Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, αναφέρει σε τουίτ της η τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο μοντέλο για αγορά ηλεκτρισμού η πρόταση Ελλάδας στην ΕΕ

Σε συμφωνία για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδο των υπουργών αρμόδιων για ζητήματα Ενέργειας στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

“Δεν επρόκειτο τελικά για Mission Impossible! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο πριν από τον ερχόμενο χειμώνα”, σημείωσε ο λογαριασμός της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, στο Twitter.

Το σχέδιο μετατρέπει την εθελοντική περικοπή-στόχο 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε υποχρεωτική εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη – για παράδειγμα, μια σχεδόν καθολική διακοπή των ροών από πλευράς Ρωσίας, μολονότι διατηρεί σημαντικές δυνατότητες εξαιρέσεων για ευάλωτες χώρες ή για χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ένωσης.

Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε το σχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Claude Turmes. 

Η μείωση των ροών από πλευράς Ρωσίας από την Τετάρτη στο 20% της χωρητικότητας του Nord Stream 1 κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου της ΕΕ στο 80% πριν τον χειμώνα και επιβάλλουν έτσι τις -αρχικά εθελοντικές – περικοπές.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να γίνουν μέρος του Δικαίου της ΕΕ εντός των επόμενων ημερών. Αποτελούν, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Sven Giegold, ένα “πρωτόγνωρο βήμα εκδήλωσης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Τα κράτη μέλη “τα οποία δεν εισάγουν καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο δείχνουν την υποστήριξή τους στα υπόλοιπα και δεσμεύονται να μειώσουν την κατανάλωση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ”.

Νωρίτερα το πρωί, το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) είχε μεταδώσει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταλήξει τη νύχτα σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των 27 από τη Ρωσία.

Το προσχέδιο συμφωνίας προέβλεπε οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξηγούσαν διπλωμάτες νωρίς το πρωί.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναθεωρημένη πρόταση περικοπών ΦΑ – Δίνονται εξαιρέσεις

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει σθεναρά το σχέδιο. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν μάλιστα παρών στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας σήμερα.