Το χτύπημα που έπληξε το κυπριακό επιχειρείν είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα αλλάξουν και πολλά με το locked down, γενικούς περιορισμούς, δηλαδή στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και έχουν ακολουθηθεί διάφορα μοντέλα στις ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις οι επιχειρηματικοί φορείς της Κύπρου τονίζουν ότι δεν θα δούμε ουσιαστικές αλλαγές στο επιχειρείν και στην πραγματική οικονομία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από αυτή την εξέλιξη.
 
«Η Ελλάδα περιόρισε τις άσκοπες μετακινήσεις. Όποιος όμως πρέπει να πάει στη δουλειά του, τότε λαμβάνει σχετικό χαρτί από τον εργοδότη και πάει κανονικά και γίνεται πιο προσεκτική διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. «Επομένως, αν η χώρα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, δεν θα δούμε τρομερές αλλαγές στο επιχειρείν. «Αν όμως ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας που έκλεισαν όλες οι υπηρεσίες και εργοστάσια που δεν παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, τότε, ναι, το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο», επεσήμανε.
 
Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι θα αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας πιο αυστηρή εποπτεία στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής. «Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων δεν εργάζεται με βάση το διάταγμα, επομένως δεν θα αλλάξει και πολύ η εικόνα του εμπορίου. Οι προμηθευτές, αλλά και η βιομηχανία που έχει συμβόλαια εργάζονται κανονικά. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών έχουν κάνει διευθετήσεις ώστε ο κόσμος να δουλεύει από το σπίτι», σχολίασε. Τόνισε ότι το εμπόριο έχει διαλυθεί, ενώ ούτε ο κόσμος έχει καλή ψυχολογία. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ακόμη εκτιμήσεις για τις ζημιές. Κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να μην αντέξουν, διότι οι απώλειες εσόδων θα είναι τεράστιες κι αναπόφευκτα θα υπάρξουν κι απολύσεις».
 
Το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι η στήριξη θα πρέπει να δοθεί στις σωστές επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να κρατηθούν βιώσιμες για να μπορέσουν να ξαναπάρουν την οικονομία στα χέρια τους, μετά το τέλος όλου αυτού του προβλήματος.