Αν χρειάζονταν περισσότερες αποδείξεις για τη θεαματική επαναφορά της Ελλάδας, η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στη χώρα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες παρείχε ακριβώς αυτό, σχολιάζει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το Βloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ζήτηση για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε την προσφορά μόλις λίγες ώρες αφότου άνοιξε το βιβλίο, ενώ επισημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο άντλησε 784,7 εκατ. ευρώ με την τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 8,2 ευρώ, στο άνω άκρο του εύρους που είχε τεθεί.

“Πρόκειται για μία συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα“, δηλώνει στο Bloomberg ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Pantelakis Securities. “Είναι ένα ποιοτικό asset που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και λειτουργεί ως μεσολαβητής του ελληνικού τουρισμού, την βιομηχανία βαρέων βαρών της χώρας”, προσθέτει.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο, λίγο μετά από την πρώτη προσφορά νέων ομολόγων της Ελλάδας μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που προσέλκυσε προσφορές 35 δισ. ευρώ, τις περισσότερες από ποτέ, η θεαματική IPO συνιστά ακόμα μία ένδειξη που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έπειτα από την επανεκλογή του τον Ιούνιο.

Η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών πέρυσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μία μακρινή ανάμνηση.

Για το Bloomberg, η πιο σημαντική δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα από το 2000 θα βοηθήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να επεκταθεί καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, που συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – παρουσιάζοντας αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατ. εξ αυτών από το εξωτερικό, υποδεικνύοντας τον κεντρικό του ρόλο που παίζει στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Από τον Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει υποδεχτεί περίπου 32 εκατ. επισκέπτες συνολικά από άλλες χώρες.

“Η είσοδος του αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο είναι ένα από τα στοιχεία που θα το βοηθήσει να προχωρήσει στην επενδυτική του δραστηριότητα, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς του”, δήλωσε ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ). “Οι προοπτικές για το αεροδρόμιο είναι εξαιρετικά θετικές και συνδέονται με το ευρύτερο outlook για τον τουρισμό, που είναι επίσης πολύ καλό”, προσθέτει.

Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της οικονομίας, σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ πέρυσι. Τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένα άνω του 15% από το 2022 και σχεδόν 13% παραπάνω από την ίδια περίοδο το 2019, λίγο πριν την πανδημία. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το 2024 θα είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά, με τις αεροπορικές κρατήσεις για τον Φεβρουάριο να είναι 18% περισσότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι και 14% πάνω για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Κικίλια.

Από πολλές απόψεις, το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή περιοχή αφίξεων και αναχωρήσεων, καθώς “ελέγχει μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό με ξενοδοχείο, εκθεσιακούς χώρους και μεγάλα εμπορικά κέντρα”, αναφέρει στο Bloomberg ο Κικίλιας. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί πρακτικά μια περιοχή με σχεδόν 6 εκατομμύρια κατοίκους, παραπάνω από το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

Το αεροδρόμιο σχεδιάζει μια επέκταση τριών φάσεων που έχει στόχο να αυξήσει τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού σε 50 εκατ. επιβάτες έως το 2046. Κάτι που περιλαμβάνει επέκταση του κεντρικού τερματικού σταθμού, νέο διάδρομο στάθμευσης για 32 αεροσκάφη, νέο τερματικό σταθμό VIP και πολυώροφο χώρο στάθμευσης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το αεροδρόμιο έχει προσθέσει 69 νέους προορισμούς στο δίκτυό του και έχει αναπτύξει συνεργασίες με 32 νέες αεροπορικές εταιρείες, κάτι που το κατέστησε το 9ο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη σύμφωνα με την κατάταξη Megahubs 2023 της OAG, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι επεκτάσεις και τα σχέδια βελτίωσης έρχονται καθώς ορισμένοι συχνοί ταξιδιώτες παραπονιούνται ότι το Ελ. Βενιζέλος είναι κάτι σαν “προκάτ αεροδρόμιο, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο”.

“Για πολύ καιρό πίστευα ότι οι υπηρεσίες του ήταν ακριβές” σχολιάζει στο πρακτορείο η Μύριαμ Φωτίου πετάει Αθήνα – Λονδίνου, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο είναι “κατά πολύ αυτό που ο ανθρωπολόγος Marc Auge αποκαλεί “μη τόπο”.

Το αεροδρόμιο εργάζεται για να το αλλάξει αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, και πλέον θα βρεθεί σε θέση να κάνει την εμπειρία του επισκέπτη ακόμα πιο πλούσια.