Η ναυτιλία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 7%, εργοδοτώντας πέραν των 4,500 ατόμων.

Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου, το κυπριακό νηολόγιο αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το 11ο μεγαλύτερο διεθνώς, με την περαιτέρω μεγέθυνσή του να αποτελεί προτεραιότητα για τις αρμόδιες Αρχές.

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Κύπρου ως προς την παροχή υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης: η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο στην Ευρώπη, και ένα από τα 5 μεγαλύτερα διεθνώς.

Η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου ενισχύεται περαιτέρω από το ευνοϊκό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων ελκυστικών φορολογικών κινήτρων για τη μετεγκατάσταση επαγγελματιών στην Κύπρο, την εξωστρεφή επιχειρηματική κουλτούρα και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και την έμφαση των τοπικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κέντρων εκπαίδευσης στην παροχή προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης σε ευρύ φάσμα προγραμμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.

Επίσης, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία, βάσει νόμου το 2022, ενός νέου τύπου νομικού προσώπου, της «ναυτιλιακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης» (Ν.Ε.Π.Ε.) που αφορά εταιρείες ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης κυπριακών πλοίων, με αρμόδια αρχή το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Ηγετική παρουσία σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Eurobank Κύπρου προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της Ναυτιλίας, προσφέροντας διαχρονικά ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στους ναυτιλιακούς πελάτες της. Με τη συνεισφορά της στο ναυτιλιακό σύμπλεγμα της Κύπρου, η Eurobank συμβάλλει στην ολοκληρωμένη υπόσταση και περαιτέρω εδραίωση της νήσου ως σημαντικού διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.

Ο Όμιλος Eurobank S.A., στον οποίο ανήκει η Eurobank Κύπρου, δραστηριοποιείται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις από το 1994, κατέχοντας διαχρονικά ηγετική θέση ως προς τη χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικής και κυπριακής ιδιοκτησίας.

Αξιοποιώντας τις υποδομές, υποστήριξη και τεχνογνωσία του Ομίλου μας, η Eurobank Κύπρου έχει αναπτύξει τα ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες στο νησί μας σε σημαντικό πυλώνα των υπηρεσιών της.

Υπηρεσίες της Eurobank στην Κύπρο

Από την έναρξη λειτουργίας της στην Κύπρο το 2007, η Eurobank παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και κερδοφορία, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα. Το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας βασίζεται σε πέντε κύριους πυλώνες:

  • Corporate Banking (συμπεριλαμβανομένου του Shipping Finance)
  • Wealth Management
  • International Business Banking
  • Global Markets
  • Affluent Banking

Η Τράπεζα προσφέρει στους ναυτιλιακούς και μη πελάτες της πλήρες φάσμα υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων, όπως χορηγήσεις, υπηρεσίες πληρωμών και e-banking, καταθετικά προϊόντα, εγγυητικές/πιστώσεις, υπηρεσίες συναλλάγματος, δομημένα προϊόντα διαχείρισης κινδύνου, υπηρεσίες θεματοφυλακής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κ.ά.

Βασικά συστατικά της μέχρι σήμερα επιτυχημένης παρουσίας της Eurobank Κύπρου είναι η πελατοκεντρική προσέγγιση και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, η υψηλή εξειδίκευση των στελεχών και του προσωπικού της και η διαρκής αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Η Eurobank Κύπρου, ως η μοναδική κυπριακή Τράπεζα που αποτελεί μέλος τραπεζικού ομίλου με διεθνή παρουσία σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία, παρέχει την ευχέρεια αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ομίλου όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και σε άλλους εξειδικευμένους τομείς, προϊόντα και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνής παρουσία του Ομίλου της προσφέρει συνέργειες και ευέλικτες λύσεις και σε πελάτες των υπηρεσιών Private Banking και Wealth Management.