Ούτε και χθες σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στις επαφές της  ηγεσίας του ΠΑΣΥΞΕ με τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο απευθείας διάλογος δεν θα είναι εύκολος.

Τις δυσκολίες εξάλλου για επίτευξη συμφωνίας- χωρίς τη μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας- φανερώνει και η απουσία του ΣΤΕΚ, του άλλου εργοδοτικού συνδέσμου, από τις απευθείας διαπραγματεύσεις καθώς μέλη του χαρακτήρισαν δημοσίως τα αιτήματα των συντεχνιών για ανανέωση της σύμβασης εξωπραγματικά και πως δεν μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για διάλογο.

Εντούτοις, όπως πληροφορείται ο «Φ» οι συντεχνίες αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον ΣΤΕΚ ζητώντας επίσημα τις θέσεις του για το ζήτημα και εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να ακούσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την ετοιμότητα του να συζητήσει τους προβληματισμούς γενικότερα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης εξέφρασε και χθες δια ζώσης το συνδικαλιστικό κίνημα στην ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή συνάντηση που είχαν η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ αναπτύχθηκαν εν νέου διάφοροι προβληματισμοί από πλευράς ξενοδόχων γύρω από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι συντεχνίες για ανανέωση της σύμβασης – η οποία έληξε τον Δεκέμβριο πέρσι, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για παράταση της ισχύος της για άλλο έναν χρόνο – με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να δηλώνουν ετοιμότητα για συζήτηση, απορρίπτοντας όμως το ενδεχόμενο νέας παράτασης ή παγώματος της σύμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν με τη σειρά τους κάποιες εισηγήσεις προκειμένου να επιτευχθεί  ουσιαστική έναρξη διαλόγου, στις οποίες αναμένεται πλέον να υπάρξει τοποθέτηση από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ. Ταυτόχρονα οι συντεχνίες φαίνεται να έδωσαν κάποια πίστωση χρόνου στον Σύνδεσμο για απαντήσεις και για νέα συνάντηση, όχι όμως όση φαίνεται να ζήτησαν προφορικά οι ξενοδόχοι.

Ζητούν διετή ανανέωση οι συντεχνίες

Oι συντεχνίες ΠΕΟκαιΣΕΚζητούν διετή ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, μέχρι το τέλος του 2025, με παροχή μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση άλλων ωφελημάτων, ως αποτέλεσμα και της αύξησης των αφίξεων καιτουριστικών εσόδωνιδίως την περσινή χρονιά που άγγιξε τις τουριστικές επιδόσεις του 2019.

Ζητούν επίσης καλύτερες εργασιακές ρυθμίσεις στον κλάδο και κατοχύρωση της συλλογικής σύμβασης μέσω τροποποίηση «των Περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών» που ήδη υφίστανται και κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, για τον οποίο υπάρχει ως γνωστόν σε ισχύ και διάταγμα που καθορίζει κατώτατους μισθούς για σειρά επαγγελμάτων.