά.

Ο 44χρονος από τη Λάρνακα έχασε τις αισθήσεις του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Χθες διενεργήθηκε στη σορό του η νενομισμένη νεκροτομή από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, στην παρουσία του ιδιώτη ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού που διορίστηκε από την οικογένεια του άτυχου 44χρονου. Η νεκροτομή δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου του γι’ αυτό και λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. 

Ο πρόεδρος της Αρχής Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στον «Φ» ότι μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του Νεοφύτου, ζήτησαν όπως ενημερωθούν και τους αποσταλεί το πόρισμα της νεκροτομής, ώστε να φανούν τα αίτια του θανάτου του. Αν στον θάνατό του συνέβαλε το κτύπημα που έφερε στο κεφάλι και που είχε καταγγείλει ότι προήλθε από πιστόλι αστυνομικού που έριχνε καπνογόνο, τότε αλλάζει εντελώς η έρευνα. Ο κ. Πασχαλίδης απάντησε και στις επικρίσεις ότι καθυστέρησε η διερεύνηση του παραπόνου αναφέροντας ότι εκτός από τον Νεοφύτου είχε υποβάλει παράπονο στην Αρχή και ομάδα πολιτών κατά αστυνομικών για χρήση βίας και εξετάστηκαν όλες οι καταγγελίες μαζί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Διαμαρτυρία στο Προεδρικό για μάσκες και μέτρα (εικόνες)

Υπάρχουν κάποιοι μάρτυρες κοινοί και για τις δύο υποθέσεις, είπε, κάποια γεγονότα είναι κοινά και κάποια ξεχωριστά, γι’ αυτό και διήρκησε τόσο χρονικό διάστημα. Οι έρευνες βρίσκονται προς το τέλος τους και θα αναμένεται τώρα το πόρισμα για τον θάνατο του 44χρονου για να φανεί κατά πόσον συνδέεται με τα επεισόδια. Ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε ότι για τη διερεύνηση των παραπόνων για τα επεισόδια έξω από το Προεδρικό και το Σίγμα, διορίστηκε ομάδα ανακριτών υπό την εποπτεία μέλους της Αρχής. 

Ο τραυματισμός του Νεοφύτου στο κεφάλι έγινε πέρσι τον Ιούλιο όταν αυτός συμμετείχε στη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, η οποία είχε διοργανωθεί μεταξύ άλλων για να στείλει μήνυμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Την νύχτα των επεισοδίων, στα οποία είχαν τραυματιστεί και πολίτες και αστυνομικοί, ο 44χρονος είχε δεχτεί κτύπημα στο κεφάλι από απόσταση δύο μέτρων, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, από πιστόλι αστυνομικού που έριξε καπνογόνα. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετές βδομάδες στο νοσοκομείο, με τον ίδιο να αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook, ότι υπέφερε από δυνατούς πονοκεφάλους. Μάλιστα σε ανάρτησή του είχε αναφέρει: «Εγώ ήμουν κοντά στο θάνατο γιατί διεκδικούσα τα δικαιώματα μου και αυτά των παιδιών μου. Ακόμη δεν έχω αναρρώσει πλήρως, έχω θέματα, υποφέρω αλλά θα τα ξεπεράσω». Φίλοι και συγγενείς του Μιχάλη Νεοφύτου ζητούν εις βάθος έρευνα για να διαφανεί αν τελικά ο θάνατος του, σχετίζεται με επιπλοκές στην υγεία του από το κτύπημα που δέχτηκε πριν ένα χρόνο στο κεφάλι. Από πλευράς Αστυνομίας απορρίπτεται ότι κτυπήθηκε από καπνογόνο και μάλιστα από τόσο κοντινή απόσταση, αναφέροντας ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε θα δημιουργείτο τρύπα απ’ όπου θα περνούσε το δακρυγόνο.