Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στο The International School of Paphos (ISOP) οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα ήταν πολύ διαφορετικοί φέτος. Ωστόσο, το προσωπικό του ISOP, ήταν έτοιμο για αυτή την πρόκληση!

Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε να βρούμε το Χριστουγεννιάτικό μας πνεύμα και να εστιάσουμε στη Διάσωση των Χριστουγέννων. Η δημιουργική μας Χριστουγεννιάτικη Επιτροπή και η ομάδα του προσωπικού μας έπαιξαν τον ρόλο των ξωτικών του Αϊ-Βασίλη, ανακαλύπτοντας μαγικούς κι ενδιαφέροντες τρόπους για να κάνουν την εποχή αυτή ξεχωριστή αλλά και αξέχαστη για τους μαθητές μας.

Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στους κανονισμούς και τους περιορισμούς για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, για αυτό και όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το προσωπικό του σχολείου υποδεχόταν καθημερινά τους μαθητές, μεταξύ άλλων, ως άγγελοι, Αϊ-Βασίληδες, σοφοί μάγοι, ξωτικά και χριστουγεννιάτικα δώρα και δέντρα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Προτού καν το συνειδητοποιήσουμε, οι τάξεις μας αντανακλούσαν το πνεύμα της εποχής και το σχολικό αίθριο μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικο χωριό.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και καθώς πλησιάζουμε την Εποχή της Καλής Θέλησης, επικεντρωθήκαμε επίσης σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Ημέρα της Χριστουγεννιάτικης Μπλούζας η οποία είχε ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Διάσωσης των Χριστούγεννων οι μαθητές του ISOP με τη βοήθεια των καθηγητών τους δημιούργησαν μια σειρά από κατασκευές, όπως χριστουγεννιάτικα δέντρα, στεφάνια και στολίδια από ανακυκλωμένα υλικά. 

Κατά τον Δεκέμβριο οι μαθητές προχώρησαν επίσης στη δημιουργία χριστουγεννιάτικων καρτών αντανακλώντας το σχολικό μας θέμα «Κτίζουμε Γέφυρες», έπαιξαν χριστουγεννιάτικη παντομίμα, έλαβαν μέρος σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς με τους γονείς να στολίζουν τα δέντρα τους στο σπίτι, συμμετείχαν σε φιλανθρωπικές ενέργειες για την προώθηση του πνεύματος της γενναιοδωρίας, ενώ έλαβαν μέρος και στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Ανακαλύπτοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων». Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο Σύνδεσμος Γονέων και Δασκάλων του σχολείου στήριξε τις πιο πάνω προσπάθειες, χορηγώντας δώρα για τους μαθητές. Ακόμα, ένας από τους δασκάλους ντύθηκε Αϊ Βασίλης και μοίρασε δώρα, ενώ μέλη της Διευθυντικής Ομάδας διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια στα παιδιά. Κατορθώσαμε επίσης να συνδέσουμε τα Χριστούγεννα με τη διδακτέα ύλη, υπενθυμίζοντας στα παιδιά την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων. Ακόμα, δημοσιοποιήσαμε τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προβάλλοντας το μαγικό μας ταξίδι στην Παραμυθούπολη.

Εν μέσω των πρωτοφανών αυτών συνθηκών, το ISOP επικεντρώθηκε στην ευημερία των παιδιών μας. Από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες στη χαρά των εορτών, βρήκαμε και διασώσαμε τα Χριστούγεννα, μαζί πιο δυνατοί. Τόσα έχουν αλλάξει φέτος αλλά με όλες τις προφυλάξεις, το ISOP έσωσε τα Χριστούγεννα για τα παιδιά.

* Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου του ISOP