Ανούσιες και αναποτελεσματικές θα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι κομματικές τροπολογίες που θα εγκριθούν σήμερα επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, καθώς οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, εξασφαλίζουν πλειοψηφία για την απόρριψη «ενοχλητικών» τροπολογιών της αντιπολίτευσης, κυρίως αυτών που προβλέπουν αποκοπές ή δεσμεύσεις κονδυλίων.

Συνεπώς, οι κατσάδες και επικρίσεις που απηύθυναν το τελευταίο διήμερο οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο πλαίσιο των ομιλιών τους δεν θα μετουσιωθούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό.

Τα πολλά «σταυρώματα» (δεσμεύσεις) κονδυλίων και οι αποκοπές πιστώσεων που γίνονταν σωρηδόν επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη δεν θα επαναληφθούν κατά την ψηφοφορία απόψε. Ούτε καν τα παραδοσιακά κονδύλια τα οποία αποκόπτονταν κάθε χρόνο «δεν θα πειράξει» η Βουλή, παρόλο που ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ (η δεύτερη βρίσκεται στη συγκυβέρνηση) κατέθεσαν σχετικές τροπολογίες.

Τα δύο κόμματα προτείνουν αποκοπή 5% στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, καθώς και στις πιστώσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα.

Επίσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι επιδιώκουν να αποκοπεί 10% των πιστώσεων για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες. Όμως, οι τρεις τροπολογίες δεν αποκτούν πλειοψηφία, έστω και εάν τις στηρίξουν τα αντιπολιτευμένα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Όχι από ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ σε αποκοπές

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα συναινέσει να κοπεί έστω ένα σεντ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι, άλλωστε, που έπραττε τα τελευταία δέκα χρόνια όταν βρισκόταν στην Κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει όλες τις τροπολογίες που θα προβλέπουν ένθετη σημείωση με σκοπό να ενημερώνεται το Κοινοβούλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορες εκταμιεύσεις.

Το ΔΗΚΟ, εβρισκόμενο πλέον στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσει σε αποκοπές κονδυλίων (κάτι που έκανε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση), πέραν αυτών που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, θα στηρίξει το σταύρωμα (δέσμευση) κάποιων κονδυλίων που αφορούν δρόμους, καθώς και δαπάνες που σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Θα ταχθεί, επίσης, θετικά στις τροπολογίες που αφορούν ενημέρωση του Κοινοβουλίου για κάποιες αποδεσμεύσεις κονδυλίων.

Οι άλλοι δύο εταίροι της συγκυβέρνησης, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, παρόλο που κατέθεσαν κάποιες τροπολογίες, δεν στοχεύουν σε κάτι ουσιαστικό, ακόμα και αν εγκριθούν οι προτάσεις τους.

ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει μεγάλο αριθμό τροπολογιών, με τις οποίες επιδιώκουν να μειώσουν και να αποκόψουν πιστώσεις, θα δουν τις προτάσεις τους να απορρίπτονται από το μέτωπο των συμπολιτευομένων, αλλά και από τον ΔΗΣΥ.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα οι συνεργασίες εντός της Βουλής, δεν θα εγκριθούν οι τροπολογίες της αντιπολίτευσης για τους μισθούς των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των υφυπουργών.

Μόνο ενημέρωση εξασφαλίζει το Κοινοβούλιο

Με τα πιο δεδομένα όπως διαμορφώνονται, η Βουλή, κατά πλειοψηφία, δεν θα επιχειρήσει απόψε να περιορίσει επιλογές και δαπάνες της Κυβέρνησης, ούτε να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο για την πραγματιοποίηση δαπανών τους επόμενους μήνες, όπως γινόταν μέχρι και πέρσι, αλλά θα αρκεστεί να δεσμεύσει την Κυβέρνηση να την ενημερώνει επί συγκεκριμένων θεμάτων και δαπανών.

Μεταξύ άλλων, η Βουλή θα ενημερώνεται δύο φορές τον χρόνο για κάποιες βελτιώσεις δρόμων, για τα κυβερνητικά στεγαστικά σχέδια, για τη χορηγία στήριξης των τοπικών αρχών για την ίδρυση επαρχιακών καταφυγίων ζώων, για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, του Σχεδίου Εστία, του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης και για έκτακτες χορηγίες για κοινωνικής φύσης ζητήματα.

Επιπρόσθετα, η Βουλή θα περιλάβει ένθετη σημείωση για ενημέρωση της Βουλής για το Σχέδιο Οικία και το Σχέδιο Αυξημένης Αναπλήρωσης της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και για το Σχέδιο Επιδότησης του επιτοκίου.