Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1974, υπό τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η εισβολή, ενοποιούσε εκτάκτως με διάταγμα τα Δικαστήρια Αμμοχώστου και Λάρνακας, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως αυτό θα είχε ισχύ για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Η πρόχειρη λύση που βρέθηκε, για λειτουργία μέρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου στον όροφο μιας πολυκατοικίας στην οδό Σωτήρας στο Παραλίμνι και η εκδίκαση των υπόλοιπων υποθέσεων σε αυτό της Λάρνακας, είχε δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα, που επιτείνονταν στο πέρασμα των χρόνων, καταδεικνύοντας την ανάγκη για να βρεθεί «μόνιμη» λύση, μέχρι την επιστροφή στην Αμμόχωστο. 

Η δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Αμμοχώστου στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 83, στο Παραλίμνι, έναντι του νέου κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, έρχεται να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ήδη από την 1η Αυγούστου λειτουργεί μία αίθουσα του Δικαστηρίου για ποινικά και τροχαία αδικήματα και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. 

Μέσω ανακοίνωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο ενημέρωσε την Παρασκευή πως ανέστειλε το διάταγμα του 1974 και με την έκδοση νέου, θα λειτουργεί πλέον ως χωριστό δικαστήριο στο Παραλίμνι, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «το Ανώτατο Δικαστήριο ασκώντας τις εξουσίες του με βάση το άρθρο 3 του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960, ανακάλεσε πρόσφατα προηγούμενο διάταγμα του ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 1974, με το οποίο είχαν ενοποιηθεί, υπό τις δραματικές συνθήκες της εισβολής και των αποτελεσμάτων της, τα Δικαστήρια Αμμοχώστου και Λάρνακας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε κάτοχο αξιογράφων

Με το νέο διάταγμα προστίθεται «το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου θα λειτουργεί ως χωριστό Δικαστήριο και θα στεγάζεται μέχρι την επιστροφή στην Αμμόχωστο σε νεόδμητο κτήριο στο Δήμο Παραλιμνίου».  

Σε αυτό το στάδιο, έχουν τοποθετηθεί πέντε δικαστές, περιλαμβανομένου διοικητικού προέδρου του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο που ενημερώνει πως θα εκδικάζονται προς το παρόν όλες οι αστικές και ποινικές υποθέσεις, πλην αυτές του Κακουργιοδικείου, οι οποίες προς το παρόν θα εκδικάζονται στη Λάρνακα. 

Εξετάζεται ακόμα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες, η προοπτική μεταφοράς από το Δικαστήριο Λάρνακας των υποθέσεων ειδικής δικαιοδοσίας (Οικογενειακό Δικαστήριο, Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων, Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, Στρατιωτικό Δικαστήριο).

Υπενθυμίζεται πως ο θεμέλιος λίθος για το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το κόστος του οποίου άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ, είχε κατατεθεί στις 4 Φεβρουαρίου του 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.