Σε φιάσκο εξελίχθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εξετάσεων τετραμήνου, έπειτα από την κυκλοφορία ηλεκτρονικού μηνύματος καθηγήτριας ιδιωτικού σχολείου προς μαθήτρια, με το οποίο την ενημέρωνε για τα θέματα που περιλήφθηκαν στο δοκίμιο των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου. Το μήνυμα διαδόθηκε νωρίς το πρωί και όπως ήταν λογικό, προκάλεσε αναστάτωση σε χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, φέρνοντας σε δεινή θέση το υπουργείο Παιδείας, κυρίως για τη διαδικασία και τον τρόπο αποστολής των θεμάτων. 

Κι αυτό διότι, στις εξετάσεις τετραμήνων τα θέματα αποστέλλονται νωρίς το πρωί ηλεκτρονικά στα σχολεία, όπου εκεί ξεκλειδώνονται με ειδικό κωδικό που κατέχει η Διεύθυνση και ακολούθως δίνονται στους εκπαιδευτικούς που απαρτίζουν την επιτροπή εξετάσεων κάθε σχολείου για να τα φωτοτυπήσουν ώστε να δοθούν σε λίγη ώρα στους μαθητές που θα εξεταστούν. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της διαδικασίας, φαίνεται ότι η εκπαιδευτικός ενημερώθηκε για τα θέματα των Νέων Ελληνικών, τα οποία απέστειλε σε μαθήτρια. Σημειώνεται ότι το μήνυμα είδε το φως της δημοσιότητας από νωρίς χθες, με το υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιεί την έναρξη έρευνας αλλά και την πρόθεσή του να προχωρήσει σε καταγγελία και σε αρμόδια Υπηρεσία για τον εντοπισμό του αποστολέα. 

Πέραν όμως του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την κυκλοφορία του μηνύματος, τα πράγματα έγιναν χειρότερα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την όλη κατάσταση το υπουργείο. Κάτι που προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις καθώς εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ζητούσαν όπως ακυρωθεί η εξέταση και οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς οι τελειόφοιτοι μαθητές είχαν αναστατωθεί. 

Αντί αυτού, οι οδηγίες που δόθηκαν στα σχολεία ήταν όπως πάρουν πίσω τα δοκίμια (τα οποία είχαν ήδη μοιραστεί στους μαθητές και η εξέταση άρχισε κανονικά) και αναμένουν μέχρι τις 11:30 π.μ. για να αρχίσει εκ νέου η δοκιμασία με το αναπληρωματικό εξεταστικό δοκίμιο. Κι όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για «νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο», απορρίπτοντας τον όρο «διαρροή».

«Αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα, εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για “διαρροή” των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης», σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Υπουργείου. 

Από πλευράς του ο αρμόδιος υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι δεν ήταν ακριβώς διαρροή, ωστόσο έκανε λόγο για σοβαρό περιστατικό, για το οποίο θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. 

Κάθετος σε ό,τι αφορά τόσο το γεγονός όσο και τη διαχείριση του θέματος ήταν ο γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. Σε δηλώσεις του στον ACTIVE, αφού χαρακτήρισε ως «ανήθικη» την ενέργεια της εκπαιδευτικού, επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε έντονα από τον κ. Προδρόμου όπως δώσει οδηγίες για ακύρωση της χθεσινής διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι δουλειά της ΟΕΛΜΕΚ να παρεμβαίνει» στο συγκεκριμένο θέμα, εξηγώντας πως η Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας αντέδρασε άμεσα

Άλλοι έγραφαν, άλλοι έμειναν εκτός τάξεων διαμαρτυρόμενοι

Στο μεταξύ, πέραν του άγχους και της αναστάτωσης που προκλήθηκε στους μαθητές, επικράτησε και μπάχαλο σε ορισμένα μαθήματα. Σε κάποια από αυτά, οι μαθητές βγήκαν εκτός τάξεων, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού και των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ υπήρξαν και αναφορές για σχολείο το οποίο φέρεται να συνέχισε με το αρχικό γραπτό, μέχρι να φτάσει το αναπληρωματικό, το οποίο επιδόθηκε κι αυτό στους μαθητές. 

Για απαράδεκτο και θλιβερό περιστατικό, κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), για τη διαρροή των θεμάτων, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο το αδιάβλητο της διαδικασίας αλλά και άφησε το υπουργείο βαρύτατα εκτεθειμένο. 

«Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Παιδείας και ζητήσαμε όπως οι σημερινές (σημ. χθεσινές) εξετάσεις αναβληθούν, αφού το περιστατικό αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε αναστάτωση, ταλαιπωρία αλλά και περισσότερο άγχος σε όλους τους μαθητές. Το ΥΠΑΝ ετσιθελικά αποφάσισε όπως αφήσει τους μαθητές στις τάξεις και στο περίμενε για ακόμα μια ώρα, μέχρι να έρθει νέο γραπτό, ώστε να επαναρχίσει η εξέταση στις 11:30, φορτώνοντας τους αμφιβολίες, άγχος και περισσότερη πίεση. Πολλοί συμμαθητές μας, δικαιολογημένα αποφάσισαν μετά από αυτό το απαράδεκτο γεγονός να μείνουν εκτός της τάξης, αρνούμενοι να συμμετέχουν σε μια διαδικασία φιάσκο. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεκτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχοποίησης ή τιμωρίας για αυτούς τους συμμαθητές μας. Την ίδια στιγμή, σημειώνουμε πως αν το ΥΠΑΝ γνώριζε πριν την έναρξη των εξετάσεων για το συγκεκριμένο περιστατικό, τότε εκτός από εκτεθειμένο είναι και επικίνδυνο», αναφέρει η ΠΣΕΜ. 

Το γεγονός ότι η εκπαιδευτικός εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο, οδήγησε άλλο ιδιωτικό σχολείο στην έκδοση ανακοίνωσης για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Συγκεκριμένα, το ΟΛΥΜΠΙΟΝ αφού καταδίκασε τη διαρροή, επεσήμανε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός.