Προς τον μηδενισμό του κοντέρ στις καταθέσεις συνεχίζει να κινείται το τραπεζικό σύστημα, τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Γκάζι» στις αναδιαρθρώσεις δανείων

Η Τράπεζα Κύπρου έστειλε sms στους πελάτες της ότι από την 1η Ιουλίου αλλάζουν προς τα κάτω τα επιτόκια καταθετικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα το επιτόκιο για καταθετικό λογαριασμό προειδοποίησης 8 ημερών και e-notice 8 ημερών θα είναι 0%, ο λογαριασμός προειδοποίησης 35 ημερών και e- notice 35 ημερών θα είναι 0,03%, το επιτόκιο για λογαριασμό προειδοποίησης 90 ημερών και e- notice 90 ημερών 0,07% και προειδοποίηση 180 ημερών και e-notice 0,10%. Με τη ρευστότητα να έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και τη ζήτηση για νέα δάνεια να παραμένει αναιμική, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για τη διεκδίκηση νέων καταθέσεων.

Παρά τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει, οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν βιώσιμους δανειολήπτες να διαθέσουν νέα δάνεια, καθώς περίπου οι μισοί ιδιώτες και πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την ίδια ώρα τα έσοδα των τραπεζών πιέζονται λόγω της αναστολής δόσεων μέχρι τέλος του έτους. 

Philenews/insider