Σε ήπιο κλίμα διεξάγεται μέχρι στιγμής η προεκλογική εκστρατεία για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζει η ημέρα όπου θα στηθούν οι κάλπες, κάποιοι από τους ιεράρχες που εντάσσονται στους λεγόμενους «αρχιεπισκοπικούς» να ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να μη μείνουν όλοι εκτός τριπροσώπου. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ξεκαθαρίζουν το σκηνικό μόνο για την πρωτιά, η οποία πάει στον Λεμεσού Αθανάσιο, και μένει πλέον αν αποδειχτεί ότι αυτή θα είναι και η ετυμηγορία των πιστών στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι Πάφου Γεώργιος και Ταμασού Ησαΐας, ενώ ακολουθούν ο Κωνσταντίας Βασίλειος και Μόρφου Νεόφυτος, με τον Κυρηνείας Χρυσόστομο να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά. 

Οι ίδιοι οι υποψήφιοι και οι ομάδες υποστήριξής τους σε μια προσπάθεια να πάρουν ψήφους από διάφορες δεξαμενές και να ενισχύσουν την παρουσία τους να βρεθούν στο τριπρόσωπο, οργανώνονται πλέον παγκύπρια. Δεν περιορίζονται δηλαδή, μόνο στις μητροπολιτικές περιφέρειες τις οποίες προΐστανται. Επιστρατεύουν κόσμο μέσα από τις εκκλησίες, τους ζητούν να ενεργοποιηθούν και να οργανωθούν καλύτερα, και μέσω τηλεφωνημάτων, αλλά και προσωπικών επαφών να προσπαθήσουν να πείσουν τους ορθόδοξους χριστιανούς πρώτα να προσέλθουν στην κάλπη και ακολούθως να υποστηρίξουν τον εκλεκτό τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. 

Μεγάλη μάχη να βρεθεί μέσα στο τριπρόσωπο, και εκτός απροόπτου να είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος, δίνει ο Πάφου Γεώργιος ο οποίος είναι ανάμεσα στους εννέα ιεράρχες που στήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο στο θέμα της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Αντίθετα, αν δεν βρεθεί στο τριπρόσωπο ο Πάφου Γεώργιος, αλλά ο Κωνσταντίας Βασίλειος, θα δώσει σκληρή μάχη με τον Λεμεσού Αθανάσιο ο οποίος αναμένεται να έχει και τη μεγαλύτερη αναγνώριση ανάμεσα στους πιστούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Ταμασού Ησαΐας, στηρίχθηκε δημόσια μόνο από τον Κύκκου Νικηφόρου, ενώ αντίθετα ο Μόρφου Νεόφυτος είναι έως τώρα μοναχικός καβαλάρης. 

Οι κυριότεροι διεκδικητές προβάλλονται ιδιαίτερα από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα στις τελευταίες ημέρες και τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στους πιστούς. Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ησαΐας αναφερόμενος στις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές υποστήριξε πως «άφησαν τραύματα», σημειώνοντας πως θεωρεί πλέον πιο δημοκρατική τη διαδικασία με την αλλαγή και του καταστατικού.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος σχολιάζοντας δημοσκόπηση που τον δείχνει να μην έχει απήχηση από νεαρότερα στρώματα της κοινωνίας, σημείωσε ότι «ίσως αυτό οφείλεται στο ότι δεν ξεκινήσαμε προεκλογικό όσο ζούσε ή ακόμα και όταν ήταν άταφος ο Αρχιεπίσκοπος». Πρόσθεσε πως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τους νεαρότερους, θα επιχειρηθεί να έρθουν πιο κοντά στην Εκκλησία οι νεαρότερες ηλικίες.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος παραδεχόμενος το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κοινωνίας και Εκκλησίας, σημείωσε ότι «η νεολαία μας είναι υγιής και αυτό που χρειάζεται είναι καθοδήγηση». Θα έπρεπε, σημείωσε, «η Εκκλησία της Κύπρου να ανεβάσει το μορφωτικό της επίπεδο εκεί που της αξίζει. Θα πρέπει να έχουμε μορφωμένο κλήρο που να μην χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα, αλλά τη γλώσσα της αγάπης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προσωπικότητες από διάφορους χώρους τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. 

Χθες, ανάμεσα σε μία λίστα 250 νέων ανθρώπων που στηρίζουν τον Μητροπολίτη Βασίλειο φιγουράρουν και τέσσερις γνωστοί αθλητές και συγκεκριμένα οι Λοϊζος Λοϊζου (Ομόνοια), Γρηγόρης Κάστανος (Σαλερνιτάνα), Δημήτρης Χριστοφή (Ανόρθωση) και η Ελένη Αρτυματά (πρωταθλήτρια Στίβου).

Επίσης, ο γνωστός γιατρός δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης σε μήνυμά του ανέφερε: «Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, ο καταλληλότερος να ηγηθεί της Εκκλησίας της Κύπρου ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος, είναι ο Μόρφου Νεόφυτος».