Έργα ύψους 1,5 δισ ευρώ έχουν “μπει μπροστά” από την ΑΒΑΞ. Πρόκειται για μεγάλα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία που περιλαμβάνονται στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ του κατασκευαστικού Ομίλου.

Το πρώτο έργο που έχει ξεκινήσει είναι η κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Πρόκειται για: το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν ξεκινήσει από την ΑΒΑΞ οι εργασίες εκσκαφής, ενώ για το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι αντίστοιχες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους.

Όσον αφορά το γενικό νοσοκομείο της Σπάρτης οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι την Άνοιξη καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εργολαβία κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου από την εταιρεία Μπάλλιαν και η μετεγκατάσταση υπηρεσιών υγείας.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει είναι το οδικό έργο Μπράλλος – Αμφισσα, ένα έργο προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ΑΒΑΞ που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο και η υλοποίηση του ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική ολοκλήρωση και των άλλων τμημάτων που χρίζουν αναβάθμισης.

Την έναρξη των εργασιών θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα καθώς και με τον Υφυπουργό Υποδομών Ν. Ταχιάο, αύριο Πέμπτη.

Ήδη στο έργο έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εργοταξιακών εγκαταστάσεων και κατασκευάζονται οι οδοί πρόσβασης για τα στόμια εισόδου & εξόδου των σηράγγων.

Τέλος, το τρίτο μεγάλο έργο το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από την ΑΒΑΞ για λογαριασμό της Mass Group Holding (MGH) και βρίσκεται στην διαδικασία των χωματουργικών εργασιών είναι η νέα μονάδα σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW στην Ρουμανία. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα Mintia Combined Cycle Power Plant θα κατασκευαστεί στην περιοχή Deva της Ρουμανίας. Η κατασκευή θα διαρκέσει 38 μήνες και θα δημιουργήσει περίπου 700 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχει ανατεθεί μέχρι σήμερα σε Ελληνική εταιρεία και θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το καλοκαίρι του 2026.