Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και υπεραγορών ανέφεραν, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας για το ωράριο καταστημάτων, πως μετά το διευρυμένο ωράριο, που ισχύει από το 2013, αυξήθηκε σημαντικά την απασχόληση στο λιανεμπόριο, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΠΑΣΥΛΕ και του Συνδέσμου Υπεραγορών υποστήριξαν επίσης πως τυχόν απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, που αποτελεί τη δεύτερη μέρα σε τζίρο μετά το Σάββατο, θα έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση αλλά και στην ίδια την οικονομία.

Αντίθετα, εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΚ, των περιπτεριούχων, των φούρνων αλλά και συνδέσμων καταστηματαρχών των κέντρων της Λευκωσίας και της Λεμεσού μίλησαν για άνισο ανταγωνισμό, λόγω του διευρυμένου ωραρίου και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, από το 2013, για αλαλούμ και για ζούγκλα στην αγορά, χαιρετίζοντας την ενέργεια των κομμάτων που ενέγραψαν το θέμα στη Βουλή.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών χαιρέτισαν επίσης τη συζήτηση του ζητήματος, με την ΠΕΟ να χαρακτηρίζει αντικοινωνικό και αντεργατικό το διευρυμένο ωράριο. Εκπρόσωπος της ΣΕΚ στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της παρατεταμένης ορθοστασίας, ενώ από πλευράς ΔΕΟΚ αναφέρθηκε πως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργηθήκαν είναι μερικής απασχόλησης.

Αιχμές στον υπουργό

Αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του ΠΑΣΥΛΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου) μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επ. Εργασίας, με την οποία ο Σύνδεσμος εκφράζει απογοήτευση για τις αναφορές του γ.δ. του Υπ. Εργασίας ότι προκύπτει νομικό κενό στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2015 εμπίπτει αποκλειστικά στην σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται μέσω Διατάγματος του Υπουργού Εργασίας. Η οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών. Μετά από 10 χρόνια που τέθηκε σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, μόνο οφέλη απορρέουν για τους καταναλωτές, εργαζόμενους και την οικονομία ευρύτερα», αναφέρει, σημειώνοντας πως «τα καταστήματα και οι υπεραγορές θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές μέχρι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, που ας σημειωθεί ότι δεν ήταν παρόν στην Συνεδρία για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απαγορεύσει την λειτουργία τους» (σ.σ. συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου).