Στα €57,32 εκατ. ανήλθε το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από το κράτος ως ανεργιακό επίδομα στους χιλιάδες δικαιούχους το εννιάμηνο του 2023, με τα €44,02 εκατ. να παραχωρούνται το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους και το υπόλοιπο ποσό το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο μέσος μηνιαίος αριθμός των δικαιούχων ήταν 10.750 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 7.098 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 2.879 κοινοτικοί εργαζόμενοι, οι 623 αλλοδαποί και οι 149 Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι.

Τα επαγγέλματα

Σε σχέση με τα επαγγέλματα στα οποία καταγράφηκαν οι περισσότεροι δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος ήταν:

-Δραστηριότητες υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης 51,66%

-Χονδρικό και λιανικό εμπόριο 10%

-Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες 6,05%

-Μη δηλωμένη οικονομική δραστηριότητα 4,50%

-Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες 3,38%

-Μεταφορά και αποθήκευση 3,22%

-Κατασκευές 3,20%

-Δημόσια διοίκηση και άμυνα 2,89%

Στις δραστηριότητες υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης αρκετοί εργαζόμενοι λαμβάνουν ανεργιακό λόγω αναστολής λειτουργίας και όχι λόγω τερματισμού των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ποιοι δικαιούνται

Επίδομα ανεργίας δικαιούνται οι ασφαλισμένοι μισθωτοί και οι προαιρετικά ασφαλισμένοι που εργάζονται στην υπηρεσία Κύπριου εργοδότη στο εξωτερικό. Ασφαλισμένοι που είναι ηλικίας κάτω των 16 ετών ή πέραν των 63 ετών δεν δικαιούνται επίδομα. Το όριο των 63 ετών παρατείνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών αν ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται σύνταξη γήρατος.

Το ύψος του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας καθορίζεται με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των πραγματικών και εξομοιούμενων ασφαλιστέων αποδοχών του ασφαλισμένου μέσα στο σχετικό έτος εισφορών. Το επίδομα ανεργίας περιλαμβάνει βασικό επίδομα και συμπληρωματικό επίδομα. Το εβδομαδιαίο ποσό του βασικού επιδόματος είναι ίσο με 60% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας του δικαιούχου μέσα στο σχετικό έτος εισφορών και αυξάνεται κατά 20% για τον/την εξαρτώμενο/η σύζυγο και κατά 10% για κάθε ένα από τα παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα (ο ανώτατος αριθμός εξαρτώμενων παιδιών και άλλων εξαρτωμένων είναι τρία).

Η αύξηση για τον/την εξαρτώμενο/η σύζυγο καταβάλλεται μόνο όταν οι αποδοχές του/της εξαρτώμενου/ης συζύγου από την απασχόλησή του/της ή το ύψος της παροχής, που μπορεί να λαμβάνει ο/η εξαρτώμενος/η σύζυγος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση του επιδόματος για εξαρτώμενα.

Διευκρινίσεις για εξαρτώμενα

Στην περίπτωση που δεν καταβάλλεται αύξηση για εξαρτώμενο σύζυγο, τότε καταβάλλεται 10% αύξηση για κάθε εξαρτώμενο μέχρι δύο. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι δικαιούνται ταυτόχρονα παροχή, η αύξηση για τα εξαρτώμενα καταβάλλεται μόνο στον/στη σύζυγο που δικαιούται αύξηση παροχής στο μεγαλύτερο ύψος. Το εβδομαδιαίο ποσό του συμπληρωματικού επιδόματος είναι ίσο με 50% της εβδομαδιαίας αξίας του αριθμού των ασφαλιστικών μονάδων του δικαιούχου που υπερβαίνει τις βασικές ασφαλιστέες αποδοχές, σε καμία όμως περίπτωση δεν πληρώνεται συμπληρωματικό επίδομα πιο ψηλό από το εβδομαδιαίο ποσό των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών.

Στέρηση δικαιώματος

Ο αιτητής στερείται του δικαιώματός του σε πληρωμή επιδόματος ανεργίας μέχρι έξι εβδομάδες αν:

• απωλέσει την εργασία του από δική του υπαιτιότητα ή την εγκαταλείψει θεληματικά χωρίς εύλογη αιτία

• αρνηθεί ή παραλείψει να υποβάλει αίτηση για κατάλληλη εργασία ή να αποδεχθεί κατάλληλη εργασία που του έχει προσφερθεί

 • αμελήσει να επωφεληθεί ευκαιρίας για κατάλληλη εργασία, χωρίς εύλογη αιτία

 • αρνηθεί ή παραλείψει, χωρίς εύλογη αιτία, να συμμορφωθεί με οδηγίες τού Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για παρακολούθηση μαθημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ασφαλισμένος στερείται, επίσης, του δικαιώματος σε επίδομα ανεργίας για τις ημέρες που δεν εργάζεται εξαιτίας στάσης εργασίας που οφείλεται σε εργατική διαφορά.