Τo Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο (EFCN) υπό τη σημερινή του μορφή, με πάνω από 10 χρόνια επιτυχημένης εκπαιδευτικής προσφοράς, αποτελεί μετεξέλιξη του Γαλλικού Σχολείου το οποίο από το 1987 στεγαζόταν στο κέντρο της Λευκωσίας, βάσει συμφωνίας με τον Οργανισμό Γαλλικής Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό (Agence pour l’enseignement francais a l’etranger – AEFE) και 2012, ιδρύεται βάσει διμερούς συμφωνίας της Κυπριακής και τη Γαλλικής κυβέρνησης το ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σχολείο ≪Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο≫ (‘Ecole Franco-Chypriote – EFCN), παραμένοντας μέλος του AEFE που σήμερα απαριθμεί 580 σχολεία, σε 139 χώρες με σχεδόν 390.000 μαθητές.

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο (EFCN) είναι αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Παιδείας Γαλλίας και Κύπρου και πλήρως εναρμονισμένο με τους περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμους του 2019 και 2020.

Διοικείται από τον/την Διευθυντή/ θύντρια και βοηθό Διευθυντή/θύντρια σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης που εκλέγεται στη Γενική Συνέλευση του ≪Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών/τριών του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου της Λευκωσίας≫. Τα τακτικά μέλη του Σχολειού αποτελούνται από όλους τους γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν εκάστοτε στο Σχολείο.

Οι δραστηριότητες του Σχολείου αφορούν λειτουργία τάξεων από νηπιαγωγείο (Μaternelle) έως την τελευταία τάξη του Λυκείου. Για την παρούσα σχολική χρονιά το σχολείο φιλοξενεί περίπου 430 μαθητές 25 διαφορετικών εθνικοτήτων σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο ακολουθεί το γαλλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο προσφέρει στους μαθητές τα θεμέλια για μια αληθινή ευρωπαϊκή κουλτούρα και ταυτότητα.

Η εισδοχή στο Σχολείο γίνεται από την ηλικία των 2 ετών και συνεχίζεται μέχρι το απολυτήριο (baccalaureat). Η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Γαλλικά και οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ γαλλικών ή δίγλωσσων ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Στο δίγλωσσο πρόγραμμα οι μαθητές διδάσκονται τόσο στα Γαλλικά όσο και στα Ελληνικά, ακλουθώντας το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου (ΥΠΑΝ).

Όλοι οι μαθητές διδάσκονται Αγγλικά από τα 3 έτη και από την ηλικία των 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν είτε Γερμανικά είτε Ισπανικά. Εξάλλου, ένας από τους κύριους εκπαιδευτικούς στόχους των σχολείων AEFE είναι η πολυγλωσσία που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο πλεονέκτημα, κλειδί για την επιτυχία τόσο στις σπουδές όσο και στην εξεύρεση εργασίας.

Οι απόφοιτοι του Σχολείου γνωρίζουν τουλάχιστον 4 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Γερμανικά ή Ισπανικά. Οι μαθητές του Σχολείου προετοιμάζονται για το Γαλλικό Baccalaureat που επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς και σε όλα τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης διεθνώς. Η Γαλλική τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα Γαλλικά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδοτούνται από το γαλλκό κράτος και είναι δωρεάν και επιπλέον,  προσφέρονται υποτροφίες στους απόφοιτους με την καλύτερη επίδοση.

Το όλο εκπαιδευτικό έργο υποστηρίζεται και από τη Βιβλιοθήκη (Bibliotheque, Centre de Documentation) και το Κέντρο Γνώσης και πολιτισμού (Centre de connaissances et de culture). Όλοι οι μαθητές επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη μια φορά την εβδομάδα για να δανειστούν βιβλία ή να διαβάσουν.

Τα απογεύματα οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε απογευματινές δραστηριότητες (τένις, χορός, πάλη, ποδόσφαιρο, γκολφ) και άλλες δραστηριότητες.

Στο σχολείο προσφέρεται χορωδία, υπό τη διεύθυνση γνωστής καλλιτέχνιδας, η οποία πρόσφερε την ευκαιρία στους μαθητές να τραγουδήσουν στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο!

Επιπρόσθετα, προσφέρεται το επιλεγόμενο μάθημα ≪Ευρωπαϊκή Γλώσσα και Πολιτισμός≫ στα Αγγλικά. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές εμβαθύνουν τις πολιτιστικές και γλωσσικές τους γνώσεις, μέσα από την μελέτη της βρετανικής επικαιρότητας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Επιλέγοντας να εγγράψετε το παιδί σας σε γαλλο-κυπριακό σχολείο από το νηπιαγωγείο:

➤ του δίνετε την ευκαιρία να χτίσει τις βάσεις για αρμονική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον φροντίδας, απόλυτα προσαρμοσμένο στην ηλικία του,

➤ μαθαίνει να γίνεται ανεξάρτητο, να εκφράζεται και να αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του,

➤ η μάθησή του βασίζεται στο παιχνίδι, την ανακάλυψη, την εξερεύνηση. Το παιδί αρχίζει να μαθαίνει να διαβάζει, να γράφει, να μετρά.

➤ έχετε στη διάθεσή σας προσωπικό εκπαιδευμένο για τη φροντίδα των παιδιών σας

➤ του επιτρέπετε να αναπτύξει τις πρώιμες μαθησιακές του δεξιότητες σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, με άρτια καταρτισμένους δασκάλους, προκειμένου να οικοδομήσει την αυτοπεποίθησή του για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο εγκαινίασε το παράρτημα του στην Λεμεσό τον Σεπτέμβριο 2022.

Διεύθυνση: Βραγαδίνου και Πτολεμαίων 20, 3041 Λεμεσός,

Τηλέφωνο: 25 355 900

Μέσα από το δυναμισμό της ομάδας του Σχολείου και την στήριξη του γαλλικού τοπικού δικτύου (Alliance Française της Λεμεσού) το Σχολείο κατάφερε να γίνει γρήγορα γνωστό και να δημιουργήσει μια ενεργή κοινότητα αφοσιωμένη στον γαλλόφωνο κόσμο.

Κατά το δεύτερο έτος της λειτουργίας του, το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο της Λεμεσού έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των μαθητών του και υποδέχεται σήμερα μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι την Β’ Δημοτικού. Προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξή του, το Σχολείο σχεδιάζει να ανοίξει επιπλέον τμήματα και να ενισχύσει την εκπαιδευτική του ομάδα, με πτυχιούχους εκπαιδευτικούς του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας.

ΕΙΣΔΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Οι μαθητές του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου έχουν το απόλυτο 100% επιτυχίας στο Baccalauréat και έχουν ενταθεί σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Ευρώπης, του Καναδά κι άλλων χωρών του κόσμου.

Οι απόφοιτοί του Σχολείου κατέχουν:

➤ Απολυτήριο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας

➤ Πιστοποιήσεις Αγγλικής Γλώσσας

➤ Πιστοποιήσεις Ελληνικής Γλώσσας

➤ Πιστοποιήσεις Γερμανικής και Ισπανικής Γλώσσας

➤ Πιστοποιητικά συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα ανταλλαγής μαθητών (ADN)

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Οι απόφοιτοι του Σχολείου γνωρίζουν τουλάχιστον 4 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Γερμανικά ή Ισπανικά

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, βάσει και της συμφωνίας των κυβερνήσεων Κύπρου – Γαλλίας, έρχεται από την Γαλλία. Επίσης, έρχονται από την Γαλλία με απόσπαση ο διευθυντής/θύντρια και ο/η βοηθός διευθυντής/θύντρια οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παιδαγωγική πολιτική και εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και την τήρηση των εκπαιδευτικών προτύπων, της νομοθεσίας και κανονισμών του ΥΠΠΑΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, προσλαμβάνεται διδακτικό και άλλο προσωπικό από την Κύπρο ή και από το εξωτερικό το οποίο να πληροί τα κριτήρια διορισμού.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σχολείο και να λάβετε όλες τις πληρο-φορίες τηλεφωνικά (22 66 53 18) ή ηλεκτρονικά (secretariat@efcn. info). Εάν επιθυμείτε μπορείτε να διευθετήσετε ραντεβού και να επισκεφτείτε μια τάξη, για να δείτε πως πραγματοποιούνται τα μαθήματα.

Π. Ιωσηφίδης: Ένας μοντέρνος εκπαιδευτικός οργανισμός

Ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής, κ. Πέτρο Ιωσηφίδη.

-Γιατί να επιλέξει κάποιος το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο;

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο είναι ένας μοντέρνος εκπαιδευτικός οργανισμός, που βασίζεται σε αξίες του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος: ισότητα, ανθρωπισμός, ανεκτικότητα, συνύπαρξη, κριτική σκέψη και πολιτισμική πολυμορφία. Στο Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο o μαθητής μπορεί να ενταχθεί από το Νηπιαγωγείο, μέχρι το κατώφλι του Πανεπιστημίου, σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό οργανισμό που αποτελεί προέκταση της οικογένειάς του όπου από πολύ νεαρή ηλικία μαθαίνει να καλωσορίζει στην παρέα του, στο σχολείο του, μαθητές από όλο τον κόσμο. Ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπου θα λάβει με υπομονή, αγάπη και αρμονία όλα τα εργαλεία ώστε να είναι έτοιμος για σπουδές σε όποια χώρα του κόσμου μπορεί να θελήσει.

Είναι αρκετοί οι γονείς που ενώ δεν έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Γαλλία επιλέγουν το Σχολείο μας, και με μεγάλη χαρά βλέπουμε αυτά τα παιδιά από μικρές ηλικίες να μιλάνε άπταιστα τα Γαλλικά και τους αποφοίτους μας να εντάσσονται σε διακεκριμένα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

-Τι είναι το γαλλικό δίκτυο σχολείων της AEFE;

Το δίκτυο σχολείων AEFE, που είναι ενταγμένο το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο, είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός ανά το παγκόσμιο που περιλαμβάνει 580 Γαλλικά σχολεία σε 139 χώρες και πέραν των 390,000 μαθητών. Το AEFE όντας πρωτοπόρος στις ακαδημαϊκές εξελίξεις και πρότυπα εξασφαλίζει τη ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών και έμπρακτα συνεισφέρει στην εκπαίδευση και των εκπαιδευτικών. Δεν είναι τυχαία και η πρώτη επιλογή παγκόσμια των διπλωματών όλου του κόσμου με ενιαία πρόσβαση στο ίδιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Είναι πλειάδα τα ακαδημαϊκά προγράμματα που μέσω του δικτύου του AEFE τα παιδιά μας αποκτούν εμπειρίες που δύσκολα μπορούν να βρουν σε αλλά σχολεία της Κύπρου. Για παράδειγμα φέτος 6 παιδιά από την Β’ Λυκείου έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών για ένα μήνα. Ταυτόχρονα 25 παιδιά από τις τάξεις της Β’ Γυμνασίου έχουν επιλεχτεί να τραγουδήσουν μαζί με μαθητές από σχολεία των 27 χωρών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

-Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο και στη Λεμεσό;

Το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο έχει τριπλασιάσει φέτος τον αριθμό των μαθητών του χάρη στον δυναμισμό της εκπαιδευτικής του ομάδας.

Οι έγγραφες για την σχολική χρονιά 2024-2025 έχουν ξεκινήσει και όσοι επιθυμούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 25 355 900 για να επισκεφτούν το Σχολείο αλλά και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Για την επόμενη σχολική χρονιά το σχολείο στοχεύει να ανοίξει νέα τμήματα και να ενισχύσει την εκπαιδευτική του ομάδα.

-Προσφέρεται βοήθεια και στήριξη από το Σχολείο;

Μια από τις προτεραιότητες του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος, είναι η ένταξη: Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλους, ανεξαρτήτως μητρικής γλώσσας ή μαθησιακών δυσκολιών. Για το λόγο αυτό, στους μαθητές μας προσφέρεται πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα στήριξης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Οι διδάσκοντες αξιολογούν τις ανάγκες του κάθε μαθητή και εισηγούνται το καταλληλότερο εξατομικευμένο πρόγραμμα.