Στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι θα μπουν τα επόμενα 24ωρα και οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας, καθώς τα όσα ήρθαν στο φως έδειξαν πως τα τελευταία χρόνια διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Φορολογίας.

Ως γνωστό στη Μονή είχε εντοπιστεί ένα χρηματοκιβώτιο με ποσό €807 χιλ. σε χαρτονομίσματα των €50. Επίσης, η Μονή είχε και έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της πώλησης γλυκών και άλλων προϊόντων, από την οποία αποκόμιζε κάθε εβδομάδα πολλά έσοδα. Η εμπλοκή του Τμήματος Φορολογίας στο σκάνδαλο που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τόσο την Κύπρο όσο και το εξωτερικό, έγινε μετά από οδηγίες του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, προς τον Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη.

Οι έρευνες του Τμήματος Φορολογίας θα επικεντρωθούν στη συμμόρφωση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ έναντι του κράτους. Συγκεκριμένα, αρχικά θα διευρυνθούν οι φορολογικές συμπεριφορές των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι λειτουργοί του Τμήματος θα εξετάσουν τα εισοδήματα που είχαν τα τελευταία χρόνια οι μοναχοί, καθώς και άλλα πρόσωπα στη Μονή. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τα έσοδα που είχαν και από άλλες δραστηριότητες, δηλαδή, από την παρασκευή των γλυκών και των πώληση άλλων προϊόντων, τα οποία διαφήμιζαν και τα προωθούσαν σε όλες τις πόλεις, με την αιτιολογία της οικονομικής ενίσχυσης της Μονής.

Θα εξεταστεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα είχαν δηλωθεί στο Τμήμα Φορολογίας μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί κατά πόσον για τις εμπορικές δραστηριότητες της Μονής μέσω της πώλησης γλυκών, είχε εγγραφεί στο Μητρώο ΦΠΑ. Την ίδια ώρα θα εξεταστεί ο τρόπος απόκτησης των δύο διαμερισμάτων στον Πειραιά και στην Λεμεσό, καθώς και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων που πιθανόν να υπάρχουν στο όνομα τους. Οι έρευνες του Φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε πρόσωπα στη Μητρόπολη Ταμασού.

Οι εισφορές

Στο πλαίσιο των ερευνών του Τμήματος Φορολογίας, οι αρμόδιοι λειτουργοί θα εξετάσουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μοναχών και των άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση, καθώς τα επιστράτευαν είτε για να λάβουν εισφορές για να προχωρήσουν σε έργα στη Μονή, είτε για να πωλήσουν τα γλύκα, τα οποία αποτελούσαν σημαντικό έσοδα για τη λειτουργία του μοναστήρι. Αρμόδια πηγή δήλωσε πως εάν προκύψουν φορολογικές οφειλές προς το Κράτος, είναι δεδομένων πως θα απαιτηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

Σε σχέση με τις εισφορές που έκαναν εκατοντάδες πιστοί αυτές όταν δηλωθούν στη φορολογική δήλωση εισοδήματος μπορεί να τύχουν φοροαπαλλαγής, νοούμενου, ότι η Μονή είχε προχωρήσει στην έκδοση νόμιμων αποδείξεων. Βάσει της νομοθεσίας για να λάβει κάποιος φορολογούμενος φορολογική έκπτωση θα πρέπει να κάνει εισφορά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο του Τμήματος Φορολογίας.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως μας λέχθηκε από αρμόδια πηγή, η Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι δεν είχε εκδώσει αποδείξεις για τις εισφορές που λάμβανε από τους πολίτες, ενώ δεν ήταν περιλαμβάνονταν στο σχετικό Μητρώο του Τμήματος για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πάντως, η Εκκλησία της Κύπρου λόγω του γεγονότος ότι θεωρείται φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν δηλώνει στο Τμήμα Φορολογίας τις εισφορές που λαμβάνει από τους πολίτες. Να σημειωθεί, πως ουδέποτε η Μονή δεν είχε εξασφαλίσει άδεια από την αρμόδια αρχή για τη διενέργεια διαφόρων εράνων που έκανε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.