Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και η εικόνα για την ζήτηση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έχει πια ξεκαθαρίσει. Όσον αφορά στις Κυκλάδες, οι “νικητές” και οι “χαμένοι” της σεζόν ήδη ξεχωρίζουν. Στους πρώτους ανήκει η Πάρος, όπως και η Νάξος. Στους δεύτερους, η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Οι δύο προορισμοί “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι διαφορετική. Στη Σαντορίνη, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, οι τζίροι στα ξενοδοχεία είναι μειωμένοι κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το πλήγμα από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα του χειμώνα δεν έχει ξεπεραστεί και παρά το γεγονός πως έχει σταματήσει, έχει επηρεαστεί η ψυχολογία των επισκεπτών από βασικές αγορές του εξωτερικού, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης, οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών ώστε να έχουν κάποια στάνταρ πληρότητα και ο προβληματισμός είναι εμφανής. Η χρονιά θεωρείται χαμένη για τους επιχειρηματίες του νησιού και δεν βλέπου προς το παρόν την κατάσταση να βελτιώνεται τις επόμενες εβδομάδες
Και η Μύκονος όμως, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει από τη σημαντική πτώση της τουριστικής ζήτησης που ξεκίνησε το 2023. Η μείωση της ζήτησης επίσης έχει ρίξει τις τιμές, όμως η τουριστική περίοδος κινείται υποτονικά. Πηγές της αγοράς αναφέρουν μάλιστα πως έχει αλλάξει το μείγμα των επισκεπτών, που πλέον είναι χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Αν και βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου, ο κόσμος στα γραφικά σοκάκια της χώρας δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και η κίνηση αυξάνεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Υπενθυμίζεται πως έχει ξεκινήσει να ισχύει και το τέλος κρουαζιέρας, που φτάνει τα 20 ευρώ για τη Σαντορίνη και η Μύκονο, οπότε οι επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται σε αναμονή για να δουν πως θα εξελιχθεί και η ημερήσια κατανάλωση των επιβατών.
Σύμφωνα ακόμη με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η μείωση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις ανέρχεται σε 13% για τη Σαντορίνη, ενώ για τη Μύκονο οι θέσεις είναι στα περσινά επίπεδα. Στο πεντάμηνο στη Σαντορίνη καταγράφηκαν μόλις 85 χιλ. αφίξεις από το εξωτερικό, μειωμένες κατά -27 χιλ./-24%
Στον αντίποδα, Πάρος και Νάξος κερδίζουν σταθερά έδαφος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών.
Στην Πάρο, οι αφίξεις τουριστών εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με το 2024, όπως λένε οι πληροφορίες, και η ζήτηση είναι ανοδική ειδικά στα luxyry ξενοδοχεία. Οι επενδύσεις σε καταλύματα και εστίαση, έχουν καταστήσει το νησί ελκυστική εναλλακτική επιλογή για όσους αποφεύγουν τον υπερτουρισμό, λένε παράγοντες του χώρου, τονίζουν πάντως ότι οι τιμές σε παροχές φαγητό συχνά ξεφεύγουν.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Νάξος, η οποία καταγράφει συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η ζήτηση έχει υπερβεί τις προσδοκίες, με την τουριστική περίοδο να διαφαίνεται ιδιαίτερα δυναμική μέχρι και το φθινόπωρο. Το νησί δεν έχει τις πολυτελείς υποδομές της Σαντορίνης, της Μυκόνου και τη Πάρου, όμως δείχνει να εντάσσεται όλο και περισσότερα στα πλάνα διακοπών Ελλήνων και ξένων τουριστών. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του κλάδου, η άνοδος αυτών των δύο νησιών αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στροφή των ταξιδιωτών σε λιγότερο κορεσμένους, αλλά εξίσου ποιοτικούς προορισμούς, για όσους αναζητούν το value for money.
Βίκυς Κουρλιμπίνη/Capita.gr/Forbes