Σε δίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους κατήλθαν οι δικηγόροι, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μεταξύ των ωρών 9:30 – 11:30 π.μ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, εκφράζει τόσο την αντίθεσή του, όσο και τον προβληματισμό του για τις πολλαπλές και σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν μέσα από τους περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικούς) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 2022 που έχουν δημοσιευθεί την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, τονίζει πως το μόνο που επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση μονομερών λύσεων είναι η αφόρητη άσκηση πίεσης σε δικηγόρους, διαδίκους αλλά και δικαστές για να προχωρούν οι διαδικασίες, φαινομενικά με γοργό ρυθμό, γεγονός που διογκώνει περισσότερο τα προβλήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης και να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου και ο Κύπριος Πολίτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις κεντρικές εισόδους των Επαρχιακών Δικαστηρίων. 

Στην Πάφο

Tο Ανώτατο Δικαστήριο μας επέβαλε διαδικαστικούς κανονισμούς για «δίκες express» σε μια προσπάθεια να «εκκαθαριστούν» και όχι να δικαστούν οι υποθέσεις. Αυτό υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Πάφου οι οποίοι κατήλθαν για τον λόγο αυτό το πρωί σε στάση εργασίας, συγκεντρωμένοι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, Σοφία Χατζηνεοφύτου, η διαδικασία που αποφάσισε το Ανώτατο αποβαίνει εις βάρος των διαδίκων και των δικηγόρων οι οποίοι θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

« Οι ενέργειες αυτές αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έγιναν χωρίς διαβούλευση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο», τόνισε. « Η σημερινή ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας εξέπληξε αλλά και μας λυπεί ιδιαίτερα».

Θέση των δικηγόρων, σύμφωνα με την κ. Χατζηνεοφύτου, είναι ότι δεν μπορεί να απαγορευθούν οι ενδιάμεσες αιτήσεις, όπως προωθεί το Ανώτατο, διότι μπορεί να προκύψουν γεγονότα που να δικαιολογούν αιτήσεις και ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται οι εφέσεις γιατί σύμφωνα με το νόμο είναι επιτρεπτές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως επισημαίνουμε στην ανακοίνωσή μας, οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες, ουδέποτε εισηγήθηκαν ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με τη ρύθμιση δικονομικών θεσμών.. Αντίθετα, εισηγήθηκαν πακέτο μέτρων το οποίο ακόμη να υλοποιηθεί και στην ουσία το τι γίνεται είναι ένα «cherry picking» ορισμένων εισηγήσεών, κάτι το οποίο οι Ιρλανδοί συνέστησαν να αποφευχθεί λέγοντας ότι είτε θα πρέπει να υιοθετηθεί το πακέτο των εισηγήσεών τους είτε τίποτα».

Έχουμε υποβάλει πάμπολλες εισηγήσεις για συνολική ρύθμιση του θέματος των καθυστερήσεων και επιμένουμε σε αυτές, τόνισε η εκπρόσωπος των παφίων δικηγόρων. Αντί αυτών όμως, βλέπουμε αίφνης ένα δικονομικό θεσμό, στον οποίον δεν συμφωνήσαμε, και μία αποσπασματική προσπάθεια μετάθεσης των προβλημάτων στους δικηγόρους και στους εντολείς τους , κατέληξε.

 

To κείμενο ανανεώνεται…