Το πρώτο κουδούνι της φετινής, ιδιάζουσας και πρωτόγνωρης σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει αύριο σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, μετά την εβδομαδιαία αναβολή, απόφαση που λήφθηκε στο παρά πέντε της προηγούμενης εβδομάδας, με το Υπουργείο Παιδείας να επικαλείται τις συνθήκες καύσωνα και υγρασίας. Αύριο, μετά από ένα αρκετά τεταμένο σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες, επιστρέφουν στα σχολεία τους πέραν των 109 χιλιάδων μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Με βάση επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν προσφάτως στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η νέα σχολική χρονιά θα έχει:

  • 11.175 παιδιά στα Νηπιαγωγεία (2.000 σε Κοινοτικά).
  • 52.124 μαθητές σε Δημοτικά, 41.028 σε Γυμνάσια και Λύκεια. 
  • Και 5.106 μαθητές σε Τεχνικές Σχολές. 

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί – δάσκαλοι και καθηγητές – βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου στις σχολικές τους μονάδες αναλαμβάνοντας πέραν από τα συνήθη καθήκοντα τους και άλλες υποχρεώσεις κυρίως για την τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα βρίσκονται φέτος σε περίοπτη θέση. Από την πρώτη κιόλας μέρας, οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα πορευτούν τα σχολεία φέτος εξαιτίας της πανδημίας φάνηκαν, προκαλώντας μάλιστα ποικίλλα σχόλια. Τα πλείστα από αυτά καταφέρονταν εναντίον του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητάς του μπροστά στα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός, καθώς επίσης και στους σχεδιασμούς του για όσον το δυνατόν ομαλότερη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχολείο εκ περιτροπής πρωί – απόγευμα

Η λύση της συνένωσης θρανίων με επιπλέον κομμάτια ξύλου η οποία προκρίθηκε από το υπουργείο τις τελευταίες εβδομάδες, έβαλε σε επιπρόσθετα… βάσανα τις Σχολικές Εφορείες που ανέλαβαν από την αρχή μέχρι το τέλος την όλη διαδικασία, αλλά παράλληλα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες. Κι ενώ το υπουργείο Παιδείας υπερθεμάτισε την απόφασή του αυτή, δάσκαλοι και καθηγητές αλλά και γονείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεσπάθωσαν εναντίον του. Η εικόνα δύο, ακόμα και τριών θρανίων συνενωμένων με κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου προκάλεσαν σχόλια και έντονες τοποθετήσεις. Από πλευράς του το αρμόδιο υπουργείο ξεκαθάρισε πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία τους και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις από μαθητή σε μαθητή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Πρόδρομο Προδρόμου, πρόκειται για προσωρινές λύσεις οι οποίες σε πρώτη φάση διασφαλίζουν την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία τους. Στη συνέχεια, όπως τονίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, στις σχολικές αίθουσες θα προστεθούν επιπλέον διθέσια θρανία καθώς επίσης και αριθμός μονοθέσιων. Εγχείρημα που παρά τις δυσκολίες του, δεν έχει εγκαταλειφθεί. 

Πέραν όμως από τη συνένωση των θρανίων, άλλα δύο εξίσου σημαντικά θέματα μονοπώλησαν τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών πριν την επιστροφή στα σχολεία. Θέματα που απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχίσουν να απασχολούν και τις επόμενες εβδομάδες. Το ένα από αυτά είναι ο αριθμός των μαθητών στην τάξη και κατ’ επέκταση στα σχολεία τους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων, στις τάξεις θα μπουν μέχρι και 25 παιδιά. Αριθμός που δυσκολεύει τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων στο να διαμορφώσουν τις αίθουσες τους σε σχέση με την τοποθέτηση των θρανίων και την τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου μαθητή από μαθητή. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η νέα σχολική χρονιά σε αριθμούς

Το άλλο κεφάλαιο είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Μπορεί η σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε την υποχρέωση των μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης να φέρουν μάσκα στο σχολείο, να άλλαξε κατόπιν νέας σύστασης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο οι προβληματισμοί για τη χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος από τους εκπαιδευτικούς κι ενώ αυτοί διδάσκουν, παραμένουν αναλλοίωτοι. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θέτουν επισταμένα το θέμα σε Υπουργείο Παιδείας και επιδημιολόγους διατυπώνοντας τη θέση τους όπως να αφαιρείται η μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος κι όταν ο εκπαιδευτικός έχει ασφαλή απόσταση από τους μαθητές τους. Ο εκπαιδευτικός κόσμος εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονος στο θέμα αυτό καθώς το συνδέει με το κεφαλαιώδες ζήτημα των κλιματιστικών, τα οποία ως γνωστόν δεν υπάρχουν στα σχολεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των σχολικών αιθουσών, θα δυσκολέψει αρκετά εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Στο μεταξύ, όλα τα πιο πάνω θέματα και οι έντονες συζητήσεις γύρω από αυτά άφησαν για πρώτη φορά εκτός των αντιπαραθέσεων, το θέμα της στελέχωσης των σχολείων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τα θέματα ασφάλειας και υγείας είναι πάντα προτεραιότητα αλλά και διότι ομολογουμένως, φέτος η κατάσταση ήταν εμφανώς βελτιωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Οι ρυθμοί με τους οποίους έτρεξε η διαδικασία της στελέχωσης των σχολικών μονάδων (διορισμοί, τοποθετήσεις, μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες), τόσο από πλευράς υπουργείου Παιδείας αλλά κυρίως από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), που είναι και η αρμόδια Αρχή για αυτή τη διαδικασία, οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης, χωρίς να χρειαστεί μεγαλύτερη ανάλωση των εμπλεκομένων φορέων σε αυτό το ζήτημα. 

Το γεγονός ότι η φετινή σχολική χρονιά ορίστηκε όπως αρχίσει μερικές μέρες πιο γρήγορα (αρχικά στις 7 Σεπτεμβρίου), ήταν αρκετό από μόνο του για να ασκήσει τις απαιτούμενες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ούτως ώστε η στελέχωση να προχωρήσει με γοργά βήματα. Και κατ’ επέκταση, να μη δημιουργήσει τριβές μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων και διευθύνσεων σχολείων, ένα φαινόμενο που το συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, η ΕΕΥ εξέδιδε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις για την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών σε Προδημοτική, Δημοτική, Ειδική, Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Η απόφαση που λήφθηκε προ μερικών μηνών για πιο έγκαιρη επιστροφή φέτος στα σχολεία στόχευε στην κάλυψη έστω και μερικών κενών που είχαν προκύψει από την αναγκαστική συρρίκνωση του σχολικού προγράμματος τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε το Υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αναλώσουν συγκεκριμένο διδακτικό χρόνο στην προσπάθεια αυτή, καθώς και η τηλεκπαίδευση που έγινε τους δύο μήνες που ήταν κλειστά τα σχολεία, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και ενεργοποιήθηκε λόγω ανάγκης. Όσον αφορά την αλλαγή έναρξης των μαθημάτων, μετά την απόφαση της εβδομαδιαίας αναβολής, το Υπουργείο δηλώνει ότι δεν αλλάζει τον σχεδιασμό και δεν τον επηρεάζει. Οι οδηγίες που δόθηκαν στα σχολεία αναφέρουν ότι στην πρώτη περίοδο για τις επόμενες μέρες, οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά, στη βάση των όσων προέβλεπαν τα Αναλυτικά Προγράμματα για το δεύτερο μισό του δεύτερου τετραμήνου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. 

Το Υπουργείο αναδεικνύει τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Μέσα στις συνθήκες που επικρατούν και στις αντιδράσεις που διατυπώνονται, σε αρκετές περιπτώσεις ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε να απαντήσει στην έντονη κριτική που το Υπουργείο του δεχόταν. Σε όλες του τις δηλώσεις τόνιζε ότι λόγω του ότι λειτουργούμε μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν προβλήματα. Το θέμα όμως είναι να τα επιλύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε, επαναλάμβανε ο αρμόδιος υπουργός. Αναφερόμενος στις λύσεις που βρέθηκαν με τις συνενώσεις θρανίων, επεσήμανε ότι είναι προσωρινές καθώς στόχος είναι να αντικαθίστανται με διθέσια θρανία στα οποία θα κάθεται ένας μαθητής, όπως επίσης και με αριθμό μονοθέσιων που θα προστεθεί στις αίθουσες. 

Όπως εξήγησε, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε, εξετάστηκαν διαφορετικά ενδεχόμενα, αναλόγως της εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και των συστάσεων που έδινε το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην καταγραφή σχολικών δεδομένων και έδωσε γενική οδηγία για χρήση όλων των διαθέσιμων σε σχολεία μεγαλύτερων αιθουσών και όλων των ειδικών αιθουσών διδασκαλίας, με την εξαίρεση των ειδικών εργαστηρίων. 

Πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το περίγραμμα των σχεδιασμών που έγιναν από τον περασμένο Ιούνιο, τότε που το σκηνικό ήταν αβέβαιο όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, μέχρι και τις 21 Αυγούστου που λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Καθοριστικές για το πως θα αρχίσει αύριο η νέα σχολική χρονιά. 

Το σημαντικό για το Υπουργείο ήταν να εξασφαλίσει τη φοίτηση όλων των παιδιών βρίσκοντας λύσεις. «Χρειάζεται γι’ αυτό υπομονή. Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα, τη δυσκολία που θα έχουν οι άνθρωποι με τη χρήση της μάσκας, οι εκπαιδευτικοί μέσα στις τάξεις, τα παιδιά στη Μέση εκπαίδευση, όμως πάνω από όλα είναι η υγειονομική ασφάλεια και το σχολείο θα κριθεί και αυτή τη σχολική χρονιά, όπως και την προηγούμενη και κατά πόσο θα τηρήσει τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, κάτι το οποίο στο προηγούμενο σχολικό έτος φάνηκε ότι έγινε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο στα σχολεία», τόνισε ο κ. Προδρόμου. 

Στο μεταξύ, πριν από μερικές μέρες, μία δήλωση του για «χλωρά και ξερά που πρέπει να ξεχωρίσουν» και για «διοικητικές έρευνες σε βάρος ανθρώπων που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς. Ερωτηθείς για αυτές τις δηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι οι αναφορές του δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση εκπαιδευτικούς αλλά περιπτώσεις ανθρώπων που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις και παρεμπόδισαν ή προκάλεσαν κωλυσιεργία στην συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται και δη σε μία δύσκολη περίοδο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές και θα διεξαχθούν διοικητικές έρευνες. «Μίλησα για αυτές τις συμπεριφορές από συγκεκριμένους ανθρώπους επειδή ακριβώς εκτιμούμε τη δουλειά και τις υπερπροσπάθειες των εκπαιδευτικών. Αν ένας διευθυντής, για παράδειγμα, παρεμπόδισε τη συλλογική προσπάθεια και σε βάρος εκπαιδευτικών, γιατί είναι κακό να λεχθεί», διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου, τονίζοντας ότι τον ενοχλεί ο μηδενισμός της δουλειάς ανθρώπων, κάτι που έγινε το τελευταίο διάστημα και στην περίπτωση λειτουργών του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, λειτουργοί και προσωπικό εργάστηκαν σκληρά όλο το καλοκαίρι χωρίς άδειες ανάπαυσης για να διεκπεραιωθούν σημαντικά ζητήματα. 

Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για θεσμοθέτησή της. Ήδη, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας άρχισε τη συζήτηση στο πλαίσιο των Κανονισμών λειτουργίας σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας είναι μία πρόταση που έγινε και με συνεννόηση με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να προβλέπεται ρητά και να καλύπτεται θεσμικά και νομικά η δυνατότητα να παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον παραστεί ανάγκη. Με την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, διαμορφώνεται ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για την ψηφιακή τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το οποίο θα γίνουν και διαβουλεύσεις.

Λειτούργησαν κανονικά τα ιδιωτικά σχολεία

Στο «μέτωπο» τώρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα σχολεία της έχουν ήδη λειτουργήσει από την περασμένη εβδομάδα. Δήλωσαν έτοιμα και προετοιμασμένα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δεχθούν τους μαθητές τους, τα περισσότερα από αυτά στις 7 Σεπτεμβρίου και τα υπόλοιπα στις 8 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, διέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και στην περίπτωση των δημόσιων σχολείων. 

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, Γιώργος Κρητικός, ανέφερε ότι τα ιδιωτικά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων ακολουθούν το πρωτόκολλο, ενώ όσον αφορά στους προβληματισμούς που υπάρχουν, δεν διαφέρουν απ’ αυτούς που διατυπώνουν και οι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι προβληματισμοί αυτοί, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Κρητικό είναι η χρήση μάσκας υποχρεωτικά από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην τάξη, καθώς επίσης και από τους μαθητές που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. «Αυτό πράγματι είναι κάτι που προβληματίζει», σημείωσε ο κ. Κρητικός.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό των αιθουσών των ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Κρητικός ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα με θρανία, καθώς στη δική τους περίπτωση δεν έγινε συνένωση, ούτε προστέθηκαν επιπρόσθετα κομμάτια ξύλου. Αντιθέτως, τα πλείστα ιδιωτικά σχολεία, όπως επεσήμανε, έχουν ατομικά θρανία, ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη παραγγείλει για κάλυψη αναγκών της νέας σχολικής χρονιάς. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί και κατά τη φετινή σχολική χρονιά να προσφερθεί στους μαθητές εκπαίδευση με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως, ο κ. Κρητικός σημείωσε ότι τουλάχιστον τα ιδιωτικά σχολεία είναι έτοιμα. Όπως σημείωσε, είναι και κάτι που βλέπει ιδιαίτερα θερμά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για θεσμοθέτησή της. Αναφορικά με την αξιοποίησή της το προηγούμενο διάστημα, όταν χρειάστηκε πριν από μερικούς μήνες όταν ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων, ο κ. Κρητικός δήλωσε ότι τα ιδιωτικά σχολεία κέρδισαν το στοίχημα, καθώς ήταν ήδη εξοικειωμένα με τη μέθοδο αυτή και δεν ήταν κάτι καινούριο για αυτά. Ωστόσο, με την καθημερινή της αξιοποίηση τότε, «τώρα είμαστε όλοι σοφότεροι και είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρητικός. 

Σημειώνεται ότι σχεδόν το 20% του μαθητικού πληθυσμού της Κύπρου, φοιτά σε ιδιωτικά σχολεία.