Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας συμμετέχει ως δικαιούχος στην πράξη με τίτλο «ΕduTourism –  Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς». Η πράξη υλοποιείται από εταιρικό σχήμα έξι φορέων σε Ελλάδα και Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου της ΕΤΑΠ Λευκωσίας ως ακολούθως: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας  (Ελλάδα), Four Elements (Ελλάδα), Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), Δήμος Αρχανών – Αστερουσιών (Ελλάδα) και Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας (Κύπρος).

Η πράξη EduTourism στοχεύει στην προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ανάπτυξης και δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου προϊόντος εκπαιδευτικού τουρισμού που αφενός θα ενισχύει το πολιτιστικό προφίλ και φυσική κληρονομιά των δύο προορισμών, και αφετέρου στοχεύει στην επίτευξη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Οι επιμέρους ειδικοί στόχοι του έργου αναλύονται ως ακολούθως:

  1. Δημιουργία ενός προϊόντος εκπαιδευτικού τουρισμού που αναδεικνύει τη φυσική-πολιτιστική κληρονομιά και επεκτείνει την τουριστική περίοδο
  2. Δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για εκπαιδευτές, καθηγητές και επαγγελματίες τουρισμού για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων του έργου
  3. Δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας online κοινότητας για την προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού
  4. Διοργάνωση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων δημοσιότητας, οι οποίες θα έχουν σκοπό την ενημέρωση των ομάδων στόχου, των τελικών δικαιούχων, αλλά και των εμπλεκόμενων στο έργο φορέων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων.

Η μεθοδολογία υλοποίησης της πράξης και των επιμέρους στόχων, αφορούν ανάλυσης υφιστάμενης κατάστασης για τους δύο προορισμούς έτσι ώστε να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν οι εκπαιδευτικές θεματικές και διαδρομές που θα περιληφθούν στην ολοκληρωμένη υπηρεσία. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή/υπηρεσία, θα περιλαμβάνει διαφορετικές εναλλακτικές διαδρομές, που θα συνδυάζουν το πολιτιστικό και φυσικό ενδιαφέρον στις επιλέξιμες περιοχές. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική εφαρμογή και τον οδηγό για την υλοποίηση του προγράμματος θα συντελέσουν στην επίτευξη του δεύτερου ειδικού στόχου.

Η υλοποίηση έχει αρχίσει τον Ιούνιο 2021 και έχει συνολική διάρκεια 24 μηνών (μέχρι τον Μάιο 2023). Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,711,672.00 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η πράξη υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Στις 06 και 07 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα του έργου στην Κύπρο με περισσότερες πληροφορίες ως προς τον εκπαιδευτικό τουρισμό στην Κύπρο (προοπτικές και προκλήσεις). Για εγγραφές μέσω του συνδέσμου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πράξης και την ιστοσελίδα του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.