Με οριακά κέρδη κινούνται πλέον οι ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδα λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3 δισ. ευρώ. 

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους καθώς αναμένουν τα πρώτα βήματα γραφής από τη νέα “υπερ-Τράπεζα” που δημιουργείται από αυτή την εξαγορά. 

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες που ωστόσο στη συνέχεια ψαλιδίστηκαν ενώ πολλοί δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος. 

Φόβους μεταξύ των επενδυτών προκάλεσε επίσης η είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων Additional Tier-1 της Credit Suisse –ή ομόλογα AT1– με ονομαστική αξία 17 δισεκ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, εξοργίζοντας κάποιους από τους ομολογιούχους που θεώρησαν ότι θα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι των μετόχων.

Ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας είναι η βουτιά της τάξεως του 61% της μετοχής της Credit Suisse στη Ζυρίχη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,22% στις 437,90 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 1,27%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX πλέον κερδίζει 0,26% στις 14.809 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC ενισχύεται κατά 0,29% στις 6.945 μονάδες.

Στη Βρετανία οι απώλειες του FTSE φτάνουν το 0,03% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,04% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 0,31%. 

“Θεωρητικά δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο “σεισμό” ήταν η μια κρίση εμπιστοσύνης που δεν αφορά στην UBS, που είναι μια τράπεζα με άφθονη ρευστότητα ” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Με απώλειες “υποδέχτηκαν” νωρίτερα την εξαγορά και οι ασιατικές αγορές με τις ρυθμιστικές αρχές της περιοχής με ανακοινώσεις τους να εμφανίζονται καθησυχαστικές για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.