Θέμα χρόνου είναι για τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο η Πολωνία να καταστεί η δεύτερη σε σημασία αγορά για τον κυπριακό τουρισμό, μετά την Αγγλία. Στην πιο πάνω εκτίμηση προέβη χθες ο κ. Περδίος, παρουσιάζοντας το έργο που έγινε στο Υφυπουργείο Τουρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά την πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, που για την τριετία 20-22 το ποσοστό υλοποίησης των δράσεών της άγγιξε το 95%.

Με την τοποθέτηση του για την Πολωνία, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε πως η ρωσική αγορά, που ήταν στο παρελθόν η No. 2 αγορά, θεωρείται παρελθόν αλλά και την στροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρες της ΕΕ για μετριασμό των ρωσικών απωλειών.

Για την Πολωνία, συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρόκειται για μια μεγάλη αγορά σχεδόν 40 εκατ., με τρομερή προοπτική, εκτιμώντας πως είτε από φέτος είτε του χρόνου θα καταστεί η νούμερο 2 αγορά για τον κυπριακό τουρισμό. Αναφέρθηκε στην ενισχυμένη συνδεσιμότητα με την συγκεκριμένη αγορά που έδειξε ήδη ανθεκτικότητα. Σημείωσε πως η Κύπρος αποτελεί για τους Πολωνούς έναν από τους πιο κοντινούς τουριστικούς προορισμούς και πως ολοένα και περισσότεροι Πολωνοί έχουν την ευχέρεια να ταξιδεύουν εξαιτίας και της σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περδίος: Στόχος το Top30 ως ολόχρονος, ποιοτικός προορισμός

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος οι αφίξεις από την Πολωνία υπολογίζονται σε 164 χιλ., σε σχέση με 72 χιλ. το 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 126%. Ο κ. Περδίος στάθηκε και στη συνολική αύξηση της τάξης του 23% που καταγράφουν οι αφίξεις γενικότερα από τις χώρες της ΕΕ σε σχέση με το 2019, εκτιμώντας πως στο μέλλον πέραν του 50% των επισκέψεων θα είνα από την ΕΕ. Πέραν της στροφής της Κύπρου στις χώρες της ΕΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού κατέγραψε και χθες τη σημασία που δίδεται πλέον στην ύπαιθρο και τα ορεινά και στην τουριστική ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια οι χορηγίες του υφυπουργείου για εμπλουτισμού του προϊόντος στις συγκεκριμένες περιοχές, συμπληρώνοντας πως οι χορηγίες αφορούν το 30% του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου από 10% που βρίσκονταν στον προϋπολογισμό του ΚΟΤ.

Στο Top 20 παγκοσμίως

Για τη νέα χρονιά εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αφίξεις θα κινηθούν τουλάχιστον στα φετινά επίπεδα, χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της βιομηχανίας το 2022. Είπε πως η χρονιά όσον αφορά τις αφίξεις θα κλείσει στο 80% αυτών του 2019 και τα έσοδα στο 90%. Μάλιστα, ανέφερε πως όσον αφορά τα έσοδα η χώρα μας βρίσκεται στο top 20 παγκοσμίως, με την καλύτερη επίδοση φέτος συγκριτικά με το 2019.