Μια σειρά από ψηφοδέλτια για Δήμους, για κοινότητες, για Επαρχιακά Συμβούλια για Ευρωβουλή και για Σχολικές Εφορείες και τέσσερις διαφορετικοί κατάλογοι. Νέοι Δήμοι, νέα κοινοτικά συμπλέγματα και διάφορα άλλα προκαλούν πονοκέφαλο  σε αρμοδίους τους κράτους αλλά και στα κόμματα. Το αποτέλεσμα; Πρόωρη αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καλπών άρχισε να μετρά από χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος αναλαμβάνει συνήθως και καθήκοντα Γενικού Εφόρου Εκλογών, μαζί με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Εκλογών συγκάλεσαν χθες την πρώτη ενημερωτική σύσκεψη για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Στην χθεσινή πρώτη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις αλλαγές κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση και δόθηκε στους παρευρισκόμενους και σχετικό ενημερωτικό υλικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη:

1. Δημάρχων

2. Αντιδημάρχων

3. Δημοτικών Συμβούλων

4. Κοινοταρχών

5. Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων

6. Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης

7. Μελών Σχολικών Εφορειών (για δημαρχούμενες περιοχές)

8. Μελών Ευρωκοινοβουλίων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε αναφορά στον τρόπο εκλογής των Δημάρχων, αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων αλλά και Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αλλά για τους εκλογικούς καταλόγους που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των εκλογών. Δηλαδή, τον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, τον ειδικό εκλογικό κατάλογο  Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές  Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ειδικό εκλογικό κατάλογο Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ειδικό εκλογικός κατάλογος Τουρκοκυπρίων, επίσης για τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι με την υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν εκλογές σε συνολικά 20 Δήμους, εκ των οποίων οι 18 είναι νέοι Δήμοι από τη συνένωση 28 Δήμων και 63 κοινοτήτων αποτελούμενων από δημοτικά διαμερίσματα. Οι δύο υφιστάμενοι Δήμοι που παραμένουν είναι ο Δήμος Στροβόλου και ο Δήμος Πάφου.

Θα δημιουργηθούν επίσης πέντε νέοι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης σε κάθε Επαρχία της ελεύθερης Κύπρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι Δήμαρχοι θα εκλέγονται σε ενιαία εκλογική από το σύνολο των εκλογέων του οικείου Δήμου, ενώ θα εκλεγούν συνολικά ια εκλεγούν συνολικά 93 αντιδήμαρχοι από τους εκλογείς εκάστου εκλογικού διαμερίσματος ή από τους δημοτικούς συμβούλους για τους κατεχόμενους Δήμους.

Σε ο,τι αφορά τους Δημοτικούς Συμβούλους, ο αριθμός τους καθορίζεται από το μέγεθος του κάθε Δήμου. Για Δήμους από 1-10.000 εκλογείς εκλέγονται 16 Δημοτικοί Σύμβουλοι, για Δήμους από 10.001- 20.000 εκλογείς, εκλέγονται 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι, για Δήμους από 20.001-30.000 εκλογές, εκλέγονται 24 Δημοτικοί Σύμβουλοι και για Δήμους από 30.001 και άνω, εκλέγονται 30 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σε ο,τι αφορά τους Επαρχιακούς Συνδυασμούς Αυτοδιοίκησης, κάθε Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρο και 16 μέλη και ο πρόεδρος εκλέγεται από τους εγγεγραμμένους εκλογείς της οικείας επαρχίας.

Εκλογικά Κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό για τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης, οι θέσεις των συμβούλων που παραχωρούνται σε συνδυασμούς, καταλαμβάνονται από τους υποψήφιους οι οποίοι έχουν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο ή περισσότερων υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, εάν οι θέσεις οι οποίες παραχωρούνται στον συνδυασμό αυτό είναι λιγότερες των ισοψηφίσαντων υποψηφίων, διενεργείται από τον Έφορο Εκλογής κλήρωση στην παρουσία των υποψηφίων. Στην πρώτη κατανομή η οποία διενεργείται σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος το σύνολο των έγκυρων ψήφων διαιρείται δια του αριθμού των θέσεων συμβούλων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και το πηλίκο της διαίρεσης αυτής, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με το οποίο διαιρείται η εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού. Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες θέσεις συμβούλων, όσες φορές το εκλογικό μέτρο περιέρχεται στην εκλογική του δύναμη.  Στη δεύτερη κατανομή, το εκλογικό μέτρο εξάγεται από τη διαίρεση των αχρησιμοποίητων υπολοίπων των συμμετέχοντων στη δεύτερη κατανομή με τον αριθμό των αδιάθετων θέσεων συμβούλων.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρθηκε θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο νοουμένου ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα υποβάλουν σχετική δήλωση θα υπερβαίνει τους 50.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων, σημειώνοντας πως αυτές οι εκλογές αναμένεται να είναι από τις πιο απαιτητικές και πολύπλοκες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζοντας τη σημασία της αλληλοενημέρωσης και του διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε όλους να συνεργαστούν για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας.

Ψηφοδέλτια για όλους και για όλα…

Σημείο αναφοράς για την διπλή εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου είναι και ο μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων που θα πάρει ο κάθε ψηφοφόρος για να ψηφίσεις στις εκλογές. Συγκεκριμένα, όσοι είναι σε δημαρχούμενες περιοχές θα πάρουν έξι ψηφοδέλτια. Ένα για τους Δημάρχους, ένα για αντιδημάρχους, ένα για τους προέδρους επαρχιακών οργανισμών, ένα για τους Δημοτικούς Συμβούλους, ένα για τα μέλη Σχολικών Εφορειών και ένα για την εκλογή μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Όσον αφορά στις κοινότητες θα δοθούν τέσσερα ψηφοδέλτια. Ένα για την εκλογή κοινοτάρχη, ένα για εκλογή μελών Κοινοτικού Συμβουλίου, ένα προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού και ένα για τις Ευρωεκλογές. Όσοι είναι πρόσφυγες, θα λάβουν επίσης αντίστοιχα ψηφοδέλτια για τους τόπους καταγωγής τους.