• Δρ. Olga Shvarova, Διευθύντρια Καινοτομίας του Κέντρου Αριστείας CYENS
  • Μέσω του Φεστιβάλ WIP, το Κέντρο Αριστείας CYENS στοχεύει στη δημιουργία βάσεων για μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ φυσικών προσώπων και ιδρυμάτων, σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, το Κέντρο Αριστείας CYENS παρουσιάζει το δεύτερο φεστιβάλ WIP (Work In Progress), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Το εν λόγω Φεστιβάλ συνταιριάζει τις Τέχνες με την Τεχνολογία, εστιάζοντας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξαίρετα δείγματα από ένα ευρύ φάσμα μέσων δημιουργίας -από ψηφιακά έργα μέχρι τεχνολογικής φύσεως εγκαταστάσεις- παρουσιάζονται στο κοινό μέσω εκθέσεων και δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ WIP, το οποίο συνδιοργανώνουν το Thinker Maker Space του CYENS και δύο διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες του CYENS, το Museum Lab και το ITICA, παρουσιάζεται μια περιεκτική έκθεση, καθώς και ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, καλλιτεχνικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και μουσικά δρώμενα.

Το Φεστιβάλ WIP προέκυψε τον περασμένο χρόνο ως μια συλλογική πρωτοβουλία του Κέντρου Αριστείας CYENS και του Thinker Maker Space με επικεφαλής τον Μάριο Κωνσταντινίδη, καθώς και των διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων ITICA και Museum Lab, με επικεφαλής τον Δρ. Κλεάνθη Νεοκλέους και τη Δρ. Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ αντίστοιχα. Έχοντας ως στόχο την επαφή του ευρύτερου κοινού με νεοεμφανιζόμενους δημιουργούς που εργάζονται στo σταυροδρόμι της Τέχνης και της Τεχνολογίας το Φεστιβάλ παρουσίασε μερικά αξιοσημείωτα δείγματα έργων ψηφιακής τέχνης, εγκαταστάσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμογές εικονικής κι επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικά παιχνίδια, έργα ψηφιακής κατασκευής, τρισδιάστατες απεικονίσεις μέσω προηγμένης τεχνολογίας και σύγχρονα περιβάλλοντα δημιουργίας. Το Φεστιβάλ διήρκησε μόλις μερικές ημέρες και η έκθεση δύο βδομάδες, καταφέρνοντας να προσελκύσουν περισσότερους από χίλιους επισκέπτες. Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δίνοντας μας την ώθηση να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε το φεστιβάλ.

 

 

 

Φωτoγραφίες από το περσινό WIP Showcase

Το Φεστιβάλ WIP παρέχει στο ευρύτερο κοινό ένα βήμα επαφής κι εξοικείωσης με τον τομέα της Τέχνης και της Τεχνολογίας, καθώς και με δείγματα εξειδικευμένης τεχνολογικής κι επιστημονικής έρευνας ακαδημαϊκού επιπέδου, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς για επιστήμονες και δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό των νέων πρακτικών και των νέων μορφών έκφρασης. Το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί έργα πανεπιστημίων, εργαστηρίων και καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, συμπεριλαμβάνοντας μελέτες που έχουν προκύψει από ερευνητές του Κέντρου Αριστείας CYENS, σχεδιαστές του Thinker Maker Space και καλλιτεχνικών αποτελεσμάτων του προγράμματος S+T+ARTS CYENS RCS3.

Μεταξύ άλλων πεπειραμένων ειδικών, στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχει ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Benjamin Dillenburger, ο οποίος διδάσκει Ψηφιακές Τεχνολογίες Κατασκευής στην αρχιτεκτονική σχολή (Institute of Technology in Architecture, ITA) του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), και ο οποίος θα παρουσιάσει σε ομιλία του τις επιπτώσεις της πληροφορικής στην αρχιτεκτονική διαδικασία και τα δομημένα περιβάλλοντα. Το έργο του Dillenburger επικεντρώνεται στο ρεύμα της ψηφιακής δόμησης, ενώ η έρευνά του έχει ευρέως δημοσιευθεί και παρουσιαστεί στην έκθεση FRAC Archilab2013, στο Art Basel/Design Miami, καθώς και στο Design Exchange Museum στο Τορόντο του Καναδά.

Δρ. Olga Shvarova, Διευθύντρια Καινοτομίας του Κέντρου Αριστείας CYENS

Στο Φεστιβάλ φιλοξενείται επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής κι εκπαιδευτής στο Baltan Laboratories, Lorenzo Gerbi, με έδρα του το Eindhoven της Ολλανδίας. Ο Gerbi στην ομιλία του θα εστιάσει στον όρο indisciplinarity (απειθαρχία), μια έννοια που εισήγαγε ο Γάλλος φιλόσοφος Jacques Rancière και η οποία διευρύνθηκε, αντιτέθηκε στη μεθοδολογική παγίδα του αυτοαναφορικού ακαδημαϊκού διαλόγου και πρότεινε πραγματικές διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση. Η εν λόγω ομιλία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρέχει μια θεωρητική βάση για ό,τι τα σπουδαία Αγγλικά πανεπιστήμια εφαρμόζουν ήδη από το 1096, το κολεγιακό σύστημα, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ εύφορο για πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

Μάριος Κωνσταντινίδης, Makerspace Manager

Για πιο ανοικτές συζητήσεις, μεταξύ των προσκεκλημένοων είναι ο Dan Barnard από την ομάδα Fast Familiar και μέλος του Centre for Study of the Networked Image (CSNI) του London South Bank University. Ο Barnard, μέσα από την εμπειρία της ομάδας του που επικεντρώνεται σε ψηφιακές παρουσιάσεις, θα παρουσιάσει μια ομιλία σχετικά με την οικολογική κρίση και τις επιπτώσεις των καλλιτεχνικών πρακτικών και της συνέργειας τεχνών και τεχνολογίας στο περιβάλλον. Προσκεκλημένη επίσης η Manuela Naveau, ανεξάρτητη επιμελήτρια και ακαδημαϊκός. Η Naveau ηγείται της θεματικής Critical Data στο Interface Cultures Department/Institute of Media του University of Art and Design Linz στην Αυστρία κι έχει διατελέσει επιμελήτρια και project manager στο Ars Electronica για δεκαοκτώ σχεδόν έτη.

Η ομιλία της έχει ως θέμα την ψηφιακή πραγματικότητα, την οποία η ίδια αντιλαμβάνεται όχι μόνο ως μια αντίστοιχη συνθήκη της φυσικής διάστασης, αλλά κι έναν «κόσμο πληροφοριών» μέσα στον οποίο ζούμε.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φιλοξενούνται, ανάμεσα σε άλλους διακεκριμένους Κύπριους ερευνητές και δημιουργούς, η Αλεξία Αχιλλέως, καλλιτέχνης και διδάκτορας υπότροφος του CYENS, ο Δρ. Σπύρος Αρμοστής, Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ελευθερία Σωκράτους από την «Υπόγεια Σκηνή» και η Μαρίσα Σατσιά, καλλιτέχνης που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα Artists in Residency του CYENS το 2021.

Το Κέντρο Αριστείας CYENS βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό πυρήνα συσπείρωσης καλλιτεχνών, τεχνολόγων κι επιστημόνων, από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα των διαδραστικών μέσων. Σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ, επιδιώκουμε συνειδητά οι εκθέσεις και οι δράσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο του WIP να γίνονται πιο προσιτές στο ευρύ κοινό, πιο περιεκτικές και ανοικτές σε όλους.

Η χρήση διαφορετικών τοποθεσιών κι επιπέδων στην περιοχή της εντός των τειχών Λευκωσίας επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου παράλληλων εκθεσιακών χώρων με σκοπό τη διεύρυνση του κοινού που θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ. Η πλειονότητα των εκθέσεων, των δράσεων, των παραστάσεων, των ομιλιών και των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν θα είναι δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Θέατρο Πόλης και στα εργαστήρια του CYENS Thinker Maker Space, το ενδιαφερόμενο κοινό καλείται να προσέλθει εγκαίρως. Κρατήσεις θα πραγματοποιούνται για κάθε ομιλία κι εργαστήριο ξεχωριστά, όπως και η αντίστοιχη εγγραφή κάθε συμμετέχοντα. Καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους, καλούμε όλους όσους τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες, την τεχνολογία και τις νέες μορφές έκφρασης, να περάσουν και να βιώσουν από κοντά τα έργα. Δική μας προτροπή προς κάθε επισκέπτη του Φεστιβάλ είναι να συνδιαλλαγεί ελεύθερα με κάθε έργο και να του επιτρέψει σε κάθε έργο.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του WIP, σκοπός δεν είναι να παρουσιαστούν τεχνολογικές ή τεχνικές καινοτομίες, αλλά να προβληθούν απόψεις που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, τη βιωσιμότητα της ύπαρξης, τη μελλοντική σταθερότητα και την παραδοξότητα του φαινομένου της εισβολής της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας. Μερικά από τα έργα που συμμετέχουν είναι άμεσα και σαφή, άλλα χρησιμοποιούν το χιούμορ ως μέσο για να επικοινωνήσουν με το κοινό, και άλλα αποτελούν εξαιρετικά σύνθετες αλληγορίες των κοινωνικών προκλήσεων. Στο σύνολό τους, ωστόσο, δημιουργούν κόσμους ψηφιακούς με χειροπιαστά υλικά και φαινόμενα, με αναλογικές εμπειρίες και μεθόδους, με τη χρήση «πραγματικών» χώρων και αντικειμένων, γεγονός που εξάγει ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα σε μια εποχή, όπως η σημερινή, η οποία κατακλύζεται από την ψηφιακή τεχνολογία. Τη σύζευξη αυτή του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο καλούμε το κοινό να βιώσει και να απολαύσει.

Σχόλιο επιμελητών και Επιμελητικό σημείωμα

Οι καλλιτέχνες που επιλέγηκαν για το φετινό Φεστιβάλ αποτελούν εκπροσώπους κι εκφραστές μιας τάσης ρευστοποίησης των ορίων μεταξύ επιστήμης και τεχνών, παρουσιάζοντας στο κοινό της Κύπρου νέες και καινοτόμες μορφές έκφρασης. Το Φεστιβάλ γίνεται ο εκπρόσωπος μιας γενναίας νέας ανθρωπότητας, καλώντας το κοινό να βιώσει μια καινούρια οπτική συνθήκη και μια νέα πολιτισμική παραγωγή, συμβαδίζοντας καλύτερα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, οι δημιουργοί, οι επιστήμονες και οι νεωτεριστές επανεξετάζουν με ζήλο τους φυσικούς και τους τεχνητούς πόρους αποδεχόμενοι τις νέες τεχνολογίες. Με αφορμή τη θέση αυτή του D. Norman (“The Invisible Computer”, 1998), το Φεστιβάλ WIP εστιάζει σε αυτή τη γενναία νέα ανθρωπότητα (Brave New Humanity), η οποία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο αισθητηριακός, αναλογικός μας εαυτός δημιουργεί νέους πολιτισμούς και διαστελλόμενους κόσμους, που την ίδια στιγμή απέχουν και συγκλίνουν με το «φυσικό».

Τα έργα, οι ομιλίες και τα εργαστήρια του φετινού Φεστιβάλ χαρακτηρίζονται από μια υπερ-τοπικότητα, μέσα σε ένα πυρετωδώς μεταβαλλόμενο τοπίο, το οποίο γεννιέται από τη σύγκρουση των νέων φυσικών και τεχνολογικών περιβαλλόντων, γονιμοποιώντας το εγγύς μέλλον.

Επιμελητική ομάδα: Μάριος Κωνσταντινίδης, Μυρτώ Αριστείδου και Στέλλα Ταουσιάνη

Μέσω του Φεστιβάλ WIP, το Κέντρο Αριστείας CYENS στοχεύει στη δημιουργία βάσεων για μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ φυσικών προσώπων και ιδρυμάτων, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Το Thinker MakerSpace, αναπόσπαστο μέρος του CYENS, επικεντρώνει πλήρως τη δράση του στην υποστήριξη της νέας γενιάς καλλιτεχνών μέσω της προώθησης της καινοτομίας στους τομείς της δημιουργίας και του πολιτισμού. Στηρίζουμε τους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς της τέχνης των νέων μέσων, καθώς και τους παραδοσιακούς τεχνίτες, οι οποίοι εξετάζουν το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος με σκοπό να διευρύνουν το έργο τους, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στην αύξηση των καλλιτεχνών από τις μελλοντικές γενιές που θα δραστηριοποιούνται με τα νέα μέσα που προκύπτουν. Παρέχουμε τα εφόδια εκπαίδευσης σε ντόπιους επιμελητές κι έπειτα προωθούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας στο εξωτερικό, με μακροπρόθεσμο στόχο να συμμετάσχουν ενεργά στον τομέα των τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών της Κύπρου. Βλέπουμε με ανυπομονησία το ενθουσιώδες αυτό πλαίσιο που προσφέρουν οι νέες μορφές τέχνης, τεχνολογίας και ανάπτυξης, προσδοκώντας σε αντάξιες ευκαιρίες να τις παρουσιάσουμε στην Κύπρο.

Σχετικά με το CYENS: Το Κέντρο Αριστείας CYENS αποτελεί μια κοινοπραξία τριών δημόσιων πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Δήμου Λευκωσίας και δύο καταξιωμένων διεθνών εταίρων, του Max Planck Institute for Informatics στη Γερμανία και του University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon2020 και την Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 2021, το Κέντρο Αριστείας CYENS συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες που αφορούν τις Τέχνες και τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Το Κέντρο Αριστείας CYENS συνεχίζει να δημιουργεί νέες συνεργασίες με σκοπό να εξασφαλίσει την εξέλιξη του Φεστιβάλ WIP προς τα νέα μέσα, τις νέες μορφές τέχνης, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες γενεές.

Για περισσότερες πληροφορίες κι εγγραφές: https://wip.cyens.org.cy/

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ, ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ WIP ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ:

-Συνεργασίες με πανεπιστήμια της Κύπρου

– Υφιστάμενες και υπό εξέλιξη συνεργασίες με Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

– Δράσεις που σχετίζονται με το S+T+ARTS, συμπεριλαμβανομένου του Cyprus S+T+ARTS Regional Centre (Κέντρο Αριστείας CYENS)

– Προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Κέντρου Αριστείας CYENS

– Συνεργασίες με Πρεσβείες

– Διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Αριστείας CYENS

– Υπό εξέλιξη έργα του CYENS Thinker Maker Space

– Δίκτυα γνωριμιών και συνεργασίες με καλλιτέχνες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και το εξωτερικό

– Δίκτυα γνωριμιών και συνεργασίες με εταιρείες, οργανισμούς, πολιτιστικούς παραγωγούς και δημιουργικές ομάδες στην Κύπρο