Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει κατεπειγόντως να δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο για απευθείας βοήθεια προς τα ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με μείωση των εσόδων τους της τάξης του 80%, ζήτησαν με κοινή τους επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 42 ευρωβουλευτές.
 
Η επιστολή που στάλθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρούει τον κώδωνα κινδύνου και σε αυτή τονίζεται ότι ο πολιτισμός και ο δημιουργικός τομέας στην ΕΕ όπως και ο τομέας των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποδεκατίζεται από την κρίση.
 
«Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει αυτούς τους τομείς που αγωνίζονται για να σταθούν στα πόδια τους», αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε επιστολή τους που απευθύνεται προς τους Επιτρόπους Θιέρρυ Μπρετόν και Μαρίγια Γκάμπριελ. 
 
 
Οι τομείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Τύπου διαδραματίζουν σήμερα κρίσιμο ρόλο στην παροχή αξιόπιστων πληροφοριών και αναλυτικής ενημέρωσης. Αποτελούν κρίσιμο αντίδοτο για ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση, λένε οι ευρωβουλευτές. Ωστόσο, ο τομέας πλήττεται επί του παρόντος πολύ σκληρά, με πτώση έως και το 80% των διαφημιστικών εσόδων. «Σε ορισμένα κράτη μέλη και η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα για το μέλλον», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
 
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να διερευνήσει τις δυνατότητες ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του Τύπου, αντλώντας χρήματα που δεν μπορούν να δαπανηθούν σε άλλα προγράμματα λόγω της πανδημίας COVID-19.
 
 
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα φτάσουν στον τομέα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να εξεταστεί η δημιουργία ενός ad hoc χρηματοδοτικού μέσου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη διοχέτευση κεφαλαίων στον τομέα.
 
Οι 42 ευρωβουλευτές, καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα στήριξης θα φτάσουν σε όλους όσους τα χρειάζονται. 
 
Επίσης προτείνεται μεταξύ άλλων από Ευρωβουλευτές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθήσει ένα σύστημα κουπονιών που να διατεθούν στους νέους, με τα οποία να αγοράζουν εφημερίδες και συνδρομές και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και παραγωγές πολιτισμού, που να επικεντρώνεται στην ποιότητα.