Με διακρίσεις εκτός και εντός χώρας, όπως η φετινή βράβευση από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με το βραβείο καινοτομίας για τον τομέα της μεταποίησης, η κυπριακή νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων «The Mighty Kitchen» πρωτοπορεί στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων κρέατος.

Στόχος της, όπως αναφέρει σε συνετεύξη στον «Φ» η Λουίζα Σοφοκλέους, συνιδρύτρια και υπεύθυνη τεχνολογίας της «The Mighty Kitchen», η επέκταση της γκάμας των προιόντων της μέσα από συνεργασίες με άλλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων.

Αρχικά, θα ήθελα να μας συστήσετε τη «The Mighty Kitchen» και να μας μιλήσετε για τα προϊόντα και τις δραστηριότητες σας.

Η «The Mighty Kitchen» είναι μία κυπριακή νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων, με δυναμική εξέλιξη. Ιδρύθηκε το 2019 στη Λάρνακα και δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων κρέατος κοτόπουλου, με βάση φυτικά υλικά, τα οποία προωθεί στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

Με γνώμονα τις μεσογειακές γεύσεις, η γκάμα των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας μας περιλαμβάνει φιλετάκια, γύρο, κεφτεδάκια και παναρισμένα tenders φυτικού υποκατάστατου του κοτόπουλου.

Βασιζόμενοι σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, παρασκευάζουμε γευστικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα και χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά, μέσω μιας άρτια σχεδιασμένης παραγωγικής διαδικασίας και με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, προερχόμενες κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρη στη διατροφική αξία και τις λειτουργικές ιδιότητες των πρωτεϊνών, που απομονώνονται από τον αρακά και το σιτάρι (τα οποία αποτελούν τα βασικά συστατικά των προϊόντων μας, μαζί με το νερό), τα προϊόντα μας είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους καταναλωτές, ωφελούν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα μιμούνται το παραδοσιακό κρέας, τόσο οργανοληπτικά (υφή, γεύση) όσο και σε μακροθρεπτικά συστατικά.

Η ομάδα της «The Mighty Kitchen» αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες τροφίμων, χημικούς μηχανικούς, μηχανικούς βιοϊατρικής, καθώς και στελέχη που επιμελούνται τις στρατηγικές μάρκετινγκ, επικοινωνίας και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όλοι μας έχουμε ως κοινό όραμα και εργαζόμαστε ακατάπαυστα ώστε να εξελίξουμε την κουλτούρα και τις αντιλήψεις γύρω από το φαγητό, παντρεύοντας παραδοσιακές γεύσεις με νέες διατροφικές επιλογές, οι οποίες θα έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην υγεία των ανθρώπων και την ευημερία των ζώων παγκοσμίως.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται από την καταρτισμένη ομάδα της εταιρείας στο ερευνητικό μας εργαστήριο στην Κύπρο. Είναι ο χώρος στον οποίο πειραματιζόμαστε με τις γεύσεις, δημιουργούμε και διαμορφώνουμε νέες συνταγές που θα αποτελέσουν τη βάση για τα τελικά μας προϊόντα.

Η διαδικασία συμπληρώνεται φυσικά με την τελική βιομηχανική παραγωγή, συσκευασία και πιστοποίηση των προϊόντων η οποία διεξάγεται σε συνεργαζόμενη εξειδικευμένη μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία.

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από την ίδρυση της «The Mighty Kitchen»;

Η σύλληψη της αρχικής ιδέας έγινε το 2019, στα πλαίσια του διαγωνισμού Climate Launchpad, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς πράσινης ιδέας, και αφορούσε το σχεδιασμό φυτικών υποκατάστατων κοτόπουλου σε μορφή λωρίδων.

Σε μία περίοδο που το καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, ενημερωμένο και ευαισθητοποιημένο σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν οι διατροφικές επιλογές του, διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης τροφών οι οποίες συμβάλλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης υγείας και της ευημερίας των ζώων σε παγκοσμιο επιπεδο.

Σύμφωνα με έρευνες, σε παγκόσμιο επίπεδο η υψηλή παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων κρέατος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ έχει και σημαντικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων.

Με βάση δεδομένα από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η κτηνοτροφική παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το 14.5% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί τη χρήση τεράστιων εκτάσεων γεωργικής γης.

Επιπλέον, η κτηνοτροφία συνδέεται γενικά με υπερβολική χρήση φυσικών πόρων (π.χ.νερού) και ενέργειας, οδηγεί σε απώλεια βιοποικιλότητας, υποβαθμίζει το έδαφος και ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και συντηρεί τη βαναυσότητα κατά των ζώων.

Η εικόνα αυτή μάς δημιούργησε την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης κρέατος και τη στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή.

Αντιλαμβάνομαι ότι το κοινό σας ψάχνει για εναλλακτικές διατροφικές επιλογές. Πόσο ανεπτυγμένο είναι αυτό το κοινό στην Κύπρο και για ποια προϊόντα ενδιαφέρεται;

Τα προϊόντα που παράγει η The Mighty Kitchen απευθύνονται άμεσα στο ευρύ κοινό, καθώς οι πελάτες μας είναι κυρίως άτομα που αναζητούν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές γιατί τους ενδιαφέρει η παύση της βαναυσότητας στα ζώα, ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, η υγεία τους, καθώς και η μείωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, λόγω της χρήσης αυτών στις φάρμες ζώων και πουλερικών.

Το κοινό αυτό επιλέγει να μειώνει ή και να αποφεύγει το κρέας στη διατροφή του. Στην Κύπρο, παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια πως αυτό το κοινό δεν είναι μικρό και συνεχώς αυξάνεται. Η στροφή προς μια πιο συνειδητή οικολογική συμπεριφορά και πράξη είναι η τελευταία διέξοδος προς τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Τα φιλετάκια φυτικού ενναλακτικού κρέατος κοτόπουλου είναι με διαφορά το προϊόν που έχει σημειώσει τις υψηλότερες πωλήσεις.

Είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις συνταγές με βασικό υλικό το κοτόπουλο και να το αντικαταστήσει και σε οποιοδήποτε στυλ και τύπο κουζίνας καθώς και σε οποιοδήποτε είδος γεύματος. Επίσης, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις είναι ο γύρος και τα κεφτεδάκια, που είναι καθαρά μεσογειακές γεύσεις.

Ποια είναι τα σημεία που αποτελούν σταθμό στη μέχρι σήμερα πορεία σας και ποια είναι τα πλάνα επέκτασης σας, εγχώρια και στο εξωτερικό;

Όπως ανέφερα και πιο πριν, κομβικό σημείο ήταν η επιτυχία μας το 2019 στον διαγωνισμό Climate Launchpad. Επόμενο σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της εταιρείας ήταν η έγκρισή μας στο πρόγραμμα SEED – “Development of Internationally Competitive Innovative Products and Services by STARTUPs”, με φορέα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), στα πλαίσια του οποίου υλοποιήθηκαν επιτυχώς τα πρώτα στάδια παραγωγής και έλεγχου των προϊόντων.

Με το πέρας του σχεδίου χρηματοδότησης, βελτιστοποιήσαμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αρχικών προϊόντων (υφή, προστιθέμενη αξία και γεύση), καταλήγοντας στον σχεδιασμό των ακόμα τεσσάρων προϊόντων, τα οποία ακολούθως παράχθηκαν στην τελική τους μορφή. Στη συνέχεια, επόμενος σταθμός ήταν η εξασφάλιση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η είσοδος μας στην ελληνική και την αγγλική αγορά.

Εντός του 2023, η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση στo Βig Business Break διαγωνισμό της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών IFE 2023 (International Food & Drink Event) στην Αγγλία και απέσπασε αρκετά βραβεία για τα προιόντα στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η βράβευση μας από την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με το βραβείο καινοτομίας για τον τομέα της μεταποίησης.

Για το άμεσο μέλλον στοχεύουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προϊόντα με δύναμη να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες, αφού για εμάς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε όλα τα αρνητικά που επιφέρει η υπερκατανάλωση κρέατος.

Στα πλάνα μας περιλαμβάνεται η επέκταση της γκάμας των προϊόντων μας, μέσα από συνεργασίες με άλλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων για ανάπτυξη συνεργειών και προϊόντων.

Ποιες είναι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία σας, στο σημερινό περιβάλλον;

Αντιμετωπίζουμε θα έλεγα τις ίδιες προκλήσεις, όπως κάθε εταιρεία παραγωγής τροφίμων, όπως για παράδειγμα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Όμως, σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και όταν οι εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων κρέατος στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, η The Mighty Kitchen τολμά να προσεγγίσει νέες αγορές και να παρουσιάσει νέες ιδέες στην αγορά. Προσπαθούμε σαν ομάδα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.