Επέκταση προς την Κεντρική Ευρώπη διερευνά αυτήν την περίοδο ο όμιλος Σκλαβενίτης, με προοπτική να διευρύνει το εκτόπισμά του, εκτός από την ελληνική και την κυπριακή αγορά, και στο εξωτερικό. Η υλοποίηση μίας τέτοιας κίνησης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί με το brand Σκλαβενίτης, κάτι που θα σηματοδοτήσει τη διεθνοποίηση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. 

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του ομίλου στην κυπριακή αγορά, θυμίζουμε εδώ ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις με την τοπική αλυσίδα Παπαντωνίου, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα. Ο σχεδιασμός του Σκλαβενίτη προβλέπει εκτός από μία ενδεχόμενη εξαγορά τοπικής αλυσίδας, την ταυτόχρονη οργανική ανάπτυξη στη Μεγαλόνησο το προσεχές χρονικό διάστημα, με το άνοιγμα καταστημάτων εκεί. Η αλυσίδα παρέλαβε 18 καταστήματα κατά την απορρόφηση-εξαγορά του Μαρινόπουλου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, ενώ αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον τρίτο παίκτη στην εν λόγω αγορά. Τα καταστήματα που έχει στο δίκτυό του βρίσκονται σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Συνολικά απασχολεί περί τα 1.500 άτομα προσωπικό, ενώ υπολογίζεται ότι στα καταστήματά της μπαίνουν καθημερινά περίπου 20.000 άτομα. 

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή αγορά και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πρωταγωνιστούν, πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται να είναι η Lidl Κύπρου με 22 καταστήματα και τζίρο περί τα 350 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της εκεί τα τελευταία χρόνια -κυρίως την τελευταία πενταετία- επεκτεινόμενη διαρκώς με νέα καταστήματα και οργανική ανάπτυξη. Ισχυρή δύναμη επίσης είναι η κυπριακών συμφερόντων του ομίλου Παπαέλληνα, Άλφα Μέγα, με 17 καταστήματα και τζίρο επίσης κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, με μερίδιο στα επίπεδα του 25% της αγοράς.

Ο Σκλαβενίτης είναι τρίτος παίκτης στη Μεγαλόνησο. Η ελληνική αλυσίδα έχει μερίδιο που αντιστοιχεί στο 20% της αγοράς και ο κύκλος εργασιών της υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Για την ελληνική αγορά το ενδιαφέρον του ομίλου αυτήν τη στιγμή περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία νέων καταστημάτων τόσο σε νησιά του Αιγαίου όσο και σε νησιά του Ιονίου. 

Στο κατώφλι των 5 δισ. ευρώ

Αυτήν τη στιγμή, ο Σκλαβενίτης τρέχει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών του, κάτι που θα τον φέρει κοντά στα 5 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ και σε επίπεδο όγκου κατανάλωσης κινείται με ποσοστό άνω του 5%, τη στιγμή που η αγορά στο σύνολό της κινείται οριακά στα επίπεδα του 0% με 0,1% έως και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Θυμίζουμε ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών για τον όμιλο Σκλαβενίτη ήταν στα επίπεδα των 4,47 δισ. ευρώ. 

Κλειδί για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ομίλου θεωρείται η σχέση που έχει η επιχείρηση με το προσωπικό της, πληρώνοντας μισθούς που υπερβαίνουν κατά διψήφιο ποσοστό τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό της χώρας και προσφέροντας παροχές όπου και όταν αυτό κρίνεται εφικτό. Θυμίζουμε εν προκειμένω ότι ο όμιλος έδωσε πρόσφατα ποσό έκτακτης ενίσχυσης στο προσωπικό του που ανέρχεται στα 300 ευρώ ως μπόνους, το οποίο είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ποσού των 150 ευρώ που είχε προσφέρει η αλυσίδα. 

Το project “Πίτσος” 

Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός που αφορά στην αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της βιομηχανίας “Πίτσος” στην περιοχή του Ρέντη, όπου ο όμιλος έχει προσυμφωνήσει για την εξαγορά της συγκεκριμένης έκτασης και εκκρεμεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Στον συγκεκριμένο χώρο εξετάζεται εκτός από τη μεταφορά βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν για λογαριασμό του ομίλου όπως η Bakers Master στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης, η Bonora στον καφέ και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου darkstore και πιθανώς ενός κέντρου αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων. 

Στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έως αυτήν τη στιγμή είναι στην ιδιοκτησία της BSH Hellas (Bosch, Πίτσος), λειτουργούσε από το 1959 έως τον Απρίλιο του 2021 το εργοστάσιο της Πίτσος. Είναι έκτασης άνω των 53.000 τ.μ. και θα χρησιμοποιηθούν από την αλυσίδα Σκλαβενίτης ως logistic center. Το ακίνητο βρίσκεται στον Άγιο Ι. Ρέντη στην οδό Παρνασσού 8, η συνολική επιφάνεια των ορόφων είναι 53.399 τ.μ. και έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 51.845,86 τ.μ.

Capital.gr