- Συνέντευξη με την Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνεταίρο, Υπεύθυνη του Τομέα Μεταφορών της PwC Κύπρου
H διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα καλύπτει και τους τρεις πυλώνες του ESG, μπορεί να προσθέσει αξία στην ίδια την επιχείρηση και να γίνει το μέσο βελτίωσης για τους ανθρώπους και τους πελάτες της, δρώντας υπεύθυνα για την κοινωνία και το περιβάλλον, τονίζει στο Forbes η Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνεταίρος, Υπεύθυνη του Τομέα Μεταφορών της PwC Κύπρου.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα ποια είναι τα μεγέθη του κλάδου;
Η ναυτιλία συνεισφέρει περίπου 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της. Η Κύπρος είναι σήμερα ένα ανταγωνιστικό, σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και ποικίλους παράγοντες, όπως η εφαρμογή της σωστής πολιτικής εκ μέρους του κράτους, η ποιοτική σημαία, τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υπηρεσιών, η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το νομικό μας σύστημα που είναι βασισμένο σε πρακτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και το φορολογικό μας σύστημα, το οποίο είναι ίσως το πιο ελκυστικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Το Κυπριακό νηολόγιο αριθμεί σήμερα σχεδόν 1700 ποντοπόρα πλοία χωρητικότητας πέραν των 23 εκατομμυρίων τόνων περίπου, αριθμός που μας κατατάσσει ως την τρίτη χώρα στην ΕΕ και ενδέκατη παγκοσμίως, παρόλες τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το τουρκικό εμπάργκο.
Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον κλάδο αλλά και από συνομιλίες με πελάτες σας που αποτελούν ναυτιλιακούς κολοσσούς, ποιες είναι οι προκλήσεις που ταλανίζουν τον κόσμο της ναυτιλίας;
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Mνομοθέτες για την θέσπιση των ενδεδειγμένων νομοθεσιών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, με επικέντρωση στην μείωση ή δυνατόν στην απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν συναινέσουν σε συμμόρφωση με τις νομοθεσίες, αυτό θα επιφέρει επιπλέον κόστη αλλά ίσως και πρόστιμα.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει ήδη καταρτίσει ένα φιλόδοξο πλάνο μείωσης των εκπομπών αερίων που πηγάζουν από τη ναυτιλία, κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050. Αυτό απαιτεί την άμεση σχεδίαση λύσεων μηδενικού άνθρακα τόσο για τα πλοία όσο και για τις χερσαίες υποδομές και αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Συνυφασμένη με αυτό είναι και η νομοθεσία ESG που αφορά το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Επιπρόσθετα, παρατηρούνται ελλείψεις τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, που οδηγούν σε υψηλότερα έξοδα επάνδρωσης και λειτουργίας των πλοίων και περαιτέρω πονοκέφαλο στις εταιρείες για τη διατήρηση των λειτουργικών κοστών σε αποδεκτά επίπεδα σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αφού περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Παρόλο που η ναυτιλία είναι μια αρκετά συντηρητική βιομηχανία, η διείσδυση της τεχνολογίας στον τομέα και η εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών είναι αναπόφευκτα. Ο τεράστιος όγκος και η αξία των δεδομένων καθιστά αναγκαία την γρηγορότερη και καλύτερη διαχείριση τους, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη βιώσιμης κερδοφορίας, αύξηση της αποδοτικότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας των υπηρεσιών, μέσω της ψηφιοποίησης. Ήδη τροχοδρομούνται λειτουργίες εξ’ αποστάσεως και πιο μακροπρόθεσμα θα δούμε πλοία χωρίς πλήρωμα. Η τεχνολογία επηρεάζει επίσης θετικά τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατασκευή/μετατροπή οικολογικών πλοίων.
Πρόσφατα η PwC Κύπρου οργάνωσε μια διαφωτιστική παρουσίαση σχετικά με την αποκωδικοποίηση των κριτηρίων ESG στον τομέα της ναυτιλίας. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την παρουσίαση και γενικά για το ESG; Ποιά πιστεύετε πρέπει να είναι η αντίδραση από τις ναυτιλιακές εταιρείες;
Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με το θέμα, οπότε απαιτείται ολιστική προσέγγιση. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σύνδεση με το περιβάλλον, αλλά το ESG έχει πολλές πτυχές, οι οποίες συνδέονται με όλο το φάσμα της κοινωνίας αλλά και των εργασιών μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Η διαμόρφωση μιας σωστής στρατηγικής που θα καλύπτει και τους τρεις πυλώνες, μπορεί να γίνει μέσο βελτίωσης τόσο όσον αφορά τους ανθρώπους και τους πελάτες μιας εταιρείας, αλλά και όσον αφορά την κοινωνία και το περιβάλλον.
Το ESG είναι εδώ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους επίτευξης μέχρι το 2030, οπότε οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουν ως ακόμα ένα διοικητικό φόρτο εργασίας. Πρέπει να προβλέπονται οι ανάγκες και να προλαμβάνονται οι εξελίξεις γιατί η απλή αντίδραση ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμα. Τονίζοντας περαιτέρω την σημαντικότητα του, οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία άρχισαν να τοποθετούνν το ESG στην λίστα των κριτηρίων τους για παροχή χρηματοδότησης.
Στην PwC στηρίζουμε τους πελάτες μας στην εκπλήρωση των ρυθμιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με θέματα ESG και επιπλέον τους συμβουλεύουμε και τους καθοδηγούμε με στόχο την δημιουργία ολοκληρωμένων στρατηγικών ESG που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της λειτουργικής τους απόδοσης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής τους αξίας. Ως ένδειξη της δέσμευσής μας για την καλύτερη υποστήριξη στους πελάτες μας, η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων μας σε θέματα ESG ενισχύθηκε από τον κ. Χρίστο Αγγελίδη, ειδικό σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης και Βιωσιμότητας, ο οποίος διδάσκει για το ESG στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Ένα από τα θέματα του ESG κάτω από το κοινωνικό πρίσμα αλλά και αυτό της διακυβέρνησης είναι η ποικιλομορφία, η ισότητα και η ένταξη (Diversity, Equity & Inclusion). Σε ποιο βαθμό αυτό αφορά τη ναυτιλιακή βιομηχανία;
Το θέμα αυτό μπορεί να φαντάζει γραφικό και πιθανόν δευτερευούσης σημασίας, αλλά είναι ένα σοβαρό επιχειρησιακό θέμα. Η σημαντικότητα του αναδείχθηκε από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το οποίο μάλιστα έθεσε στόχους και χρονοδιάγραμμα για τη βιομηχανία. Χρειάζονται άλματα προόδου διότι βάσει στατιστικών, η ναυτιλία είναι πιο πίσω σε σχέση με άλλες βιομηχανίες.
Από πλευράς ποικιλομορφίας, το 60% των ναυτιλιακών εταιρειών εργοδοτούν γυναίκες στα πλοία αλλά μόνο το 7,5% των πληρωμάτων είναι γυναίκες και μόνο το 30% των εταιρειών έχουν γυναίκες στο διοικητικό τους συμβούλιο. Πάνω σε ένα πλοίο υπάρχουν 3 – 30 εθνικότητες και τουλάχιστον 3 γλώσσες.
Η ένταξη είναι πάρα πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και της απομόνωσης στα πλοία, τη συμπερίληψη όλων των πολιτισμών και των φύλων, καθώς και την παροχή ίσων ευκαιριών κατάρτισης σε όλους.
Με τη δημιουργία ενός προγράμματος ποικιλομορφίας και ένταξης με την βοήθεια ειδικών, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν βάσει ερευνών να γίνουν πιο κερδοφόρες, προσελκύοντας ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την δημιουργικότητά τους.
Παράλληλα συμβάλλει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων και στη μείωση επιχειρηματικών κινδύνων, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους διεθνείς πελάτες τους, που ζητούν πληροφόρηση για την ποικιλομορφία και ένταξη των συνεργατών τους.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
PwC Central, Δημοσθένη Σεβέρη 43,
1080 Λευκωσία
+357 – 22555000