Νέα μέτωπα άνοιξαν στον τομέα της Υγείας και αυτή τη φορά, στον δημόσιο διάλογο μπαίνουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ, τα οποία αντιδρώντας στις τοποθετήσεις του υπουργείου Υγείας το οποίο υποστήριξε πως ο τομέας επιδοτούμενων ασθενών λειτουργεί για τους ασθενείς που δεν εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία του Συστήματος, «για να καλύπτεται η ανεπάρκεια του ΓεΣΥ», απαντούν ότι ποτέ δεν αποτάθηκε κοντά τους το υπουργείο Υγείας και ποτέ δεν αρνήθηκαν να αναλάβουν ένα επείγον περιστατικό. 

Έντονος στις δηλώσεις του ο διευθυντής του νοσοκομείου Mediterranean Νότης Ζανέτος, ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι «το νοσοκομείο μας και σε προηγούμενη περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Υγείας έλεγε ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε, απέστειλε επιστολή, ενημερώνοντας ότι ουδέποτε δέχθηκε κλήση από το υπουργείο και ποτέ δεν αρνήθηκε να περιθάλψει κάποιον ασθενή». 

«Από την ημέρα που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μας, άρα δεν μπορούν να μιλούν για ανεπάρκεια των νοσοκομείων του Συστήματος και για νοσοκομεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται και υπάρχουν περιπτώσεις που κινδυνεύουν ζωές. Είμαστε έτοιμοι 24 ώρες το 24ωρο για να ανταποκριθούμε στο οποιοδήποτε περιστατικό, γι’ αυτό να μην λέγονται αυτά τα πράγματα ξανά και ξανά». 

Παρόμοια και η τοποθέτηση του διευθυντή του Αρεταίειου νοσοκομείου Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον το νοσοκομείο δέχθηκε ποτέ κλήση για επείγον περιστατικό και δεν ανταποκρίθηκε, απάντησε: «Φυσικά όχι». Το νοσοκομείο, είπε, «μπορεί να πιέζεται σε ό,τι αφορά τις κλίνες του, μπορεί να έχουμε λίστες αναμονής σε κάποιες ειδικότητες, αλλά δεν επικοινώνησε ποτέ κάποιος μαζί μας από το υπουργείο για ένα επείγον περιστατικό και να αρνηθούμε την περίθαλψή του». Μπορεί, είπε, «κατά την περίοδο της πανδημίας και όταν ίσχυαν περιορισμοί να δυσκολευόμασταν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά τώρα δεν μιλάμε για την περίοδο της πανδημίας και σίγουρα δεν αρνηθήκαμε και δεν θα αρνηθούμε να σώσουμε μια ζωή. Από το υπουργείο κάποτε επικοινωνούν κατευθείαν με κάποιους γιατρούς και ανταποκρινόμαστε για όλα τα επείγοντα περιστατικά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, ήταν αποτέλεσμα πρωινών δηλώσεων του συμβούλου επικοινωνίας του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου σε έξοδα τα οποία προβαίνει το υπουργείο «κατά το δοκούν» και στη συνέχεια καλεί τον Οργανισμό να τα πληρώσει, ανέφερε ότι: «Το υπουργείο Υγείας, αναγκάζεται, σε πολλές περιπτώσεις, κατεπείγοντα περιστατικά τα οποία δεν είναι σε θέση να αναλάβουν νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, είτε λόγω έλλειψης κλινών, να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών με σημαντικά υψηλά κόστη προκειμένου και πάλι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

«Αγοράζονται υπηρεσίες προκειμένου να σώζονται ζωές. Δηλαδή όταν μια υπηρεσία δεν προσφέρεται. Αν κάποιος βρίσκεται σε ένα νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, υπάρχει ο τομέας επιδοτούμενων». Κανονικά, είπε ο κ. Αθανασίου, «αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να καλύπτονται από τον ΟΑΥ. Πρέπει ο ΟΑΥ να αναλάβει αυτές τις διαδικασίες, όμως για να υπάρχει ανάληψη πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και σίγουρα να υπάρχει και η ανταπόκριση σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι εδώ που είτε 12 το βράδυ είτε 2 τα ξημερώματα είναι, χτυπάνε τα τηλέφωνα είτε της Γενικής (γενική διευθύντρια υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη), είτε του Υπουργού. Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση, είτε γιατρός είτε κλίνη, απευθύνονται στο υπουργείο».

«Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι νομιμοποιούν και παραδέχονται το μέσο», ήταν η άμεση αντίδραση του προέδρου των οργανωμένων ασθενών Μάριου Κουλούμα, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα της Γενικής και του Υπουργού, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους και να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες και όχι μόνο κάποιοι». 

Το υπουργείο Υγείας, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «μάλλον θέλει να λειτουργεί ένα σύστημα παράλληλο με το ΓεΣΥ, ένα μίνι ΓεΣΥ για κάποιους προνομιούχους και για κάποιους που έχουν γνωριμίες με άτομα που μπορούν να επικοινωνούν κατευθείαν με τον υπουργό και τη γενική διευθύντρια του. Αν θέλουν να λειτουργήσουν αυτό το “μίνι- ΓεΣΥ” να το γνωρίζουμε όλοι και να ενεργούμε όλοι ανάλογα». 

Σχολιάζοντας την απαίτηση του υπουργείου Υγείας από τον ΟΑΥ για συμπερίληψη κονδυλίου €18 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, ώστε να καλυφθούν οι παραπομπές που κάνει το υπουργείο σε εκτός ΓεΣΥ νοσοκομεία της Κύπρου, ο κ. Κουλούμας έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη και παράνομη απαίτηση, η οποία δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς» και υπενθύμισε ότι «παρόμοια απαίτηση είχαμε και στο παρελθόν από το υπουργείο Υγείας».

«Είχαν υποσχεθεί €40 εκατομμύρια για φάρμακα»

Σχολιάζοντας την απαίτηση του υπουργείου Υγείας για συμπερίληψη από τον ΟΑΥ κονδυλίου €80 εκατομμυρίων για την κάλυψη των φαρμάκων που χορηγούνται μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι «πρέπει να μας πουν πώς ανέβηκε το κονδύλι τόσο ψηλά, διότι προ ΓεΣΥ ήταν €3 εκατομμύρια, έγινε €18, πέρσι ήταν €56 και προϋπολογίζουμε από τώρα για το 2023 €80 εκατομμύρια και είναι γεγονός ότι αν και υπάρχουν ευθύνες στον ΟΑΥ, κάποιες θεραπείες, ακριβές, έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ». Παράλληλα, είπε, «τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Υγείας είχαν δεσμευτεί ότι αν χρειαζόταν το κράτος θα έδινε γύρω στα €40 εκατομμύρια για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα. Αυτό όπως που διαπιστώνουμε, είναι ότι όχι μόνο δεν γίνεται αλλά επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ με €80 εκατομμύρια. Κάποια πράγματα πρέπει να μας επεξηγηθούν». 

Από πλευράς του ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει το θέμα των φαρμάκων, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε να εκτίθεται σε κίνδυνο καμία ζωή και γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε παραπομπές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα». Είπε ότι «αντί να επικροτείται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και από την Ομοσπονδία Ασθενών, που δεν μένουν χωρίς φάρμακα οι ασθενείς, δέχεται επικρίσεις. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν για να μην εκτίθενται ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», κατέληξε. 

Πάει πολύ το «μαζί τα φάγαμε»

Ας μην σπεύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορήσουν το υπουργείο Υγείας για ρουσφέτι, γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα πάει πολύ το «μαζί τα φάγαμε». Το τηλέφωνο της κ. Γιαννάκη σαφώς και χτυπά συνεχώς αφού πάνω κάτω όλοι οι βουλευτές… βολεύονται. Το υπουργείο Υγείας με τη σειρά του να σταματήσει να τα ρίχνει στον ΟΑΥ γιατί όταν ο ΟΑΥ ζήτησε να του παραχωρηθούν λειτουργοί και τεχνογνωσία για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και όταν και κάποιοι άλλοι συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα με στελέχη της Κυβέρνησης, πήραν την απάντηση «δεν θα μεταφερθούν στον ΟΑΥ, μη δίνουμε μάχες που δεν μπορούμε να κερδίσουμε». Για τις παραπομπές ασθενών στα εκτός ΓεΣΥ νοσοκομεία, τι να πω κι εγώ; Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονταν καθόλου και υπό κανονικές συνθήκες και αυτές, για εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι για περιπτώσεις €18 εκατομμυρίων, θα έπρεπε να γίνονται από τον ΟΑΥ.