Το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη ακύρωσε το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε για τους υδρογονάνθρακες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με την Τουρκία, μετέδωσε την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος, κάνοντας λόγο για πρόκληση «σοκ».

Η οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Patronlar Dünyası» μετέδωσε την είδηση με τον τίτλο «Σοκ Λιβύης στην Τουρκία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση του μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την Τουρκία το 2022 σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτει, εξουσιοδοτούσε την Τουρκία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες τόσο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης όσο και στην ηπειρωτική της χώρα.

Η τουρκική ιστοσελίδα αναφέρει ότι το Εφετείο της Τρίπολης στήριξε την απόφαση στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν είχε την εξουσία να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε το 2022, οι τουρκικές και λιβυκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε περιοχές με πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μνημόνιο που επέτρεπε στις εταιρείες των δύο χωρών να διεξάγουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές, άνοιγε επίσης το δρόμο για έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων και στην ηπειρωτική χώρα της Λιβύης.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις στο παρελθόν εκ μέρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του μνημονίου. 

ΚΥΠΕ